„Mi nem Kína vagyunk” – aktivisták ellenzik a francia okoskamerákat

2023. július 22. 18:13

A jövő nyári olimpia idejére olyan kamerákat szerelne fel Franciaország, amelyek mesterséges intelligencia (MI) segítségével kiszűrhetik, ha valaki furcsán viselkedik, vagy ha valaki elveszíti értéktárgyát. Polgárjogi csoportok szerint azonban a technológia veszélyezteti a polgári szabadságjogokat – számol be a BBC riportere, Hugh Schofield.

2023. július 22. 18:13
Fekete Kíra

„Mi nem Kína vagyunk" – mondta François Mattens, akinek párizsi székhelyű AI-vállalata pályázik az olimpiai videómegfigyelési szerződés egy részére.

A törvény azonban – elviekben – tiltja a kínaihoz hasonló arcfelismerő technológia használatát. Az ellenzők szerint azonban vékony jégen táncol az, aki ezt támogatja. Attól tartanak, hogy a francia kormány nem csak az olimpiai játékok idejére szeretné felszerelni a kamerákat.

 

Láttunk már ilyet korábbi olimpiákon, például Japánban, Brazíliában és Görögországban. Ideiglenes biztonsági intézkedéseknek szánták, végül normalizálták" 

 

– mondja Noémie Levain, a La Quadrature du Net nevű digitális jogvédő csoport munkatársa.

Csomagfelderítő MI-kamerák Franciaországban

Az új mesterségesintelligencia-alapú biztonsági rendszer egy változata már működik néhány francia rendőrőrsön. Az egyik úttörő Párizs déli külvárosa, Massy.

 

A városban 250 biztonsági kamera van, ami túl sok ahhoz, hogy a négyfős csapatunk felügyelni tudja, így a mesterséges intelligenciát hívtuk segítségül" 

 

– fejti ki Nicolas Samsoen, Massy polgármestere. Azonban azt is hozzátette, hogy nem a technológia dönt, az csak megfigyel. Végül a rendőrökön múlik, hogy megvizsgálják-e a helyzetet, és hogyan cselekednek.

Tesztként otthagytak egy csomagot az utcán, nem messze a rendőrőrstől. Harminc másodperccel később megszólalt a riasztás, és a bőröndről készült felvételek bukkantak fel a vezérlőterem képernyőjén.

Korábban természetesen az algoritmusnak meg kellett tanítani, hogyan néz ki egy elhagyott csomag. Itt jön képbe a mesterséges intelligencia. A fejlesztők rengeteg, utcán talált magányos táskáról készült képet tápláltak a programba, ezáltal az algoritmus felismeri azokat a kamerákon keresztül.

Az őrizetlenül hagyott poggyászok felderítése innentől tehát viszonylag egyszerű feladat. Sokkal nehezebb kiszúrni egy földön fekvő személyt a tömegben, vagy meglátni a ruhán a dudort, amely akár rejtett fegyverre utalhat.

Többen ellenzik a kamerákat a jogaikra hivatkozva

A fejlesztők tudják, hogy sokan ellenzik a kamerákat és aggódnak amiatt, hogy Kínához hasonló megfigyelést folytat majd a kormány. Azonban kiemelték, hogy nem építenek be arcfelismerést, tehát kizárt, hogy erre használja a kormány.

Noémie Levain digitális jogvédő aktivista szerint azonban nem kell ahhoz arcfelismerés, hogy ellenőrizzék őket. Szerinte a mesterséges intelligencia képes elemezni a testünket, a viselkedésünket, tehát arcfelismerés nélkül is lehetővé teszi a tömeges ellenőrzést.

 

Ugyanolyan ijesztőnek tartjuk, mint azt, ami Kínában történik. Ugyanúgy elveszítjük a névtelenséghez való jogot, és azt, hogy úgy viselkedjünk a nyilvánosság előtt, ahogy szeretnénk."

 

Azonban azt is érdemes számításba venni, hogy egy ilyen nagy volumenű rendezvényen valószínűleg elég sokan hagyhatják el értékeiket, akár az egész bőröndjüket. Talán többen inkább vállalnák a megfigyelés kockázatait, mivel így nagyobb esélyük lehet megtalálni elveszett holmijaikat. A kamerák célja valószínűleg nem elsősorban a kormány „szórakoztatása”, inkább a rendezvény lebonyolításának biztonságossá tétele.

Címlapfotó: 123rf.com


 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2023. július 22. 21:01
Sohasem értettem, hogy miért félnek egyesek, ha semmiféle takargatnivalójuk sincs? Vagy talán mégis csak van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!