600 millió dollárt fektet be Kínában a Kínában szankcionált vállalat

2023. június 21. 09:25

A Micron meglepő húzása mögött saját bevallása szerint is az áll, hogy bebizonyítsa elkötelezettségét Peking iránt.

2023. június 21. 09:25
null
Révész Béla

Amikor tavaly októberben az Egyesült Államok nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtiltotta a legfejlettebb félvezetők exportját Kínába, Peking rövid töprengés után úgy döntött: ha óvatosabb és kevésbé drasztikus módszerekkel is, de beleáll a chipháborúba. Több hónapon át vizsgálta biztonsági szempontból az amerikai Micron Technologies vállalatot, majd – hivatkozva az ellenőrzés Kínára nézve rendkívül aggályos eredményével – megtiltotta a vállalat termékeinek alkalmazását a kritikus infrastruktúrában, vagyis szankciót vetett ki a Micron chipjeire.

A csatában ezen a ponton Kínának áll a zászló: az amerikai csúcstechnológiában utazó vállalatok dühöngenek, amiért elzárták előlük a világ legnagyobb chippiacát, Kína azonban a Micron-ügyben biztonsági játékot játszik: a szankcionált termékeket viszonylag könnyedén tudja pótolni a dél-koreai gyártóktól, miközben arra is ügyelt, hogy véletlenül se olyan vállalat ellen lépjen fel, amelynek termékei nélkülözhetetlenek számára a technológiai gazdasági harcban.

Chipháborúk: óvatos, de hatásos kínai ellencsapás

Az USA exporttilalma nem lassítja le Kínát. A hazai chipgyártás felpörög, milliárdokat ölnek a fejlesztésbe, a harc vége pedig nem fog tetszeni Washingtonnak.

A Micron kommunikációjában higgadtságot sugározva jelentette be, hogy vizsgálja az ügyet és a lehetőségeket, miközben a háttérben lázasan kezdett hozzá a vészforgatókönyvek kidolgozásának, hogy elkerülje azt, ami a legnagyobb csapást jelentené a számára: kívül kerülni a világ legnagyobb piacának ajtaján.

A cég a napokban váratlan bejelentést tett: az elkövetkezendő években

603 millió dollárt fektet be kínai üzletágának fejlesztéseibe,

amely magában foglalja egy új gyártósor üzembe állítását is. Az ügyet részletesebben ismerők azt is tudni vélik, hogy a Micron a Kína által „biztonsági szempontból” kifogásolt chipek újratervezésével is számol, vagyis valóban mindent elkövet, hogy mintadiák legyen a pekingi leckéztetés után. 

A vállalat vezérigazgatója, Sanjay Mehrotra sietett bejelenteni: az 500 új munkahellyel is járó óriásberuházás „a Micron megingathatatlan elkötelezettségét mutatja kínai üzletága iránt”

Fotó: 123rf

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!