Pénzügyi újdonságok a környezettudatossághoz

2023. május 07. 12:50

A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legutóbbi részében Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető olyan fenntartható pénzügyi megoldásokat mutatnak be, amelyekkel érdemben tehetünk a fenntarthatósági fordulatért.

2023. május 07. 12:50
null

A lakosság egyre nagyobb része küzd klímaszorongással, miközben nap mint nap saját bőrünkön érezzük a klímaváltozás hatásait is. A klímaváltozás elleni harcban az ipar mellett a pénzügyi szektor is nagy hatással lehetne. 

Az ALTEO egy 2021-es kutatása szerint a magyar lakosság 87 százaléka küzd klímaszorongással, azaz aggasztónak találjuk a klímaváltozás jelentette fenyegetettséget, és nyomaszt minket a tény, hogy nem igazán tudunk előrelépést felmutatni.

Környezettudatos bankolás

A klímaváltozás és környezeti fenntarthatóság napjainkban egyre fontosabb kérdéssé válik, ezért a pénzügyi szektor is kénytelen alkalmazkodni, és új, innovatív megoldásokat kínálni. A zöldfinanszírozás, zöld pénzkezelés és zöld fintech megoldások lehetővé teszik az emberek számára, hogy pozitív környezeti hatást generáljanak, és tudatosabban kezeljék pénzügyeiket. A Fintech Világa zöld pénzügyi percek ezeket a megoldásokat és néhány releváns piaci trendet mutat be.

Azokat a pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat nevezünk zöld pénzügyi megoldásoknak, amelyek általános célja a környezettudatos bankolás elősegítése, illetve a környezetre pozitív hatást gyakorló projektek támogatása. Ezek a projektek foglalkozhatnak például megújuló energiával, tiszta közlekedéssel, fenntartható mezőgazdasággal vagy épp környezetbarát infrastruktúrával.

Zöldfinanszírozással zöldprojektekért

A zöldfinanszírozás célja, hogy támogassa a fenntartható projekteket és befektetéseket. Ennek három fő formája a zöldkötvények, zöldhitelek és zöldjelzáloghitelek. A zöldkötvények kibocsátásából származó összeget kizárólag környezetbarát projektekre fordítják, míg a zöldhitelek és -jelzáloghitelek célja, hogy ösztönözzék az energiahatékony beruházásokat és ingatlanfejlesztéseket.

Zöld személyes pénzügyek

A zöld pénzkezelési megoldások célja, hogy segítsenek az embereknek fenntarthatóbb módon kezelni pénzügyeiket. Ilyen megoldások például a klímabiztosítások, amelyek a klímaváltozáshoz köthető kockázatokat fedezik; a fenntartható befektetési alapok, amelyek környezetbarát cégekbe fektetnek be; a fenntartható bankkártyák, amelyek újrahasznosított anyagokból készülnek; és a zöldbankszámlák, amelyek különböző környezettudatos szolgáltatásokat nyújtanak.

Zöld fintech megoldásokkal a klímaváltozás ellen

A zöld fintech megoldások technológiai innovációk révén segítik a fenntartható pénzügyi döntéseket. Ilyen megoldások például a zöld cashback, amely fenntartható kereskedőknél való vásárlásért pénzvisszatérítést kínál; a zöld scoring, amely a felhasználó fenntarthatósági teljesítményét méri és pontozza; és a karbonkalkulátor, amely segíti az ügyfeleket a vásárláshoz kötődő szén-dioxid-kibocsátások mérésében, valamint szolgáltatástól függően a csökkentésében és semlegesítésében.

A zöld finanszírozási, pénzkezelési és fintech megoldások egyre nagyobb teret hódítanak a pénzügyi szektorban, lehetővé téve az emberek számára, hogy fenntarthatóbb módon kezeljék pénzügyeiket és befektetéseiket. A piaci trendek azt mutatják, hogy a kereslet, a szabályozási környezet, a technológiai fejlődés és az átláthatóság együttesen hajtják előre ezt a területet.

Zöld Pénzügyi Percek legutóbbi adása összegzi a legnépszerűbb pénzügyi megoldásokat.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsaturnuzs
2023. május 08. 00:38
A cikk kiváló! Kiderül belőle, hogy a greenwashing a jövő útja, és aki nem állítja magáról (akár alaptalanul), hogy ő zöld, az hülye. A TÉNYLEGES, HATÁSOS TETTEK MELLÉKESEK, A LÁTSZAT A FONTOS! A "tiszta közlekedés", a "fenntartható bankkártya" oximoron. A "zöld cashback" csali. A "fenntartható kereskedő" kamu. A "zöldek" azt sem tudják eldönteni, hogy az atomenergia és a földgáz zöld-e. Azért nem, mert minden a körülményektől függ, és a látszólagos ellentmondások feloldásához merev doktrínák helyett a problémák alapos megértése kellene. "Klímaszorongás"... ez tettek helyett álomvilág álproblémáin rágódva kifejlődő mentális zavar.
bölcsbagoly
2023. május 07. 13:45
Hogy zöldülnétek meg, idióta görögdinnyéi! Fogalmatok sincs a természet működéséről, az evolúcióról, a növény- s állatvilágról, az emberi test működéséről, de egy ruhatáros/büfészakos környezetvédelmi papirfecni birtokában osztjátok azt, amiből nektek sem igen van valamirevalónyi! Hogy szakadna rátok a kék ég s nyelne el a fekete föld!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!