Magas bázisról csökkent az építőipar teljesítménye

2023. május 15. 10:43

Az első negyedévben 9,8 százalékkal csökkent az építőipari teljesítmény a KSH friss adatai szerint. A mérséklődésben az igen magas bázisadatok mellett az EU-s források elmaradása játssza az egyik legfontosabb szerepet.

2023. május 15. 10:43
null

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza

, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza

Márciusban az építőipar teljesítménye úgy havi, mint éves alapon is csökkent: 1,2, illetve 9,8 százalékkal. Ezzel az első negyedévben az ágazat teljesítménye közel 10 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ami kedvezőtlen előjel a holnapi GDP-adat szempontjából, mivel a gazdasági teljesítményt az építőipar alakulása az első negyedévben érdemben visszahúzhatta. 

Magas volt a bázis 

A visszaeséshez a rendkívül magas bázisidőszaki adat mellett a kereslet mérséklődése, valamint a magas inflációs környezet is hozzájárult. A kereslet csökkenése ellenére az építőipar termelői árainak emelkedése töretlenül folytatódik, és ebben nem is látszik érdemi lassulás: a negyedéves áremelkedés 4,6 százalékról 4,8 százalékra gyorsult. 

Azaz a kereslet visszaesése annyira azért nem jelentős, hogy az építőipari szereplők engedjenek áraikból. Az árak további növekedése pedig a kereslet még erőteljesebb visszaesését eredményezheti, amelyben emellett szerepe van az állami beruházások elhalasztásának, az uniós források csúszásának, illetve a magas kamatkörnyezetnek is. 

A szektorból hiányoznak az EU-s források 

Az állami beruházások elmaradása a szerződésállomány alakulásában is jól látszik: az új szerződések volumene 31,8, míg a teljes rendelésállományé 27,9 százalékkal esett vissza – ezen belül is kiemelkedő az egyéb építményeknél tapasztalt 54,1, valamint 39,4 százalékos csökkenés. Ez egyben azt is jelenti, hogy az uniós forrásokhoz való hozzáférés kritikus az építőipar szempontjából, amelynek az állam jelentős megrendelője, és ezen megrendelések elmaradása visszahúzza az ágazat teljesítményét.

A KSH adatai részletesen

– 2023 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 9,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, amiben szerepet játszott a bázisidőszaki magas kibocsátás is.
– Az építmény főcsoportok közül az épületek építésének termelése 13,2, az egyéb építményekéé 1,6 százalékkal csökkent.
– A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése márciusban 1,2 százalékkal volt kisebb a februárinál.
– Az I. negyedévben az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – 24,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.
– A megkötött új szerződések volumene 31,8 százalékkal esett vissza a 2022. márciusi, magas bázishoz képest. Ezen belül: az épületek építésére kötött szerződéseké 3,6 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozóaké azonban 54,1 százalékkal visszaesett. (Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 27,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál).
 

– 2023 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 9,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, amiben szerepet játszott a bázisidőszaki magas kibocsátás is. – Az építmény főcsoportok közül az épületek építésének termelése 13,2, az egyéb építményekéé 1,6 százalékkal csökkent. – A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése márciusban 1,2 százalékkal volt kisebb a februárinál. – Az I. negyedévben az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – 24,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. – A megkötött új szerződések volumene 31,8 százalékkal esett vissza a 2022. márciusi, magas bázishoz képest. Ezen belül: az épületek építésére kötött szerződéseké 3,6 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozóaké azonban 54,1 százalékkal visszaesett. (Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 27,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál).  

Címlapfotó: 123rf.com 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
komment2010
2023. május 15. 22:18
Hát hasonlítsuk Burundihoz és mindjárt jobb lesz.
felcsutfan
2023. május 15. 13:50
A következő negyedévben már alacsony bázisról fog csökkenni. És így tovább.
Armageddon
2023. május 15. 11:31
Hja, magaslóról lehet nagyot bucskázni. Ősi dakota megfigyelés.
files32
2023. május 15. 11:11
Beindultak a mélyépítők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!