Az USA pénzügyminisztere: Katasztrófa lenne, ha megszakadnának Kínával a gazdasági kapcsolatok

2023. április 26. 17:10

Janet Yellen hirtelen irányváltással mosolyogni kezdett Pekingre. Most kínai térfélen pattog a labda, de egyelőre fagyos csend a válasz.

2023. április 26. 17:10
null
Révész Béla

Az USA és Kína közötti kapcsolatok látványos romlása, majd a párbeszéd szinte teljes leállása szűk zsákutcába kergette Washingtont, amely hidegháborús időket idéző retorikájával és tiltó gazdasági intézkedéseivel egy olyan folyamatot indított el, amely akár a lehető legrosszabbul is végződhet. Az USA híres inflációcsökkentő csomagja, benne a zöld állami támogatások rendszerével, a chiptörvény, valamint a Fehér Ház azon kísérlete, hogy az Európai Uniót is belerángassa a Kína elleni (alapvetően tiltásokon alapuló) kereskedelmi háborúba, látszólag a teljes függetlenedést szolgálja. Valójában sem az időzítés, sem a módszer nem alkalmas arra, hogy Kínát elszeparálja és kiszorítsa a geopolitikai hatalmi harcból. Ahogyan a Világbank volt vezető közgazdásza és a Nemzetközi Valutaalap korábbi igazgatóhelyettese rámutatott: a Biden-féle inflációcsökkentő törvény éppen lerombol mindent, amit a nemzetközi kereskedelem terén a második világháború befejezése óta sikerült felépíteni.

Biden ebből a szempontból Trumpabb lett Trumpnál:

az ex-elnök által megkezdett izolációs folyamatot olyan szinten gyorsította fel, ahonnan nagyon nehéz lesz visszautat találni. 

Míg az USA-t a nevetséges kémballon-ügy tartotta lázban, Peking egyre idegesebben reagált a chipkereskedelmét bombázó washingtoni rendelkezésekre és lobbira, nem beszélve Tajvan ügyéről, amellyel kapcsolatban az Egyesült Államok már megint az izmait mutogatja a diplomácia helyett. A viszony annyira fagyos lett, hogy míg a világ más országainak vezetői – Macrontól Lula brazil elnökig – egymásnak adják a kilincset a kínai vezetőnél, addig Hszi Csin-Ping egyáltalán nem hajlandó szóba állni Bidennel, aki pedig egyre türelmetlenebbül próbál kapcsolatba lépni vele. 

Yellen jelez

Az amerikai kormányzat is érzi, hogy a jól bejáratott, de egyre rosszabbul működő izompolitika Kínával szemben még akkor is kevés lesz, ha az EU – jó vazallushoz méltó módon – rohamtempóban akarja felszámolni a kínai kapcsolatait. Janet Yellen a minap olyan kommunikációs fordulatot mutatott be az eddigi egysíkú és unalmas panelek ismételgetése helyett..

Az amerikai pénzügyminiszter felmondta ugyan a kötelező elemeket arról, hogy az amerikai nemzetbiztonság mindig felülírja a gazdaságpolitikát (ez is Trump egyik kedvelt indoka volt extravámok kivetése idején), ám hirtelen stílust váltott, és az amerikai–kínai kapcsolatok fontosságáról. kezdett beszélni.

Yellen a konstruktív és tisztességes gazdasági viszony kialakításának szükségességét  emlegette, majd nagy levegőt véve kimondta: bár érvényesíteni akarják az Egyesült Államok létfontosságú érdekeit, az USA és a Kína közötti gazdasági szeparáció kialakulása katasztrofális hatásokkal járna,

egyben az egész világgazdaságra destabilizációs hatással lenne.

A tárcavezető még ennél is tovább ment: mint mondta, őszinte megbeszélésekre van szükség a problémás kérdések tisztázásában, ezért egy (Pekingnek is) alkalmas időpontban személyesen szeretne Kínába látogatni, hogy tárgyalásokat folytasson az egészséges gazdasági kapcsolatok érdekében. 

A vér nem válik vízzé

A kritikák persze nem maradtak el ezúttal sem. Yellen továbbra is „tisztességtelennek” minősíti Peking gazdaságpolitikáját, elsősorban az államvezérelt piaci megközelítés miatt (Kína többször jelezte, hogy ebbe a gyakorlatába sem tűri el a beleszólást), amely miatt globálisan előnyre tud szert tenni a hagyományos piaci eszközöket használó országokkal szemben. A chipkereskedelmi korlátozások kapcsán kifejtette: annak célja nem az, hogy megakadályozzák Kína modernizációs törekvéseit, és az USA-t juttassa versenygazdasági előnyhöz, csupán az, hogy Peking ne katonai célokra használja fel a technológiát.

A korlátozásokkal kapcsolatban egyébként rámutatott: az USA a közeljövőben egy sor olyan további intézkedést fog meghozni, amely egyes amerikai befektetéseket korlátoz majd Kína felé, természetesen szigorúan a „lehetséges nemzetbiztonsági következmények” miatt. Majd megismételte, hogy a gazdasági együttműködés mindkét ország számára kölcsönösen előnyös. 

Kínai tél

Kína nem hatódott meg túlságosan a kölcsönös előnyök emlegetésétől, Peking egyelőre a saját előnyeit ugyanis nem nagyon látja Washington sajátos közeledésében. A kínai nagykövetség szűkszavú reagálása szerint a versenytől nem riadnak vissza, azt azonban elítélik, hogy

a verseny fogalmát az USA határozza meg,

és azt is, ahogyan az Államok a nemzetbiztonság kifejezés mögé bújva igyekszik függetleníteni magát – a globális ipari és ellátási láncok rovására. A kínai keményvonalasok szerint Yellen szavai pusztán cukormázba forgatták az USA eddigi elnyomó kereskedelmi politikáját, de a lényegen semmit nem változtat, hiszen egyben azt is világossá tette: az USA folyamatosan felülvizsgálja és bővíti a Kínába irányuló exporttilalmi listát. Vagyis az USA 

a saját gazdasági, dikatórikus elképzeléseit akarja kétoldalúnak álcázni, és legyömöszölni Kína torkán.

Kína aggodalmai ellenére több elemző is arra mutat rá, hogy Yellen közeledését Pekingnek a lehető legkomolyabban kellene fontolóra vennie, miután a pénzügyminiszter határozott szándékot emlegetett a gazdasági kapcsolatok biztonságos folytatására és a párbeszéd újrakezdésére. Yellen bátorítása nem más, mint lehetőség a deeszkalációra, amely a gazdasági kapcsolatok javulása révén a politikaira is pozitív hatással lehet, ráadásul előkészíthetne egy újabb csúcsvezetői tárgyalást.
Pekingben ezt egészen másképpen látják, a válasz így egyelőre fagyos csend.

Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rendesember
2023. április 27. 12:34
Ha elindul a Tajvan körüli újabb proxy háború, akkor annak lesz gazdasági vetülete is. Pont az amitől ez a kedvesnek látszó fehérhajú amcsi is fél.
Mátyás01
2023. április 27. 11:40
Az USA-ban is létezik a keleti nyitás politikája, és egy elnyomó diktatúrával üzletel? És a nyugati értékek? Vagy csak nekünk nem szabad?
balu3
2023. április 27. 07:49
valamit írni kell ide, de mit is...á megvan, ez jó leszm Nincsenek egymás nélkül jól, mindkettő feje fáj ha elxúrják.
szodabár
2023. április 26. 22:28
A zsidó rémség már kezdi felfogni a helyzetet. Szar ügy ez nektek, vén szappanos
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!