Eldől a világ sorsa: jön Joe Biden és Hszi Csin-ping találkozója

2022. november 14. 08:23

Biden hivatalba lépése óta először ül le a két vezető.

2022. november 14. 08:23
null

Hszi Csin-ping kínai államfő hétfőn érkezik az indonéziai Bali szigetére, hogy a G20-csúcs előtt először találkozzon Joe Biden amerikai elnökkel utóbbi hivatalba lépése óta – számolt be a Portfolio. A portálon azt írják: Hszi Csin-ping kínai elnök és az Egyesült Államokat vezető Joe Biden

várhatóan Tajvanról, Ukrajnáról és Észak-Korea nukleáris törekvéseiről tárgyal majd hétfőn

– tehát olyan kérdésekről, amelyek a kedden kezdődő G20-csúcson is biztosan felmerülnek.

Putyin nem vesz részt a csúcson

Mivel a Kreml állítása szerint „túl elfoglalt”, Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vesz részt, Szergej Lavrov külügyminiszter fogja képviselni az orosz elnököt a G20-csúcstalálkozón, amely az első azóta, hogy Oroszország februárban megszállta Ukrajnát.

A Hszi Csin-pinggel való hétfői találkozó előestéjén Biden Kambodzsában azt mondta ázsiai vezetőknek, hogy az Egyesült Államok kommunikációs vonalai Kínával nyitva maradnak a konfliktusok megelőzése érdekében, és az elkövetkező napokban szinte biztos, hogy kemény tárgyalásokra kerül sor.

Az Egyesült Államok erőteljesen fog kiállni Kínával szemben, ugyanakkor biztosítani fogja, hogy a verseny ne torkolljon konfliktusba

 – jelentette ki Biden, hangsúlyozva a Tajvani-szoros békéjének fontosságát a kambodzsai ASEAN-csúcson elmondott beszédében.

Nyitókép: Mandel Ngan, Anthony Wallace / AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2022. november 14. 16:57
azért az elég nagy szégyen egy országra nézve, ha egy beszámíthatatlan ember a "vezető"-je!
zuriktodor
2022. november 14. 11:26
Csak aztán nehogy azt gondolja, hogy Kimmel tárgyal.
zolizolizoltan
2022. november 14. 11:04
Semmi nem dől el. Kínának még 10 évre van szüksége, hogy felvehesse a kesztyűt az USA-val. Addig ugyanazt csinálja, mint eddig tette.
panyigai péter
2022. november 14. 09:55
Charles de Gaulle a szovjet körútján eltöltött pár órát Podgornijjal, talán egy belföldi repülőúton, vagy hogy. Podgornij nem volt gyengeelméjű, de tudta mindenki, hogy csak egy vizesnyolcas, noha formálisan államfő. Mikor utóbb de Gaulle-tól megkérdezte egy újságíró, hogy miről tárgyaltak, ő azt felelte: "Miért, miről lehetett volna Podgornijjal tárgyalni?"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!