Twitter üzenettől zuhant be a kriptotőzsde

2023. április 28. 11:32

Az elmúlt időszak legizgalmasabb híreit vitathatatlanul a Binance, a Google, az Apple és a Klarna szállította a digitális világban, de továbbra is lázban tartja a piacot a mesterséges intelligencia és az MI-n alapuló nyelvi modell, a ChatGPT is.

2023. április 28. 11:32
null

A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető a nemzetközi fintech legérdekesebb aktualitásairól beszélgettek.

Twitter hoax manipulálta a Binance árfolyamait

Álhír tépázta meg a világ legnagyobb kriptovaluta tőzsdéjét működtető Binance árfolyamait. Egyúttal bocsánatkérésre kényszerült a szektor egyik elismert véleményvezére, Jordan Fish, más néven Cobie, miután Twitter accountján véletlenül kiszivárogtatott egy pletykát, amely szerint a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao (alias CZ) az Interpol vörös listájára került. CZ cáfolta az állításokat, és úgynevezett „FUD”-nak nevezte a híresztelést. A FUD (Fear, Uncertainty, and Doubt) a techvilágból származó marketingrövidítés. A kifejezést eredetileg az 1970-es években alkották meg, az IBM marketingtechnikájára utalva, amely a versenytársak új termékéről terjesztett ijesztő pletykákat, hogy az ügyfeleket lebeszélje arról, hogy „kockázatot” vállalva megvásárolják azt. Az utóbbi években nem ritkák a kriptocsalásokról szóló hírek. Így a Binance vezérről szóló pletykát több hírügynökség is felkapta, ami pánikot keltett a kriptoközösségben. Ez a Binance BNB tokenjének és a szélesebb piac árfolyamának meredek zuhanását okozta.

Az AI megmondja, mit viselj

A vezető BNPL szolgáltató, a Klarna új, az OpenAI-jal közösen fejlesztett megoldása személyes vásárlási asszisztenst nyújt a vásárlóknak. Az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a platformtól kérjenek vásárlási tanácsot és termékajánlásokat, valamint az adott termékek megvásárlásához vezető linkeket.

A mesterséges intelligencia divattanácsai alapján kiválasztott ruhákat természetesen késleltetett részletfizetéssel is megvehetik a felhasználók.

A Klarnának szüksége lehet a trendi appokra, hiszen több halasztás után végül piacra került az Apple BNPL hitelezési szolgáltatása, az Apple Pay Later. Ez lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy vásárlásaik összegét négy részletre osszák fel, és kamat-, valamint díjmentesen hat hét alatt fizessék ki. A szolgáltatás 50 és 1000 dollár közötti kölcsönösszegekkel, online és alkalmazáson belüli vásárlásokkal érhető el iPhone-on és iPaden az Apple Payt elfogadó kereskedőknél. A techóriás ezzel még egy karnyújtásnyival közelebb került ahhoz, hogy a világ egyik legpotensebb pénzügyi szuperappjává váljon. Az Apple szolgáltatások pénzügyi transzformációjáról a Fintech.hu szerkesztősége egy teljes Fintech Sparks kiadványt publikált Az Apple hódítása a pénzügyi szektorban címmel.

A Google rendet tesz az uzsorakamatra hitelező appok között

A Google bejelentette a Play Store-ban a személyi kölcsönökre vonatkozó irányelvek módosítását. Hamarosan korlátozni fogja a hozzáférést egy sor érzékeny felhasználói adathoz a személyi kölcsönöket kínáló alkalmazások esetében. A változtatás a hitelezők ragadozói magatartásával kapcsolatos aggodalmakra reagál. Május 31-től a személyi kölcsönöket kínáló vagy azokhoz hozzáférést biztosító alkalmazások számára tilos lesz bizonyos adatok elérése. Ilyenek a külső tárhelyekhez, a fényképekhez, a videókhoz, a névjegyekhez, a pontos helymeghatározáshoz és a hívásnaplókhoz kapcsolódó adatok.

A Fintech Világa legújabb epizódjában szó esett még a ChatGPT-ről és az AI piacformáló hatásáról is. A hazai fintech egyik első fecskéje, a 2013-ban alapított Peak a diszruptív technológiák felhasználásában is élen szeretne járni. A technológiai cég ezért létrehozta a Mercury Labs-et, a Peak csoport belső innovációs hub-ját, amely a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, az adatvizualizáció, a web 3.0 és a tokenizáció alkalmazásával támogatja a Peak hét üzletágának működését. Ezek közül az egyik a Fintech Világa podcastot is működtető Peak News médiaportfólió. Az AI nyelvi modellek lehetőségeinek bemutatására így a következő Fintech Világa adás „vendége” maga a ChatGPT lesz.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!