Jelentősen fejlesztik a vadászturizmust a szomszédban

2023. április 13. 08:40

Szerbia a vadászturizmusban rejlő lehetőségeket a trófeapotenciál növelésében látja, így felépítenek egy 736 hektáros szarvastenyésztelepet.

2023. április 13. 08:40
null
Miklós Hajnalka

Szerbiában, a Vajdaság délkeleti részén, a Szerémségben, az Obedi-lápnál (Obedska bara) található különleges rendeltetésű vadászterületen, a Száva menti Kupinik síkvidéken a napokban 46 gímszarvast engedtek szabadon (érdekesség: a feljegyzések szerint éppen itt vadászott Ferenc Ferdinánd utoljára, mielőtt meggyilkolták) . A gímszarvasok egy visszatelepítési program keretében hatvan év után kerültek Alsó-Szerémségbe. A szarvastehenek és a szarvasbikák Kaposvárról érkeztek.

Kevés a szarvas Alsó-Szerémségben

Mint arról Kókai Roland, a Vajdaság Erdői Közvállalat (Javno preduzeće Vojvodinašume) igazgatója a közszolgálati televíziónak elmondta, Fruska Gorában megfelelő mennyiségben találhatók szarvasok, csakúgy, ahogy Felső-Szerémségben. Alsó-Szerémségben viszont a számuk az utóbbi 40-50 évben az úgynevezett biológiai létminimum alá csökkent, ezért döntöttek úgy, hogy felépítenek egy 736 hektáros szarvastenyésztelepet. Mint mondta, ezek után Alsó-Szerémségben is újra lehet majd hallani a szarvasbőgést.

A Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója a médiának kiemelte, ebből a legjobb genetikai potenciállal büszkélkedő szarvasállományból, amikor már kellő mennyiségben elszaporodik a gímszarvas ezen a területen, a vállalat más vadászterületre is szállítani fog, hogy javuljon a génpotenciál az ország más helyein is.

A program összértéke 63 millió dinárba (mintegy 203 millió forintba ) került, ebből a Vajdaság Erdői Közvállalat 38 millió dinárt (122 millió forintot), a Vajdaság Autonóm Tartomány illetékes titkársága pedig 25 millió dinárt (bő 80 millió forintot) különített el a költségvetésből.

Korábban már volt ilyen akció

Nem ez volt az idén az első telepítési akció, ugyanis március közepén a Szabadka környéki vadászterületeken 30 dámvadat és 30 muflont engedtek szabadon, amelyeket Szlovákiából hoztak. A Vajdaság Erdői Közvállalat akkor rámutatott, hogy a menekültválság miatt a szerb–magyar határ mentén húzódó erdőkben megcsappant a vadállomány. Kókai Roland elmondta, hogy

2015-től a szabadkai erdők vadállománya folyamatosan csökkent, ugyanis az állatok létéhez és szaporodásához a legfontosabb a nyugalom, amit az itt folyamatosan áthaladó migránscsoportok megzavartak.

Ezek az emberek nem öltek le állatokat, csupán elzavarták őket az élőhelyükről.

A Vajdasági Erdői Közvállalat három évvel ezelőtt szintén Szlovákiából már hozott erre a területre 60 muflont, ezúttal pedig tovább gazdagították az állatállományt. A következő tervük egy tenyészterület létrehozása számukra. Erre a vadgazdálkodás szerint egy 82 hektáros területet készítenek elő, míg a dámvadak számára további 78 hektár biztosítanak majd.

Még egy hasonló akció várható az idén, decemberben a Verseci-hegyekben egy 300 hektáros vadaskertben 77 muflon talál otthonra. Ezek, és a március közepén beszerzett példányok, vagyis a mintegy 140 állat 55 ezer euróba (21 millió forint) került, aminek a 40 százalékát a Vajdaság Autonóm Tartomány mezőgazdasági titkársága finanszírozta.

Mekkora üzlet a vadászat Szerbiában?

Szerbiában jelenleg 1200 dámvadat és 1000 muflont tartanak számon. A vadtelepítés nemcsak a Vajdaságra, hanem az ország egészére nézve is jelentős. Mindez nagymértékben növeli majd a tartomány vadászati kínálatát. A Vajdaság Erdői Közvállalat a vaddisznóállomány növelését is tervezte, ám az importjukra nem kerülhetett sor a pestishelyzet miatti tilalom következtében. A vaddisznók esetében nem nagy a baj, hiszen igen ellenálló fajként viszonylag jól viselte az elmúlt évek nehézségeit. Az őzállományt viszont az aranysakál megtizedelte . Emiatt a vadgazdálkodásban olyan intézkedéseket kezdtek az elmúlt években, amelyeknek köszönhetően lassan csökken a sakálok száma.

Hivatalos adatok szerint a szerbiai, idegenforgalmi jellegű vadászatok 55 százalékára Vajdaság erdőiben kerül sor, ami azért is jelentős, mivel az országban 2,25 millió hektárnyi erdő található, amiből a Vajdaság Erdői Közvállalat 130 ezernyin gazdálkodik. A közvállalat adatai alapján körülbelül tízezer nagyvad található a százezer hektáros vadászterületen: mintegy 4000 szarvas, 5500 vaddisznó, a többi pedig muflon és dámvad. A szarvasvadászat 85 százaléka Vajdaságban történik. Nem is csoda, hogy az illetékesek e kapitális vad növelését is megkezdték. Kókai Roland decemberben a Magyar Szónak adott nyilatkozatában rámutatott, 

 Szerbia ugyanis szeretné megragadni a vadászturizmusban rejlő lehetőségeket, mert eddig nem használta ki azokat kellő mértékben. Egyes becslések szerint az ottani vadászturizmus az 1970-től 1990-ig tartó időszakban élte az aranykorát, ekkor ugyanis 

évente 7-10 ezer vadászturista érkezett Szerbiába, a bevétel pedig éves szinten (a jelenlegi becsült értékek szerint) 11,5 millió euró (4,4 milliárd forint) körül alakult. 

Ebből csak az apróvad forgalma a vadásztársaságoknál elérte a 7-10 millió eurót.
Ma azonban nincs hivatalos adat arról, hogy a vadászturizmusból mennyi pénz folyik be az államkasszába, egyes kimutatások szerint ebből Szerbia csak 1-1,5 millió eurót keres évente. Ebbe beletartoznak a nagy- és az apróvadak is.

Ezt szeretnék megváltoztatni a vadásztársaságok, valamint az illetékes állami intézmények, így az elkövetkező időszakban nemcsak a vadállomány növelésére lehet számítani, hanem a vadászlakok, vadászati létesítmények, épületek felújítására is. Kókai Roland a Magyar Szónak adott nyilatkozatában elmondta, vannak olyan épületek, amelyeknek az állapota közepesen jónak számít, így  fel kell újítani azokat. Rámutatott, az erdőgazdaságban sem jut pénz mindenre, de néha többet jelent a meglévő vagyon megőrzése és felújítása.

Igor Mirović (Igor Mirovity), a tartományi kormány elnöke nemrégiben éppen ezt erősítette meg bejelentésével, miszerint az elkövetkező időszakban a meglévő erdei vadászlakokat felújítják. Emellett az idén a vadászat fejlesztésére is több pénzt fordítanak, ugyanis a tartományi kormány számára a biodiverzitás megőrzése, a vadállomány fenntartása és gazdagítása az elsődleges feladatok közé tartozik.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2023. április 14. 13:18
Na! Az előbbi elszánt műződek tessék követelni a telepen belülre is rakjanak pár farkast, mert az olyan jót tesz a vadállománynak. Ha meg olyan felvetelek kerülnének fele hálóra ahogy a farkasok tucatjával tépik szét a szarvasborjakat, azonnal puskás emberért kiabálnának. Konklúzió. Ezek az elkötelezett elmebeteg műzöldek attól függően melyik érzelmi hullámvasútra kapaszkodnak fel, gyalázzák a vadász társadalmat, hol ezért hol pont az ellenkezőjéért.
szemlelo
2023. április 13. 14:54
Már tavalyelőtt, a Vadászati Világkiállításon igen hangsúlyos bemutatóval voltak jelen a szerbek.
need-info
2023. április 13. 13:00
Ott is elözönlik majd őket az olaszok és mindent lelőnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!