Ukrajna most az energiamultik pénzét kéri

2023. április 03. 12:15

A kijevi energiaügyi miniszter szerint a nagy energiacégek azért tettek szert extraprofitra, mert Ukrajna harcol, így az lenne a tisztességes, ha visszafizetnének belőle. Egyébként Magyarországnak is meg tudják oldani a nukleáris problémáit, csak tőlük kell vásárolni.

2023. április 03. 12:15
null
Révész Béla

Meglepő állításokat tett egy napokban tartott sajtóbeszélgetésen German Galuscsenko. Ukrajna energiaügyi minisztere szerint a nagy energiavállalatok (BP, Chevron, ExxonMobil, Total és Shell) a háború okozta (a szankciókat nem említette) energiaválságból óriási, 200 milliárd dolláros hasznot halmoztak fel 2022-ben. Mindeközben az ukrán infrastruktúrában mintegy 140 milliárd dolláros kár keletkezett, így a tárcavezető szerint az lenne fair, ha az érintett vállalatok a nyereségük egy részét visszautalnák Kijevnek, amely az energiaszektor újjáépítésre fordíthatná azt. A miniszter példaként hozta fel az Ignitis Group nevű litván vállalatot, amely „azon gondolkodik”, hogy nyereségének 10 százalékát átadja Ukrajnának.

Még több szankciót!

Galuscsenko azt is követelte a Nyugattól, hogy haladéktalanul zárja be a szankciós kiskapukat, hiszen Moszkva addig folytathatja háborúját, ameddig pénzt kap a fosszilis energiahordozók eladásából. Mint mondta, az orosz olajimport ellen az EU által bevezetett szankciók és a G7-ek által meghatározott – Zelenszkij és a háborúpárti országok szerint egyébként nevetséges – árplafon ellenére a Kreml megtalálja azokat a hátsó ösvényeket, amelyeken át kikerülheti a tiltó rendelkezéseket. Éppen ezért a szankciókon szigorítani kell, hogy ne legyen alapja azoknak a híreknek például, amelyek szerint az orosz energiahordozók Azerbajdzsánon és Törökországon keresztül továbbra is eljutnak az EU-s tagországokba.

Elképzelés és valóság

A miniszter szerint a szankciók az orosz nukleáris iparnak sem kegyelmezhetnek. Az nem működik – sugallta –, hogy miközben az EU a fosszilis energiára tiltó rendelkezéseket hozott, a tagállamokban (Finnországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Csehországban és Magyarországon) továbbra is 18 orosz tervezésű reaktor működik, amelyekhez jelenleg nincs alternatív üzemanyag-ellátás.

A megoldás maga Ukrajna – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy az érintett országoknak nem Oroszországból, hanem Kijevből kell vásárolnia a nukleáris üzemanyagot. Mármint nem most rögtön, de hamarosan, mivel Ukrajna az amerikai (jelenleg kanadai tulajdonban lévő) Westinghouse nukleáris vállalattal együtt éppen helyettesítő nukleáris üzemanyagon dolgoznak, amely „a jövő év elejére” készülhet el.

Galuscsenko ezen a ponton a legfinomabb kifejezéssel élve is jócskán kiszínezte a valóságot. A Westinghouse évek óta próbálkozik már nem csak Ukrajnában, de Finnországban és Csehországban is azzal, hogy az orosz reaktorokat amerikai üzemanyaggal lássa el, de eddig egyszer sem sikerült neki. A tesztelések során olyan súlyos műszaki problémákra derült fény a vállalat termékeit illetően, hogy a próbálkozásoknak az érintett államok gyorsan véget vetettek. (Nem volt ez másképpen Japánban sem, ahol hasonló okok miatt gyakorlatilag elzavarták a Westinghouse-t a nukleáris létesítmények közeléből, az illetékesek pedig sajtótájékoztatón kértek bocsánatot mindenkitől, hogy egyáltalán odaengedték.) A Westinghouse-zal nem csak az a probléma, hogy sokkal drágábban adja a fűtőelemeket Moszkvánál, de az is, hogy azok minősége finoman szólva sem közelíti meg az oroszét, használatuk pedig többször okozott üzemzavart.

Ahogyan a szakértő rámutatott: a nukleáris üzemanyag gyártásánál figyelembe kell venni az egyes reaktorok egyedi jellemzőit, működési és üzemanyag-kezelési stratégiáját, de még ha el is készül az alternatív üzemanyag, a nukleáris biztonság miatt 6-7 évre van szükség ahhoz, hogy egy atomerőmű üzemeltetője új gyártó által készített nukleáris üzemanyagra térjen át

, hogy a próbálkozásoknak az érintett államok gyorsan véget vetettek. (Nem volt ez másképpen Japánban sem, ahol hasonló okok miatt gyakorlatilag elzavarták a Westinghouse-t a nukleáris létesítmények közeléből, az illetékesek pedig sajtótájékoztatón kértek bocsánatot mindenkitől, hogy egyáltalán odaengedték.) A Westinghouse-zal nem csak az a probléma, hogy sokkal , de az is, hogy azok minősége finoman szólva sem közelíti meg az oroszét, . Ahogyan a szakértő : a nukleáris üzemanyag gyártásánál figyelembe kell venni az egyes reaktorok egyedi jellemzőit, működési és üzemanyag-kezelési stratégiáját, de még ha el is készül az alternatív üzemanyag, a nukleáris biztonság miatt . 

Mindezeken az ukrán miniszter nagyvonalúan átlépett, és felszólította Brüsszelt, hogy hozzon szigorú szankciókat a Roszatom ellen, egyben tűzze ki célul a tagországok orosz nukleáris technológiafüggőségének megszüntetését.

Brüsszel nem mer szórakozni az orosz atomiparral

Az Európai Bizottság hosszas hezitálás után végül úgy döntött, nem fogalmazza bele az Oroszország ellen összeállított tizedik szankciós csomag tervezetébe az orosz nukleáris szektorral kapcsolatos tiltásokat. Bár Zelenszkij minden követ megmozgatott, hogy az EU megtegye a szerinte szükséges lépéseket, a rábeszélőtudomány ezúttal nem segített.

Fotó:
Volodimir Zelenszkij és Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója 2023. március 27-én.
MTI/AP/Efrem LukackijMTI/AP/Efrem Lukackij

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2023. június 03. 14:19
Nem tudom nem kiérezni ebből a pofátlan követelőzésből azt, amit kereken nem mondhatnak ki. Az USA, a nyugat akarta, hogy Ukrajna háborúzzon, és valószínűleg elhitették velük, hogy ez nem lesz olyan nagy dolog. Most ott állnak egy működés képtelen, lerombolt országgal, és követelik, hogy ha már csőbe húzták őket, ha egy kilátástalan háborúban ők halnak meg a fronton, akkor fizessenek. Az ukrán embereket sajnálom. Nekik egy tévésorozattal felépítették Zelenszkijt, akiről elhitték, hogy a nép szolgája. Most itt az eredmény. Akkor lett volna nép szolgája, ha elkerüli ezt a borzalmat.
Odone Ricci
2023. május 18. 08:43
Csalódást okozott Zele kijelentése a vatikáni látogatása után, amikor kijelentette : "Nem békemisszióra jövök, a végsőkig harcolunk. " Ferenc pápa nem ezt várta és hasonlóan sok európai polgár is kezd belefáradni az állandó szereplésébe, az egyre több pénz és fegyver követelésébe, a sok millió menekülő ukrán befogadásába és az egyre emelkedő inflációba, azaz elszegényedésünkbe.
budihazi gabriellák
2023. május 09. 20:21
Dőlnek a milliárdok Ukrajnába a cigany meg évek óta hiába pitizik a segélyért, hát csoda, ha veresedik az illibernyák korcsok pofája?:DD
bagira
2023. április 22. 16:46
Zelenszkij nem a győzelmi zászlót lengeti , rosszul mennek a dolgok .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!