Nyugdíjreform: a „lusta franciák” az utcán szavazzák le Macront 

2023. március 13. 16:37

A szakszervezetek szerint ezek az áldatlan állapotok jó ideig fennmaradnak, ha a francia kormány nem vonja vissza nyugdíjreform-elképzeléseit. Ám Macron elnök is erre számított, nem áll szándékában meghátrálni.

2023. március 13. 16:37
null

Pósa Tibor írása a Makronómon. 

írása a Makronómon. 

Az elkövetkező két hét sorsdöntő lesz. A társadalmi elégedetlenség e magas fokát látva a francia kormány vagy bedobja a törölközőt, és visszavonja nyugdíjreformját, vagy kitart, és keresztülviszi a parlamenten Emmanuel Macron elképzeléseit. Vagyis – az utóbbi esetben – így vagy úgy, de törvényerőre emeli a sokat vitatott tervezetet. Az elnök és emberei eltökéltek, ők nem hátrálnak meg. Jól látják az ebben rejlő politikai veszélyeket. 

Ha Macron elnök második ciklusa elején ilyen lényeges kérdésben megfutamodna, akkor egyszerűen – az amerikai megfogalmazás szerint – béna kacsává válna, az elkövetkező négy évben megvonnák tőle a politikai cselekvés lehetőségét. 

Macron még bízik a nyugdíjreform elfogadásában

Az benne volt a pakliban, hogy a politikai ellenzék, élén a baloldallal, a parlamentben minden eszközt felhasznál a reform ellenében. A hét közepén a jobboldali többségű szenátus elfogadta a reformtervezet 7. szakaszát, a legvitatottabb részt, amely a nyugdíjkorhatár 62 évről 64-re történő emelését tartalmazza. A szenátus, érezve a totojázás társadalmi veszélyét, most valóban villámgyorsan igent mondott erre a szakaszra. Sőt a hatalom elrendelte, hogy a többi szakaszról egyszerre kell szavazni, ezzel csökkentve az ellenzék lehetőségét különböző cirkuszi mutatványokra. A szenátus várhatóan még a március 12-ével végződő hétvégén elfogadja a reformot.
Macron így bízhat abban, hogy a nemzetgyűlés alsóházában, a parlamentben a jobboldali Köztársaságiak hozzájárulnak a nyugdíjreform törvényerőre emeléséhez. Ugyanis a parlamentben sincs a Macron-féle pártcsoportnak többsége. Így el tudná kerülni az alkotmány által egyébként biztosított antidemokratikus módszert, hogy szavazás nélkül, mintegy rendeleti úton hirdessék ki a törvényt. 

Tehát Macron kilátásai jók a törvény parlamenti elfogadására, igaz, addig még kiélheti magát a baloldali ellenzék, valószínűleg felforgatják az egész parlamentet. Marine Le Pen pártja, a jobboldali Nemzeti Tömörülés is ellenzi az államfő nyugdíjreform-tervezetét, egyes elemzői vélemények szerint ő lehet majd a győztese az egész hercehurcának.

A francia nyugdíjreform az utcán fog eldőlni

Amit a problémák közül elhanyagolhatónak ítélt meg a Macron-féle vezetés, az az utca hangja. Persze tisztában voltak azzal, hogy a szakszervezetek keltik a feszültséget, de például

azt nem látták, hogy minden nagy munkavállalói érdekképviselet – vagy egy tucatnyi van belőlük – összefogva ellenzi majd a kormány nyugdíj-elképzeléseit. 

Márpedig ez a helyzet. Ilyen egységfrontra csak sok évtizede volt utoljára példa. A kabinet azonban még mindig bízhatott abban, hogy a francia munkavállalók zöme hallgatni fog a jó és értelmes szóra. Nem akar a gyermekeire hagyni kezelhetetlen nyugdíjkasszát, olyan állapotokat, amelyeket nem lehet továbbvinni.

Az utóbbi idők közvélemény-kutatásai viszont azt tükrözik, hogy a kormány mondanivalója a társadalom jelentős részénél süket fülekre talált. A franciák kétharmada, 66 százaléka a nyugdíjreform ügyében az azt elutasítókkal, a tüntetőkkel, sztrájkolókkal rokonszenvez. Magyarán a franciák többsége nem akar hallani arról, hogy megbolygassák a nyugdíjügyek szabályait. A kormány pedagógiája kudarcot vallott.
Jól mondta még januárban Philippe Martinez, a baloldali kötődésű CGT szakszervezet vezetője, hogy az utcán fog eldőlni a nyugdíjreform ügye. És a munkahelyeken. Mennyien mennek ki tüntetni, mennyien hajlandók beszüntetni a munkát, hogy meghátrálásra kényszerítsék a kormányt? A szakszervezetek közötti együttműködés az e heti megmozdulásokból új erőt meríthetett. Az első tiltakozó akció január végén volt, érthetően ezen az ellenzők nagy számban vettek részt, országosan a rendőrség adatai szerint 1,4 millióan. 
A március 7-ei második nagy megmozduláson sem apadt jelentősen a számuk, szintén a rendőrség számításai alapján 1,28 millióan lehettek, ami siker a szakszervezetek szempontjából. 
A legnagyobb eltérés a szakszervezetek és a rendőrség számadatai közt Párizsban volt, az érdekképviseletek 700 ezerben, míg a hivatalos szervek 81 ezerben határozták meg a tiltakozók számát, de még ez az utóbbi adat is tekintélyt parancsoló.

Az egyetemisták is fellépnek a nyugdíjreform ellen

Felforgatjuk a gazdaságot – ez a szakszervezetek célja a különböző munkabeszüntetésekkel. Ezen a téren sem beszélhetünk nagy áttörésről, de azért az érdekképviseletek is elértek valamit. A kedden kezdődő, a különböző gazdasági ágazatokat érintő sztrájkhullámban a dolgozók úgy harmada vett részt. De például 

az energiaszektorban ez a szám meghaladta a 40 százalékot, aminek helyenként áramszünetek, gázkimaradások voltak a következményei. 

Az atomenergia-ágazat is visszafogottan teljesített, a hét második felében a 42 működő atomerőműből 15 termelése hiányzott az országos áram-előállításból. 

A párizsi metró egyes vonalain szünetel a forgalom, másokon is ritkábban járnak a szerelvények. Vidéken is hasonló a helyzet. Az államvasút, az SNCF általában háromból egy vonatot indít. A repülőtereken a járatok 20-30 százaléka nem száll fel. A benzinkutak hat százalékánál már most hiány van, hála a nagy lerakatok, finomítók blokádjának. Tehát érződik a gazdasági felfordulás előszele. A különböző ágazati szakszervezetek most arra törekszenek, hogy ne időleges, hanem állandósuló munkabeszüntetésekkel kelljen szembenéznie a kormánynak, ennek pusztító hatása azonnal kimutatható volna. 

Az egyetemek köré is blokádot vontak a tiltakozó diákok

Nem véletlenül Jean-Luc Mélenchon, a baloldali parlamenti pártszövetség, a NUPES vezetője már hetek óta tüzeli a diákságot a nyugdíjreform ellen. Mélenchon jól tudja, hogy milyen jelentős szerepet játszott a diákság a Franciaországot megrázó megmozdulásokban. Kétségtelenül nem éppen hálás feladat megértetni a tanulókkal, hogy éppen őket fogja majd érinteni a mostani nyugdíjreform, ugyanis a jelenlegi munkavállalók a jelenleg érvényes szabályok alapján mennek nyugdíjba. A baloldali politikus, aki az Elnyomottak nevű párt első embere is, követeli a kérdésről népszavazás kiírását és mellékesen a nemzetgyűlés feloszlatását. 

Sorsdöntő hetek előtt a franciák

A szakszervezetek szerdán találkozót indítványoztak a kormány képviselőivel, amelyet Élisabeth Borne miniszterelnök határozottan elutasított, majd levelében Macron államfő is így tett. Kard ki kard! – így mindkét fél a végső összecsapásra készül. A szakszervezetek a március 11-12-ei hétvégére is tüntetést jelentettek be, amelyen megpróbálják a nagyvárosokba vezető utakat lezárni. A cél emellett az, hogy kiterjesszék a sztrájkmozgalmat, általánossá tegyék a munkabeszüntetéseket. A Macron-féle vezetésnek nem kell mást csinálnia, mint eddig: ragaszkodnia kell a lefektetett menetrendhez. Kemény két hét lesz. 

 

Lázadás a lázadásért – a franciák lusták?

Miért nem fogadják el „a lusta franciák” azokat a szabályokat, hogy a nyugdíjrendszer biztonsága miatt többet kell dolgozni? – így csodálkozik a nemzetközi sajtó azon, hogy a franciák számukra érthetetlen módon miért ágálnak a nyugdíjreform ellen. A cikkek zöme megemlíti a franciák kivételezett helyzetét: 
62 éves korban rendes nyugdíjassá válni Európában ma már fényűző dolog. 

A földrész nagy részén már régen rábólintottak a kedvezőtlenebb szabályokra, errefelé felfoghatatlan a franciák hőbörgése. 
Arról nem is szólva, hogy az esetek nagy többségében Franciaországban a heti munkaidő négy napra összpontosul, utána jön a háromnapos hosszú hétvége. Van olyan német lap, amely egyszerűen a lusta jelzővel illette a franciákat. De korántsem biztos az, hogy a szorgos németek nagy előnyöket érnének el termelékenységben, körülbelül egyenlő arányt mutatnak. 
A Süddeutsche Zeitung cikke más szemszögből nézi ezt a problémát. Az újságíró szerint – aki született német és francia –, a franciák nem lustábbak, mint más nép Európában, hanem egyszerűen életmódbeli kérdés számukra, hogy viszonylag egészségesen élvezhessék a nyugdíjas évek elejét. A szabadságfok kérdése ez, ami számukra többet ér, mint a neoliberalizmus törvényei, amely szerint az a jó, ha valaki a munkaasztalra borulva hal meg. A francia felfogás szerint a „fiatalkori” nyugdíj lehetőséget nyújt a közösségi életre, a családra, az unokákra, esetleg azzal foglalkozni, ami nem adatott meg számára. Ehhez pedig bőven elég, ha 62 éves korukig dolgoznak.
A svájci Le Temps napilap magyarázatában ezt eltérően látja. Franciaországban még mindig él a lázadás kultúrája. Szinte mindenkinek van élménye, hogy ekkor és ekkor milyen utcai tüntetéseken vett részt. Hogy mit követelt, az már másodlagos. A lényeg az, mint egyszerű polgár kifejtette a véleményét, ami nem találkozott a hatalom álláspontjával. Lázadás a lázadásért, a franciák zöme jelenleg sincs tudatában annak, hogy mi ellen tüntet – vélte írásában a genfi újság.
A Le Soir belga napilap szerint a vártnál jobban sikerült a hét elejei francia tiltakozási hullám. Ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy elhúzódó „csatára” kell számítanunk, mert igen kiegyensúlyozottak az erőviszonyok. Ebből az olasz Repubblica azt a következtetést vonta le, hogy a szűnni nem akaró szembenállás akár meghaladhatja a ’90-es évek elején lezajlott háromhetes sztrájkok idejét is, amely Juppé, akkori kormányfő lemondásával végződött. 
Ha sikerül a részleges sztrájkot országossá növelni – kommentálta a körülményeket a La Periodico de Catalunya katalán hetilap –, akkor a kormány igen nehéz helyzetbe kerül, és súlyos gazdasági árat fog fizetni az egész törvénytervezetéért. 

Miért nem fogadják el „a lusta franciák” azokat a szabályokat, hogy a nyugdíjrendszer biztonsága miatt többet kell dolgozni? – így csodálkozik a nemzetközi sajtó azon, hogy a franciák számukra érthetetlen módon miért ágálnak a nyugdíjreform ellen. A cikkek zöme megemlíti a franciák kivételezett helyzetét:  A földrész nagy részén már régen rábólintottak a kedvezőtlenebb szabályokra, errefelé felfoghatatlan a franciák hőbörgése.  Arról nem is szólva, hogy az esetek nagy többségében Van olyan német lap, amely egyszerűen a lusta jelzővel illette a franciákat. De korántsem biztos az, hogy a szorgos németek nagy előnyöket érnének el termelékenységben, körülbelül egyenlő arányt mutatnak.  A Süddeutsche Zeitung cikke más szemszögből nézi ezt a problémát. Az újságíró szerint – aki született német és francia –, a franciák nem lustábbak, mint más nép Európában, hanem egyszerűen életmódbeli kérdés számukra, hogy viszonylag egészségesen élvezhessék a nyugdíjas évek elejét. A szabadságfok kérdése ez, ami számukra többet ér, mint a neoliberalizmus törvényei, amely szerint az a jó, ha valaki a munkaasztalra borulva hal meg. A francia felfogás szerint Ehhez pedig bőven elég, ha 62 éves korukig dolgoznak. A svájci Le Temps napilap magyarázatában ezt eltérően látja. Franciaországban még mindig él a lázadás kultúrája. Szinte mindenkinek van élménye, hogy ekkor és ekkor milyen utcai tüntetéseken vett részt. Hogy mit követelt, az már másodlagos. A lényeg az, mint egyszerű polgár kifejtette a véleményét, ami nem találkozott a hatalom álláspontjával. A Le Soir belga napilap szerint a vártnál jobban sikerült a hét elejei francia tiltakozási hullám. Ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy elhúzódó „csatára” kell számítanunk, mert igen kiegyensúlyozottak az erőviszonyok. Ebből az olasz Repubblica azt a következtetést vonta le, hogy a szűnni nem akaró szembenállás akár meghaladhatja a ’90-es évek elején lezajlott háromhetes sztrájkok idejét is, amely Juppé, akkori kormányfő lemondásával végződött.  Ha sikerül a részleges sztrájkot országossá növelni – kommentálta a körülményeket a La Periodico de Catalunya katalán hetilap –, akkor a kormány igen nehéz helyzetbe kerül, és súlyos gazdasági árat fog fizetni az egész törvénytervezetéért. 

Címlapfotó:123rf.com

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. március 14. 09:41
A hihetetlenül béna ballibsi brancs itthon meg is nevelte az embereket, 2010-től az összes polgár úgy megy szavazni mint a kisangyal. 2010 óta itt ballibsi nem rúg labdába. A franciák most tanulják, hogy ballibsire SOHA nem szavazunk.
Draco Paladin
2023. március 14. 09:41
A sok kommunista szarember inkabb menjen dolgozni.
Csigorin
2023. március 14. 09:13
az ukrajnai kalandra van penz, a sajat idoseikre nincs? szegyen!
roughneck
2023. március 14. 05:18
A Zorban volt. Azert talalkozik ma este Micronnal... :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!