Női vállalkozók támogatását karolta fel a Design Terminal

2023. március 15. 17:22

Európában az összes kockázatitőke-finanszírozás 87 százalékát csak férfiakból álló csapatok szerezték meg – derül ki egy McKinsey kutatásból. Saját, kifejezetten a női alapítók támogatására irányuló programja után idén már konzorciumvezetőként alakíthatja a női vállalkozók európai hálózatát a Design Terminal egy EU-s kezdeményezés keretében.  

2023. március 15. 17:22
null

Halaska Gábor írása a Makronómon.

írása a Makronómon.

Kevés a női vállalkozó Európa-szerte

A női vállalkozók Európa-szerte alulreprezentáltak az innovációs, illetve a startup ökoszisztémában. Ugyan a sikerhez a kutatások szerint is nagyon kellenek a női cégvezetők és alapítók – a McKinsey & Co. szerint például a férfi és női vezetőkkel egyaránt bíró vállalkozásoknak 21 százalékkal több esélye van arra, hogy nyereségesek legyenek – mégis lehangolóak az európai adatok. 

A European Institute of Innovation & Technology tavaly augusztusi cikke szerint 

az öreg kontinens vállalkozásainak csupán 21 százalékát hozták létre nők, a több alapítóval is rendelkező startupok közül pedig csupán 2,5 százalék a teljes egészében női alapítású. 

Az Atomico kockázatitőke-befektető cég által készített, átfogó riport sem szűkölködik a meghökkentő adatokban. Egy 2022-es felmérésük alapján Európában az összes kockázatitőke-finanszírozás 87 százalékát csak férfiakból álló csapatok szerezték meg, miközben a kizárólag női startupok által elnyert finanszírozás aránya 3 százalékról 1 százalékra csökkent 2018 óta. Persze kevésbé csodálkozhatunk, ha azt nézzük, hogy a befektetői szcénában is markáns az egyenlőtlenség: 6 férfi döntéshozó kockázati tőkésre 1 női jut.  

Összefogás indult néhány napja

Négy innovációs ügynökség, a hazai Design Terminal, a német SpinLab –The HHL Accelerator, az észt Tehnopol és a cseh DEX Innovation Centre március 8-án, a nemzetközi nőnapon indítja közös, összeurópai kezdeményezését, melynek legfőbb célja a női vállalkozók helyzetbe hozása a kontinensen.   

A 2025 januárjáig tartó Womenture program két fronton erősítené a női vállalkozói szellemet. A programra egyrészt 

Európa bármely országából jelentkezhetnek 2023 októberétől olyanok, akik vállalkoznának vagy fejlesztenék már meglévő cégüket. 

A Womenture szakértői célzott szakmai mentorálással erősítik meg őket. A mentorprogram 20 résztvevővel indul majd el.

Hasznos tanácsok egy női angyalbefektetőtől

Mindeközben a partnerszervezetek a legjobb európai gondolatokat várják olyan ügynökségektől és intézményektől, amelyek érdekeltek a női innovációs programok sikereiben, és hasznos tapasztalataikkal, szakértelmükkel, jó gyakorlataikkal a cikk elején említett, lehangoló adatok javítására vállalkoznak. 

„A támogató közösség és a kihívások megosztása nagy erőt tud adni, ami így hozzájárulhat az egyéni és egyben a közös sikerhez is”  – mondta el Szabó Edit Ditte alapító, a női vállalkozói programok mentora. 

Jentetics Kinga a Publishdrive alapítója elmondta: „Egy női angyalbefektetőtől hallottam az egyik leghasznosabb tanácsot vállalkozóként. Azt javasolta, mindenből extra alaposan készüljek fel, ha egy befektetővel találkozom. Mert míg egy férfi cégvezető sok esetben már egy szimpla prezentációval több millió dollárnyi befektetést tud szerezni, addig nőként engem darabokra fognak szedni.”

Bizonyítani kell a női alapítóknak és innovátoroknak

 A női alapítású startupoknak az átlagosnál sokkal több erőfeszítésbe kerül, hogy bebizonyítsák: érnek annyit, mint a férfi alapítók cégei. 

Ez pedig hátráltatja őket abban, hogy azokkal a szintén fontos kérdésekkel foglalkozzanak, amik elengedhetetlenek a vállalkozás működtetéséhez. A Womenture ezt a terhet veszi le a női vállalkozók válláról. A trendek javításával pedig az egész európai – és nem csak a női – innovációs ökoszisztéma fejlődhet. 

Adatokkal a biodiverzitásért, az éghajlatváltozás ellen

A tavaly szeptemberben indult hároméves AD4GD, vagyis AllData4GreenDeal kezdeményezés fő célja egy közös európai adattér létrehozása, amelyet aztán a biodiverzitással, éghajlatváltozással, légszennyezéssel foglalkozó uniós célkitűzések szolgálatába lehet majd állítani. 

Az összegyűjtött adatokat és használhatóságukat 3 bemutató projekten fogják a spanyol, német, belga, lengyel, brit és svájci partnerek tesztelni. Magyar partnerszervezetként a Design Terminal feladata az lesz, hogy többéves szakmai tapasztalatát segítségül hívva kidolgozza, hogyan lehet a létrehozott terméket, vagyis az adatteret minél szélesebb körben elterjeszteni, hasznosítani, piacosítani. 

A tavaly szeptemberben indult hároméves AD4GD, vagyis AllData4GreenDeal kezdeményezés fő célja egy közös európai adattér létrehozása, amelyet aztán a biodiverzitással, éghajlatváltozással, légszennyezéssel foglalkozó uniós célkitűzések szolgálatába lehet majd állítani.  Az összegyűjtött adatokat és használhatóságukat 3 bemutató projekten fogják a spanyol, német, belga, lengyel, brit és svájci partnerek tesztelni. Magyar partnerszervezetként a Design Terminal feladata az lesz, hogy többéves szakmai tapasztalatát segítségül hívva kidolgozza, hogyan lehet a létrehozott terméket, vagyis az adatteret minél szélesebb körben elterjeszteni, hasznosítani, piacosítani. 

 

Címlapfotó:123rf.com


 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!