A világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata egyre több beruházást hajt végre Magyarországon

2023. március 20. 10:25

A Nestlé hazánkban három gyárat is üzemeltet, ebből a büki állateledel-gyár kelet-közép-európai központ is egyben.

2023. március 20. 10:25
null

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója volt a vendége a Trend FM Fejlődik a hazai című műsorának március 14-én. 

A szakembernek a Nestlé mindmáig az első munkahelye. 1991-ben, az egyetem befejezése után a cég a svájci központjában kezdte el gyakornokként foglalkoztatni. (Ahogy mondta, jókor volt jó helyen, hiszen eredetileg teniszedzőként dolgozott az alpesi országban, de épp a sport hozta össze valakivel, akinek az apja a Nestlé HR-igazgatója volt akkoriban.) Miután ugyanebben az évben a vállalat az egyik első nyugati multiként megkezdte magyarországi tevékenységét, hamarosan a szerencsi gyár, majd a teljes magyar Nestlé kontrollerévé vált. A karrierjét innentől folyamatos költözések kísérték: Magyarországról Új-Zélandra vezényelték, majd Ausztrália következett, hogy aztán újra Magyarországot érintve a Fülöp-szigeteken hat évig felügyelje a Nestlé pénzügyeit. 2014-ben a vállalat európai pénzügyi és kontrollingigazgatója lett. 2018 januárjától a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója, 2021 óta a Kelet-Közép-Európa régió pénzügyi vezetője. 

Nagy befektetés, nagy haszon

A vállalat sikerét a rugalmas hozzáállásban látja az ügyvezető. Mint mondta, a Nestlé erősen decentralizált, és ez esetükben azt jelenti, hogy a globális gondolkodást mindig sikerül a helyi sajátosságoknak megfelelően alkalmazni. 

A vállalat több mint 30 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató hazánkban. Eddig összesen 325 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be, ennek az összegnek a felét a büki állateledelgyárba, amely a vállalat e tevékenységének kelet-közép-európai központja lett. A Purina márka új, több mint 35 ezer négyzetméteres kapacitásnövelő beruházásának bejelentésekor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: „A magyar gazdaság jól vizsgázott, és minden nehézség ellenére növekedési pályán tudott maradni. A büki gyár 140 milliárdos beruházásának és 30 százalékos kapacitásbővítésének köszönhetően az üzem eddigi 90 százalékos exportaránya 95 százalékra nő. Így az állateledelek exportjában a világ 13. legnagyobb exportteljesítményét nyújtjuk”.

Noszek Péter elmondta: a büki Purina-gyár 2023-ban ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját, a sikerét pedig a folyamatos technológia fejlesztésnek és annak köszönheti, hogy itt alkalmazták először a nagy kiszerelés helyett a kisebbek gyártását, amivel a költségeket is csökkenteni tudták, a vásárlóknak pedig sokkal vonzóbb terméket kínálhatnak. Utóbbi a bevételi számokban is visszaköszönt: 2017-ben a Nestlé Hungary 123 milliárdos árbevételt produkált, ez az idén 246 milliárd lesz, vagyis öt év alatt duplázni tudtak – ennek az összegnek a 43 százaléka a büki gyárból származó bevétel.

A nettó nulla kiemelt cél

A Nestlé globális erőforrásainak felhasználásával és helyi tapasztalataira építve segíti a regeneratív élelmezési rendszerek kialakulását, a természeti erőforrások védelmét, megújítását és helyreállítását. A vállalat elkötelezte magát amellett, hogy 2050-re nettó nullára csökkenti az üvegházhatású gázkibocsátást, a nyersanyagok megtermelésétől egészen a fogyasztói vásárlásig. „Büszke vagyok, hogy Magyarországon a Nestlén belül sok területen úttörők vagyunk. Három gyárunkban komoly fenntarthatósági lépéseket tettünk: a szerencsi üzemben állították elő az első olyan kakaóport a világon, ami újrahasznosítható papírcsomagolást kapott, a büki gyártósorunkat pedig úgy alakítjuk át, hogy egykomponensű, azaz egyféle anyagból készült csomagolást tudjunk előállítani, ami óriási előny az újrahasznosítás folyamán” – mondta az ügyvezető, hozzátéve: a vállalat már csak a nagysága okán is óriási felelősséggel tartozik a környezet felé, ezért a gyártás minden szakaszában kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a 2050-es dátum céljait maradéktalanul teljesíteni tudják. 

Arra a kérdésre, milyen ambíciói vannak még, Noszek Péter úgy válaszolt: alapvetően ambiciózus ember, de az még őt is meglepte, hogy a kitűzött célok, amelyek alapvetően a bevételekre fókuszáltak, hamarabb megvalósultak, mint hitte volna. „Fejlődünk tovább Magyarországon is. Hosszú távra tervezünk” – mondta. 

Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója érkezik a társaság beruházását bejelentő sajtótájékoztatóra a Külgazdasági és Külügyminisztériumba, 2023. január 13-án. A cég 140 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházással 250 új munkahelyet hoz létre büki telephelyén. 
MTI/Soós Lajos

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qwrtzq
2023. március 24. 15:00
kicsit le vagy maradva, de azért zárták be a szén és atomerőműveket, mert helyette zöld gázerőműveket működtetnek a kedves német barátaink ezért óriási probléma a gáz ára európában az a zöld modell barátom, hogy az éjjel elfüstölt földgázt nappal zöldítik napenergiával
pepita
2023. március 24. 14:59
Jajj de nagyon jó nekünk!! Idejön egy élelm. világcég. Közben a hazai kis és közepesek haláltusájukat vívják. Köszönjük az ágazat nevében.
Menhetten
2023. március 24. 14:59
Szijjas "kiharcolta" nekünk a drága gázárat. Az igazi probléma, hogy az évek óta az olcsónak HAZUDOTT gázra hivatkozva elhanyagolták a nap, szél energiát, és egyébb megujuló energiát. Ha stadion építés helyett napelem támogatás lett volna az emúlt 12 évben, akkor most fele ekkora probléma sem volna. Meg ha a Brüsszel által a lakóházak szigetelésére adott pénzt Lázár elvtárs nem fordítja át állami cégek épületeinek felújítására mennyivel könnyebb helyzetben lennénk. Akkor most Brüsszelt kell szidni? Ugyan már! Nevetséges! Hazudnak ezek reggel délben, este. S hogy ki ne derüljön Gyurcsányt és feleségét szidják úton útfélen. Azért ehhez pofa kell! Az meg van rinó bőrrel beborítva!..
Nehidd El
2023. március 24. 14:59
Akarja, jobban, mint az akkugyárat, csak nem meri. Egy általuk elképzelt ideális világban a magyar éhen hal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!