Profitéhség: ez lehet az magas infláció egyik jelentős oka

2023. február 15. 08:38

A magas infláció okait az elmúlt hetekben a Makronóm Intézet elemzése alapján vizsgáltuk cikksorozatunkban, melyből kiderült, hogy az infláció egyik jelentős oka hazánkban az agresszív árazás. Megkérdeztük a GVH-t, hol tart az ügyben a vizsgálat, és összefoglaljuk a Makronóm Intézet említett elemzését, amelyben sorra cáfolják a hazai inflációs tévhiteket.

2023. február 15. 08:38
null

A drágulás kérdése ma közel sem csak a közgazdászokat foglalkoztatja. Szerencsére azonban az élelmiszerár-növekedési ütem jelentős mérséklődésének egyre több jele van, év végére pedig a pénzromlás üteme akár egy számjegyűre is mérséklődhet

Nem is kérdés, hogy mindenki a saját bőrén és pénztárcáján érzi: hosszú ideje csak nőnek és nőnek az árak. Viszont az utóbbi hetekben végre megfordult a trend az egyik legfontosabb termékkör, az élelmiszerek hazai piacán. Február második hetében akadt olyan üzlet, amely közölte: érdemben olcsóbbak lesznek üzleteiben a tejtermékek, így például 20 százalékkal csökkenti a kínálatában a legkeresettebb vajak árát – írtuk meg korábban. E jelzésértékű lépés valószínűleg csak egy lehet a sorban, amely az élelmiszerárak mérséklődésének irányába hat.

A Makronóm Intézet január 21-én közzétett elemzésében pontól-pontra vette végig, milyen folyamatok felelősek az évtizedek óta nem látott inflációért. 

Tévhitek és cáfolatok címmel megjelent elemzésükben rámutattak arra is, mely intézkedések segítették a családokat az Európa-szerte emelkedő árakkal szemben kitartani itthon. Ennek bizonyítéka, hogy 2022 harmadik negyedévében az OECD statisztikái szerint a fejlett országok közül már egyedül csak Magyarországon növekedtek a reálbérek. 

Túl lehetünk a nehezén
 
Várhatóan az infláció tetőzésén már túl vagyunk, a Makronóm Intézet legújabb számításai szerint az év végére akár egy számjegyűre is csökkenhet az infláció hó/hó mutatója. Erről részletesen az alábbi cikkben olvashat.

 

Most még nehéz elhinni, de az év végére egy számjegyűre csökkenhet az infláció

A januári gazdasági monitorban a Makronóm Intézet pontokba szedte azt is, hogy milyen tényezők járultak hozzá az infláció rekordszintre emelkedéséhez, illetve eloszlatnak számos, a témában keringő tévhitet. Nézzük meg tehát, hogy milyen tényezők járultak hozzá az infláció rekordszintre emelkedéséhez, illetve oszlassunk el számos témában keringő tévhitet.

 

A GVH is vizsgálja a boltok agresszív árazási gyakorlatát

Miközben az infláció igen magas, egyes kereskedők vagy a terméket az üzletbe beszállító gyártó talán túlságosan is mohó módon, az indokoltnál jobban növelhette az árakat. Erre utal az alábbi ábra is.

 

Forrás: Makronóm Intézet, 2023

„A gyorsított ágazati vizsgálat során szakembereink elsősorban azt elemzik, hogy az ágazat egy részében miért volt tapasztalható kiugró áremelkedés: a nemzetközi folyamatok, az importkitettség, az árfolyamok alakulása, a nyersanyagkínálat okozza vagy esetleg a részt vevő vállalatok jogellenes magatartása, összebeszélése, kartellje” 

– tudta meg a Makronóm a GVH-tól. 

A GVH éppen folyó vizsgálata kiterjed az érintett piacok teljes forgalmazási láncolataira és versenyviszonyaira, hogy a versenyhivatal feltérképezhesse, torzulhatott vagy korlátozódhatott-e a verseny akár az érintett termékkörök kiskereskedelmi piacain, akár az értéklánc bármely más szintjén.

A GVH-nál hozzátették: a vizsgálatot az indokolja, hogy a versenyhivatal rendelkezésére álló információk szerint a hazai tej- és tejtermékek körében a fogyasztói árak nagymértékű emelkedése volt észlelhető számos termék esetében a közelmúltban, mely áremelkedés a mai napig folyamatosan tart.

Ezzel párhuzamosan, a hivatalhoz érkezett jelzések alapján a tejipari ágazatban termelő- és feldolgozó tevékenységet végző hazai piaci szereplők beszállítói pozíciói gyengülő tendenciát mutatnak.

„Az elmúlt év során tapasztalt, a koronavírus világjárvány, illetve az orosz-ukrán háború következtében kibontakozó globális és európai agrárgazdasági tendenciák, az inputköltségek növekedése, a hazai élelmiszerpiaci árakra közvetlenül kiható jogszabályi változások mind-mind olyan tényezők, amelyek a tej- és tejtermék ágazat valamennyi szereplőjére és a fogyasztókra is közvetlenül és érzékelhető mértékben kihatottak.” –  olvasható a versenyhivatal vizsgálatokról szóló végzésében.

A hivatal indoklása kiemeli azt is, hogy ”ezek a tényezők az értéklánc különböző szintjein eltérő mértékben fejthették ki hatásukat, indokolt ugyanakkor vizsgálni azt is, hogy mennyiben járulhattak hozzá az ágazatban tapasztalt, fent ismertetett folyamatokhoz (nagy mértékű áremelkedések; piaci szereplők között fennálló viszonyrendszer átrendeződése; termékkategórián belüli koncentráció alakulása, ideértve a sajátmárkás termékek arányának alakulását) a szabad piaci versenyt akadályozó magatartások, körülmények”.  

A hatóság most – többek között – a piaci szereplőktől összegyűjtött – kötelező válaszadáson alapuló – információk elemzésével tárja fel a drágulás részletes okait, hogy megtehesse a szükséges lépéseket. A vizsgálat során a GVH alkalmazhat helyszíni kutatást (rajtaütést) is, amely természetesen a bíróság előzetes engedélyéhez van kötve.

 

Az inflációs hatásokat elemző cikksorozatunkban tehát most az agresszív árazás hatását vizsgáltuk.
Elevenítsük fel mind a hat plusz egy fontos tényezőt, amely hatást gyakorol a magyar inflációra, és amelyekről korábbi cikkeinkben is írtunk:


1. A világgazdaság koronavírus-válság utáni újraindulásából adódó árnövelő hatások
2. Az energiaárak emelkedése
3. A háború közelsége és a piacgazdaság érettsége
4. Az egész Európát és különösen Magyarországot sújtó aszály
5. Árfolyam hatás
6. Agresszív árazás (ez a cikk)
7. A kormányzati intézkedések családokat és nyugdíjasokat megtámasztó hatása

1. 2. 3. 4. 5. 6. Agresszív árazás (ez a cikk) 7.

 

 

 

Nyitókép:123rf.hu

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hazafi Teddymackó
2023. március 14. 22:01
örülök annak, hogy nem vagyok tök egyedül az észrevételemmel. Fel a fejjel, még van remény.
Jose
2023. március 14. 22:01
Én is ezt mondom régóta. Böribe velük. Nincs kegyelem! B+ b+ b+!
Hazafi Teddymackó
2023. március 14. 21:51
De, a tudomány állása szerint igen. De a kapzsi vállalkozói réteg inkább beledöglik, de azt már nem! Bojkott!!! Mindent megtermelni amit lehet, mindent megspórolni amit lehet! Vesszenek a kapzsi köcsög népnyúzók! Álljanak sorba a hivatalnál, ha a piac korrigált... Emberek bojkottáljátok a drága boltokat!
Menhetten
2023. március 13. 08:57
Úgy tűnhet, hogy ebben az ügyben a nyilvánvaló korrupció, a fergeteges lopás a legfőbb probléma, pedig nem. Itt az a végletekig elborzasztó, hogy már nincs is a piacon olyan szereplő aki képes lehetne nagyobb volumenű munkák felvállalására és elvégzésére. Kikoptak, kihaltak, elszegényedtek. Ennek a "Magyararisztokrácija teremtésnek" a lényege eleve az volt, hogy a NER-hez hű érdekeltségeket fejlessze megkerülhetetlen piaci erővé. Sikerült! Méghozzá túl jól sikerült.. A nagy erőlködésben ugyanis útközben az árokba került minden elképzelhető konkurencia. Azok pedig egész egyszerűen kipusztultak a piacról. A megrendelések elmaradgatásával szépen sorban elmúltak. A munkaerő elvándorolt tőlük, az eszköz állományuk ebek harmincadjára került a cégeiket felszámolták, jogutód nélkül megszüntették. Ami van az mind a NER-ben van. Szépen leosztva a folyamatokat egészen az utolsó lapátosemberig. Ebből pedig itt normális piacgazdaság a büdös életben nem lesz már! A főninél azért maradt kb 8.000 milliárd forint...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!