Gyorselemzés a 2023. januári inflációs adatról

2023. február 11. 14:52

A Makronóm Intézet prognózisa szerint az infláció az év elején (január-február) tetőzhet hazánkban, majd ezt követően dinamikus csökkenésnek indul, az év végére reális lehet az egy számjegyű infláció. 

2023. február 11. 14:52
null

Januárban az infláció 25,7 százalékot tett ki.

Az év eleji átárazások az előzetesen vártnál nagyobbak voltak, feltételezhetően a piaci szereplők agresszív árazása miatt.

A Makronóm Intézet hat pontot azonosított, amelyek érdemben hozzájárultak a magas inflációs rátához:

  1. a világgazdaság koronavírus-válság utáni újraindulásából adódó árnövelő hatások;
  2. az energiaárak drasztikus emelkedése;
  3. a háború közelsége és a piacgazdaság érettsége;
  4. a hazánkat különösen sújtó aszály;
  5. árfolyamhatás;
  6. piaci szereplők agresszív árazása.

Forrás: KSH

Az infláció előttünk álló időszakban várt lassulásához a fentebb bemutatott tényezők javulása együttesen járulhat hozzá:

1. A globális ellátási láncok

A globális ellátási láncokra nehezedő nyomás elviselhető szintre mérséklődött a korábbi rendkívül magas szintekhez képest.

Az ellátási láncokra nehezedő nyomást leginkább a koreai és kínai szállítási idők csökkenése, valamint az euróövezeti elmaradások (készletek, amelyekkel a vállalkozások még nem tudtak elkezdeni dolgozni) csökkenése enyhítette.

Forrás: Federal Reserve Bank of New York

Összesen 27 változót aggregál a GSCPI mutató, többségében a beszerzési menedzser indexeken, illetve a nemzetközi szállítási költségeken alapszik:
• nyersanyagok szállítási költségei (Baltic Dry Index);
konténeres hajók szállítási díjai (Harpex index);
• légi áruszállítás költségei (US BLS adatai alapján);
• szállítási idő, készletek;
• elmaradások (készletek, amelyekkel a vállalkozások még nem tudtak elkezdeni
dolgozni, vagy nem fejezték be).

• nyersanyagok szállítási költségei (Baltic Dry Index); • (Harpex index); • légi áruszállítás költségei (US BLS adatai alapján); • szállítási idő, készletek; • elmaradások (készletek, amelyekkel a vállalkozások még nem tudtak elkezdeni dolgozni, vagy nem fejezték be).

2. Az energiaárak

A változatlanul volatilis nemzetközi környezet ellenére az előrejelzések szerint az energiaárak 2023-ban a tavalyinál jóval alacsonyabb szinten stabilizálódhatnak.

Ez pozitívan hat a folyó fizetési mérleg hiányára is, ami számottevően csökkenhet, hozzájárulva a forint árfolyamának stabilizálódásához is.

3. A forint árfolyama

A stabilabb forint árfolyam elérésében – az energiaárak csökkenése mellett - szerepet játszottak az év végi uniós megállapodások (Partnerségi és RRF), illetve az MNB októberi beavatkozása is. A decemberi csúcshoz képest közel 8 százalékot erősödött a forint.

4. Az aszály

A tavaly tapasztalt, rendkívül aszályos évet a várakozások alapján egy jobb követi idén, ami az élelmiszerár-emelkedést fogja majd vissza.

5. A GVH vizsgálat

Ugyancsak pozitív hatása lehet a GVH kiskereskedőket érintő vizsgálata bejelentésének, sorra jelennek meg a hírek, hogy

egyes kiskereskedelmi láncok elkezdik csökkenteni a rendkívüli, tisztán a költségek emelkedésével nehezen magyarázható mértékben túlárazott termékek árait.

 

Az infláció mérséklődésnek megindulásával, illetve a várhatóan tovább emelkedő béreknek köszönhetően, 2022 és 2023 egészét szemlélve a reálbérek növekedése várakozásunk szerint a pozitív tartományban marad. Kiemelendő továbbá a kormányzati intézkedések pozitív szerepe is.

A Magyarországon bevezetett intézkedések kiemelt célja, hogy az Európa- szerte emelkedő árak okozta nehéz gazdasági környezetben is támaszt nyújtsanak a magyar családoknak. Ennek bizonyítéka, hogy 2022 harmadik negyedévében az OECD statisztikái szerint a fejlett országok közül már egyedül csak Magyarországon növekedtek a reálbérek.

Ezen intézkedések között megemlíthetők a 2022. és 2023. évi jelentős minimálbér- és garantáltbérminimum-emelések, amelyben a Kormány kezdeményezőként és közvetítőként érdemi szerepet vállalt.

De megemlíthetők az alábbiak is:

  • gyermeket nevelő családoknak visszaadott jövedelemadó,
  • a hathavi fegyverpénz,
  • a közalkalmazotti béremelések,
  • a 13. havi nyugdíj és a
  • folyamatos, inflációt kompenzáló nyugdíjemelések, valamint
  • a rezsicsökkentés fenntartása az átlag alatt fogyasztó családok számára.

Forrás: Makronóm gyűjtés

A fentebb bemutatott, pozitív irányú folyamatok mellett a háború és a szankciók együttesen továbbra is jelentős kockázatot jelentenek a hazai infláció szempontjából. A háború közelségét pedig a piacok is árazzák – ezzel is magyarázható a magas infláció a háborúhoz legközelebb fekvő országok esetében.
 

Nyitókép:123rf.hu

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fado
2023. február 12. 16:21
Ez brutál :( Bár ilyenkor amikor világháború van valamelyest érthető
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!