Ukrán háborús startup: élet és halál urai – így működik az IT háttérhadsereg

2022. december 24. 11:00

Zaporizzsja egy külvárosi irodaházában tevékenykednek azok az ukrán „katonák”, akik nem a harctéren, hanem az online világban vívják a harcot. A Delta nevű program segítségével képesek lekövetni az oroszok helyzetét, és ezzel nagy előnyhöz juthatnak a háborúban. 

2022. december 24. 11:00
null

A Delta névre keresztelt szoftvercsomagot ukrán programozók fejlesztették ki. A program segítségével könnyebben feltérképezik a harctereket, ezzel meg tudják jósolni az ellenséges erők mozgását, így gyorsabban és pontosabban le tudnak csapni rájuk.

A Deltát ez az úgynevezett „innovációs központ” működteti, tagjai nagyrészt önkéntes drónüzemeltetők és ukrán programozók.

Hogyan működik a Delta?

A Deltát október végén mutatták be először a NATO-tagállamoknak. Az elmúlt négy évben egyre nagyobb számban alkalmazták, ez idő alatt az Aerorozvidka nevű, programozókból álló alakulat nagy részét be is olvasztották az innovációs központba.

A Delta programban található egy térkép, amely narancssárga pöttyökkel mutatja az orosz katonák elhelyezkedését. Ezekből pedig – kis szoftveres segítséggel – hamar kiderül az is, hogy pontosan hol rejtőzhetnek tankok és a tüzérség.  A Delta továbbá a közösségi médiából szerzett információkat is közvetíti a katonákról.  Egy másik térképen piros nyilak mutatják, hogy merre haladnak az orosz egységek.

Természetesen ehhez nem csupán asztali számítógépekre van szükség, hanem az adatok gyűjtését elvégző drónokra is. A korábban említett irodaházban a főfolyosó egyik végén lévő irodát így drónműhellyé alakították át. Itt két mérnök egy olyan bombakioldó mechanizmust alkotott, amelyet a kereskedelemben vásárolt quadcopterek fénye(!) aktivál. A kioldó mechanizmust és a bombák farokrészét pedig 3D nyomtatóval készítették.

A folyosó másik végén az információszerzés egy szintén fontos részlege működött: a nyílt forrású hírszerzési (Osint) részleg, ahol fél tucat fiatalember az orosz újoncok közösségi médiába feltöltött posztjait lapozgatta, dátum- és helymeghatározási információkat gyűjtöttek, az eredményeket pedig betáplálták a Delta rendszerébe.

Ha pedig ez még nem lenne elég információ, 

a Deltába beáramló adatok egy része a Nato partnerek által szolgáltatott műholdas képekből származnak, 

melyek a harctéri térkép alapját képezik. A drónok felvételei – amelyeket naponta töltenek fel – még pontosabbá tette a térképet. 

Szakértők szerint Ukrajna politikai berendezkedése előnyösebb, mint az oroszoké

Vitalij, a védelmi minisztérium technológiai szakértője szerint Ukrajna egyik nagy előnye, hogy fiatalosabb, kevésbé hierarchikus berendezkedésű.

„A legnagyobb különbség az orosz és az ukrán hadsereg között az egységek közötti horizontális kapcsolatokban keresendő” – mondja Vitalii. „Elsősorban azért nyerünk, mert mi, ukránok természetünknél fogva egyenrangúként kommunikálunk egymással”.

A szakértő ezt gondolja a programozókról

„Ezek az emberek nem a védelmi minisztérium bürokratái, a vállalati szektorból érkeztek” – mondta. „Saját fejükkel és kezükkel építették fel a Deltát.”

A szakértő szerint az ottani hangulat is inkább emlékeztet egy végzős informatikai karra, mint egy katonai egységre, dacára annak, hogy milyen helyzetről van szó.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2022. december 25. 21:16
Mindeközben az oroszok jakut nyomolvasók információi alapján fatáblára rajzolt térképen szegekkel és fonalakkal tervezik a hadműveleteket. Dzseronímóóó!
Seemann60
2022. december 25. 12:44
Na ezért győznek majd! Közismert hogy a kőkorszaki ruszkiknak ilyen nincs és tök hülyék hogy ellenlépéseket tegyenek.
nempolitizálok
2022. december 25. 10:03
USA műholdak lesznek azok, nem pedig ukrán programozók.
Dorset Naga
2022. december 25. 10:03
Röhögni szabad?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!