Ez a magyar startup immár amerikai olaj- és gázmezőket zöldít

2022. december 11. 21:35

A fáklyagáz hasznosítására egyedi megoldással rendelkező magyar Enerhash friss szerződést kötött a texasi központú, olaj- és gázmezők bérbeadásával és kitermelésével foglalkozó Allied Energy-vel.

2022. december 11. 21:35
null

Hazai siker az USA-ban

Az USA egyik leggazdagabb szénhidrogén-készlettel rendelkező területén található olaj- és gázmezők bérbeadásával és kitermelésével foglalkozó, a szabályozott, de tőzsdén kívüli OTC értékpapírpiacon jegyzett

Allied Energy Corporationnel kötött együttműködést a magyar Enerhash amerikai leányvállalata.

A szerződés célja az, hogy a jövőben olyan technológiát telepítsenek, amellyel hasznosítani tudják a földgáz és kőolaj kitermeléséből fennmaradó, eddig nem hasznosított, úgynevezett fáklyagázt. 


Az Enerhash lényegében egy magyar alapítású, innovatív energia-technológiai és digitális infrastruktúra-fejlesztő cég. A kisvállalatot hazai energetikai szakemberek alapították 2019-ben, Budapesten.

A startup már több kontinens országaiban – köztük Új-Zélandon, Svédországban és Magyarországon is – helyezett üzembe saját fejlesztésű megújulóenergia-optimalizálási és hálózati kiegyenlítési szolgáltatásokat biztosító technológiát.

A fenti együttműködési megállapodás révén a vállalkozás most, december elejével az Egyesült Államok piacára is belépett.

A fenti együttműködési megállapodás értelmében a jövőben a neves iparági vállalat és a magyar startup együtt dolgoznak olyan technológiai megoldásokon, amelyekkel a szénhidrogén-kitermelés során keletkező, eddig nem hasznosított vagy úgynevezett fáklyázással egészen egyszerűen a levegőben elégetett energiaforrásokat hasznosítani kívánnak. 

Az eddig elpazarolt földgázforrásokkal azután nagy számítási kapacitású adatközpontok (szerverfarmok) energiaellátását biztosítják. Ezeket pedig akár – többek között – kriptovaluta-bányászatra is lehet használni. 

Ezzel egyrészt a termelésből származó káros metánkibocsátást csökkentik, másrészt az eddig elégetett földgázforrásokból bevételt termelnek. Végül, de nem utolsó sorban pedig zöldítik a kriptovaluta-bányászatot. 

Az együttműködés kezdeti lépéseként egy 1 MW-os telephelyet alakítanak ki egy 20 MW-os fejlesztési projekt első fázisaként. Majd a későbbiekben összesen 100 MW-ra növelik a kiépített adatközpontok teljesítményét. 

A kisebb független szereplők jelentős értéket teremtenek

Seregi Tamás, az Enerhash igazgatótanácsának elnöke 25 éve dolgozik nemzetközi szinten az energiaiparban, olyan vállalatoknál szerezve tapasztalatot, mint a Boston Consulting Group vagy a Schlumberger Business Consulting. Jelenleg is világszerte számos energetikai nagyvállalattal dolgozik együtt stratégiai, szervezeti és működési kihívások megoldásán.

„A Schlumberger korábbi felsővezetőjeként is tapasztaltam, hogy a kisebb független piaci szereplők milyen jelentős értéket teremtenek a teljes iparágnak azzal, hogy pragmatikusan alkalmazzák a legújabb technológiai innovációkat. Ma már mindannyian látjuk a palagáz-forradalom eredményeit, és azt, hogy ennek milyen pozitív hatása van az Egyesült Államok olaj- és gáziparára. A palagáz-forradalom pedig szintén Texasban kezdődött, két más területen már jól bevált technológia, a vízszintes fúrás és a repesztés nagyszabású kombinálásával. Partnereinkkel együtt arra törekszünk, készülünk, hogy a „fáklyagáz-forradalom” úttörőivé váljunk a nagy számítási kapacitású technológiák alkalmazásával, forradalmasítva a metánkezelést Texas-szerte, sőt akár az egész világon” – mondta el az együttműködés kapcsán Seregi Tamás.

ESG szempontok az energetikában

Az Allied Energy és az Enerhash USA a kezdeti együttműködés helyszínéül szolgáló gázmezőn közösen dolgozik az adatközpont kiépítésén, beleértve a gázkezelő létesítmények, az energiatermelési infrastruktúra és az adatközpont tervezését és megépítését. 

„Azon dolgozunk, hogy minden projektünk kivitelezése során olyan megoldásokat alkalmazzunk, melyek segítséget nyújthatnak az energiaipar kritikus ESG (Environmental, Social, Governance – környezeti, társadalmi, vállalat vezetés/irányítási) tényezőinek hatékony szabályozásához” – nyilatkozta az együttműködésről Brian Sanders, az Enerhash USA ügyvezető partnere.

„Megtiszteltetés, hogy az Enerhash partnerének választott minket. Az elmúlt hónapokban az Allied Energy számos stratégiai vállalattal indított előremutató együttműködést. Célunk, hogy közösen dolgozzunk ki környezetbarát megoldást az eddig kiaknázatlan erőforrások hasznosítására” – mondta el az együttműködés kapcsán George Monteith, az Allied Energy vezérigazgatója.
 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DE JÓ
2022. december 12. 11:53
Először örültem neki, de amikor beúszott a "kriptovaluta bányászat zöldítés", akkor csalódottan dobtam az egészet. Ezt az egész kripto őrületet betiltanám. Ez egy cinikus hazugság, egy pénznek hazudott semmi előállítása a semmiből jó sok energia elégetésével. Ez az eredménye, amikor az irodaházakban, képernyők előtt élő agymosottak azt hiszik, hogy a körülöttük lévő, a kényelmüket biztosító világ már a fán terem, és a gazdagsághoz csak egyszerűen pénzt kell csinálni a semmiből.
Barnabás.N
2022. december 12. 10:10
Okos ötlet! A fáklyagázzal eddig csak levegőt fűtötték, jobb ha értelmesebb dologra fordítják... Reméljük a MOL is alkalmazza majd.
Palmoilfree
2022. december 12. 08:49
Már a 0.0005%-a zöld. Bitcoin bánya a lényeg. Csak azt már a nagyapámnak, hogy magyaráztam volna meg, hogy mi az a bitcoin bánya?
Lombi
2022. december 12. 08:49
"Ez a magyar startup immár amerikai olaj- és gázmezőket zöldít" Festéssel foglalkoznak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!