A német húsipar a közelgő ellátási szűk keresztmetszetek miatt figyelmeztetett, különösen a sertéshús tekintetében. A hentesek a jelenlegi német baloldali kormányt hibáztatják, amely jól ismert a hús elleni támadásairól és a növényi alapú étrend átállásra tett erőfeszítéseiről.
„Négy, öt, hat hónap múlva semmi nem lesz a polcokon” – jósolja az egyik nagy német húsipari szövetség elnökségi tagja. Az árak jelentős növekedésére is számít, de azt nem tudta számszerűsíteni, hogy ez 20, 30 vagy 40 százalék lesz. „A jelenlegi szövetségi kormány szeretné felszámolni az állattenyésztést Németországban, és átállítani az étrendet a zöldségekre és a zabpehelyre” – mondta. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a kormány ideológiája ellenére „az is tény, hogy Németországban az emberek több mint 90 százaléka még mindig húst vásárol és eszik”.
A mezőgazdasági és zöldpolitika azonban elfojtja a német hústermelést, így Németország teljes mértékben függővé válik a külföldi országok termelőitől, és Németország immár a legnagyobb húsimportőr Európában. Németországban idén összességében az élelmiszerárak 40 százalékkal, ezen belül a burgonya 73 százalékkal növekedett. A további árugrások katasztrofálisak lehetnek a német fogyasztók számára.
A húsárak drámai emelkedése azonban igazából beleillik a növényi alapú étrendre való átállást aktívan hirdető német kormány napirendjébe.
Míg a zöld politikusok elítélték a húsevést, a társadalmi valóság más, hiszen egy 2016-os felmérés szerint a németek 83 százaléka eszik húst hetente többször is, és a német lakosság több mint negyede minden nap eszik húst.