Az építőipar teljesítménye kis mértékben csökkent októberben, de a megrendelésállomány bővült

2022. december 15. 10:12

Mindössze 1,8-2,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene októberben az egy évvel korábbihoz képest. Ám kifejezetten pozitív adat is bőven akad, például a megrendelésállomány, illetve a magasépítés terén.

2022. december 15. 10:12
null

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet makroelemzési vezetője

Az előző havi növekedés után októberben úgy havi, mint éves alapon kismértékben, 1,8, illetve 2,5 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye. 

Érdekesség ugyanakkor, hogy az egyes szakágazatok teljesítménye jelentősen eltérő képet mutat: míg

az épületek építésében 6,6, az egyéb építmények építésében 5,7 százalékkal nőtt éves alapon a teljesítmény,

addig a speciális szaképítésben 10,8 százalékkal visszaesett – értékeli a friss adatokat Regős Gábor. A Makronóm Intézet makroelemzési vezetője szerint a mai adatok tehát azt mutatják, hogy hazánkban az építőipari termelés tetőzik, további növekedésre az energiaválság miatt egyelőre nincs mód. 

Ugyanakkor – teszi hozzá Regős – a termelés kismértékű csökkenése még messze nem jelenti azt, hogy az ágazatot temetni kéne, hiszen a termelési volumen a 2015-ösnek több mint másfélszerese, azaz egy magas termelési szintről beszélhetünk. 

Sőt, a Makronóm Intézet értékelése szerint kedvező fordulat történt a rendelésállomány alakulásában: 

míg az elmúlt 4 hónapban az új rendelések volumene éves összehasonlításban rendre mérséklődött, októberben 21,5 százalékos növekedést mért a KSH, így a teljes rendelésállomány is kismértékben bővülni is tudott. 

Azaz a következő időszak termelési szintjével kapcsolatos várakozások javultak, egyelőre tehát nem látszik az, hogy az állami beruházások egy részének elhalasztása miatt az építőipari kereslet elapadna – véli Regős Gábor. Szerinte a mai adatok alapján a IV. negyedévben az építőipar gazdasági hozzájárulása összességében várhatóan semleges lesz.

A KSH adatai részletesen

„Az építőipari termelés volumene 2022 októberében a nyers adatok szerint 2,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól” – írja a Központi Statisztikai Hivatal. Adataik szerint az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 3, az egyéb építményeké 0,9 százalékkal mérséklődött.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,6, az egyéb építmények építésében 5,7 százalékkal nőtt, a speciális szaképítésben 10,8 százalékkal csökkent a termelés. Ugyanakkor a megkötött új szerződések volumene 21,5 százalékkal emelkedett a 2021. októberi bázishoz képest.

Az épületek építésére kötött szerződéseké 5,2, az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződéseké 41,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

„Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 1,4 százalékkal nagyobb volt, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 0,6 százalékkal csökkent, az egyéb építményekre vonatkozóké 2,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, miközben 2022 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 3,8 százalékkal bővült” – foglalja össze a KSH.

(Fotó: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!