Hatalmas meglepetés: emelkedett az építőipari termelés volumene

2022. november 14. 09:11

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 1,6 százalékkal, augusztushoz képest 2,2 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene – tette közzé a KSH. Külön öröm, hogy bár az építőipar termelői árai továbbra is drasztikusan emelkedtek, a negyedéves alapú drágulás lassult.

2022. november 14. 09:11
null

Elemző:
Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője

Az építőipari termelés volumene 2022 szeptemberében a nyers adatok szerint 1,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építmény főcsoportok termelése közül az épületek építéséé 3,3 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 0,5 százalékkal csökkent – írja a Központi Statisztikai Hivatal. 

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,2 százalékkal nagyobb volt az augusztusinál. A III. negyedévben az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – 26,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva – foglalja össze a KSH.

Eközben az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 7,5, az egyéb építmények építésében 8,2 százalékkal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése 13,1 százalékkal emelkedett. A megkötött új szerződések volumene 20,9 százalékkal visszaesett a 2021. szeptemberi bázishoz képest. Az épületek építésére kötött szerződéseké 5,8, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 34,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A KSH adatai szerint az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 8,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 15,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Tény ugyanakkor, hogy 2022 első kilenc hónapjában

az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,8 százalékkal bővült.

A  III. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében és a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben hasonló mértékben (28,0 és 27,7 százalékkal), az egyéb építmények építése vonatkozásában 22,1 százalékkal nőttek az árak a 2021. III. negyedévihez mérten. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta. Az építőipar árai 5,2 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Végre lassult a drágulás

Az építőipar teljesítménye szeptemberben kedvezően alakult: az előző hónapban elszenvedett havi alapú visszaesés után mind havi, mind éves alapon növelni tudta az ágazat a teljesítményét, 2,2, illetve 1,6 százalékkal. Ez alapján a szegmens a harmadik negyedévben pozitívan járulhatott hozzá a gazdasági növekedéshez – írja Regős Gábor. A Makronóm Intézet szakmai vezetője szerint az ágazat teljesítményének bővülése azt mutatja, hogy a kereslet a szegmensben továbbra is megvan, és a magas energia- és nyersanyagárak ellenére is tud az ágazat termelni. Az építőipar termelői árai továbbra is drasztikusan emelkedtek, a harmadik negyedévben 26,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. 

Kedvező hír azonban, hogy

a negyedéves alapú drágulás lassult, már „csak” 5,2 százalékot tett ki

– húzza alá a szakmai vezető, aki úgy látja, ez mutathatja azt is, hogy az új rendelések mérséklődése miatt az ágazat már a korábbinál csak kisebb ütemben tudja emelni árait. Az új rendelések volumene bár mérséklődött, ami az állami új beruházások elhalasztásával magyarázható, de drasztikus bezuhanásról nem beszélhetünk, így a következő hónapokban még stabil maradhat a szegmens termelése, hiszen a rendelésállomány – annak 8,2 százalékos éves alapú visszaesése ellenére is – magas. A rendelésállomány mérséklődése hozzájárulhat ahhoz, hogy az ágazat túlterheltsége csökkenjen, és ezáltal a lakossági megrendelések is könnyebben teljesítésre kerüljenek – bár kérdés, hogy ehhez elég nagy-e a csökkenés. 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon
2022. november 15. 10:18
hát én nem lepődtem meg... csak a környékünkön látom minden nap új magán házak felújítása , ipari parkok... mintha nem is lenne háborű a szomszédban
buckafej
2022. november 15. 10:18
Hajrá magyarok! A gazdaság a fontos, ha az megy és béke van, akkor nincs gond.
B_kanya
2022. november 14. 15:34
"Már sűrűsödnek a fellegek: "A KSH adatai szerint az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 8,2, . . . csökkent" Meglátjuk. Közben lassul az építőanyagok ára, meg az éves termelés fele-kétharmada a megrendelésállomány, szóval ebből még bármi is lehet. Igen, lehet baj is.
Istók3
2022. november 14. 15:34
Nem akarok vészmadárkodni, de ez már csak a korábbi lendület. Már sűrűsödnek a fellegek: "A KSH adatai szerint az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 8,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 15,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!