Csak adatrabszolgák vagyunk a Google és a Facebook szemében! Van megoldás?

2022. október 07. 11:34

Repkednek a forintban is nemritkán 100 milliárd feletti bírságok a Google, a Facebook, az Instagram, a Tiktok vagy a Viber platformokat üzemeltető nagyvállalatok felé. Az üzletük azonban olyan óriási, hogy igazán nem fáj nekik ez a nagyságrend sem, miközben mi, felhasználók minden adatunkat ingyen és bérmentve, visszavonhatatlanul kiszolgáltatjuk nekik.

2022. október 07. 11:34
null

Az internetet aktívan használók két, egymásnak ellentmondó dolog miatt vannak manapság igazán kiakadva. Az egyik, látványosabb probléma, hogy mióta az Uniós Adatvédelmi szabályok (GDPR) megszigorodtak, azóta egy-két kattintás helyett legalább 3-4 különböző ablakon és pipán kell átvergődni magunkat, amennyiben egy új híroldalra, webáruházba vagy bármilyen más oldalra tévedünk. Vitán felül áll, hogy ez a napi munkánkat, illetve kikapcsolódásunkat bosszantó módon megnehezíti.

Ugyanakkor a másik – a fenti kényelmetlenségnek szögesen ellentmondó – kihívás az az, hogy az online térben boldog-boldogtalannak kiszolgáltatjuk minden felhasználói adatunkat. Egyszerűbben fogalmazva: a Google-nak, a Facebooknak, a levelezőoldalaknak és szinte minden webes szolgáltatónak, amely „ingyenesen” működik, egész egyszerűen 

az adataink szinte teljes körű és visszavonhatatlan kiszolgáltatásával fizetünk! 

Ráadásul arra sincsen igazán lehetőség, hogy érdemben elkerüljük az adatainkkal történő kereskedést. Uniós GDPR ide vagy oda, 

sem a Facebookon, sem a Google-on nincs olyan opció, amely szerint némi fizetség ellenében az adatainkat ezek az óriások valóban megvédenék és nem adnák tovább. 

Azaz nem szolgáltatnák ki minden egyes neten reklámozó kisebb-nagyobb vállalatnak, entitásnak – gyakorlatilag bárkinek, aki fizet érte.

Lényegében ezért kapott nem kevesebb, mint 160 milliárd forintnyi adatvédelmi büntetést az Instagram a közelmúltban.

Hallgatóznak vajon a háttérben?

Mindenki tapasztalta már, hogy amiről levelezett, amit a Facebookon lájkolt, amiről csevegett vagy

bármilyen áru, szolgáltatás, amire mostanság rákeresett, az szinte azonnal ugrik is fel reklámok formájában a böngészőnk, a levelezőrendszerünk vagy a közösségi oldalunk hirdetésekre fenntartott részein.

Azaz a látóterünk szinte minden szegletét kitöltő reklámhelyeken zúdul ránk az elképesztő mennyiségű áru, szolgáltatás, „soha vissza nem térő” ajánlat. Éppen az alapján, ahogy a minket „lehallgató” oldalak kiszolgáltatnak bennünket a hirdetőknek. 

Nem is csoda ezek után, hogy az adatainkra (nagyon helyesen) minden erejükkel vigyázó 

uniós adatvédelmi szervek hosszú évek óta elképesztő szélmalomharcot vívnak az ilyen óriásokkal, 

amelyek „a kislábujjunk méretét”, illetve életünk szinte minden rezdülését nyomon követik. Egyszerűbben fogalmazva: a legtöbbször többet tudnak vágyainkról és igényeinkről, mint saját szeretteink!

A fent említett adatháború keretein belül a Facebook, a Google és hasonló társaik már több száz milliárd forintnak megfelelő bírsággal a tarsolyukban működnek Európában. A legutóbbi ilyen bírság az említett hatalmas Instagram büntetés volt, de előtte számos hasonló ügy született.

A spanyol adatvédelmi hatóság például most májusban nekiment a Google adatkezelési gyakorlatának. Két hónappal korábban mintegy 800 millió forintnyi bírságot kapott a Google a franciáktól. De a legendás, 2017-es mega-méretű EU-s bírság hullámai még Magyarországra is megérkeztek múlt év végén, amikor a GVH is közleményben erősítette meg, hogy erősíti a párhuzamos magyar eljárás lehetőségeit az uniós procedúra. Maga a magyar vizsgálat pedig több mint egy éve indult, de mint a GVH közléséből kiderült: a magyar hatóság bízik benne, hogy a tavalyi uniós bírósági döntés megerősítően hathat a hazai, hasonló versenyhatósági vizsgálatokra is. 

A GVH ugyanis korábban a Google számára is előírt már kötelezettségeket az Allo nevű chat kliens kapcsán, és vizsgálja a Viber, illetve a TikTok adatkezelési magatartását, gyakorlatát. 

A bírságok természetesen valamelyest fájnak e nagyvállalatoknak, de azért legyünk őszinték: aligha több ez számukra egy „szúnyogcsípésnél”.

Tavaly a Facebook 117 milliárd dolláros, a Google pedig 181 milliárd dolláros bevételt ért el. Ez a két szám mai árfolyamon nehezen kifejezhető, még nehezebben emészthető meg forintban:

a Facebook mintegy 49000 milliárd forintot, a Google pedig közel 76000 milliárd forintnyi bevételt

szedett be szolgáltatásaiért egyetlen esztendő alatt! Részvényeik értéke pedig még ennél is dinamikusabban emelkedett, ha megnézzük az elmúlt évek trendjeit.

 

A témához kapcsolódó cikkeink:

A TikTok vezérigazgatója szerint nem probléma az adatszivárgás, ha az nem fenyegeti az USA nemzetbiztonságát

Történelmi zuhanás: csökken a Facebook bevétele

Kína leszámol a rosszakaró kamuprofilokkal: augusztustól keményen ellenőrzi majd az online platformokat

Kicsi az esélye, hogy beszippant a metaverzum

(Fotó: Pixabay)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nozi03
2022. október 11. 15:20
És vannak azok az összeesküvés-hívők, akik ódzkodnak a népszámlálástól, miközben önként osztanak meg magukról a világgal mindenféle érzékeny adatot posztok, lájkok, nyilvános facebook hozzászólások, google, youtube stb. keresések formájában. De az államnak nem akarják megadni azokat az adatokat, amiket amúgy is tud, csak ösze kell szednie. :-D
Akitlosz
2022. október 11. 12:09
"Csak adatrabszolgák vagyunk a Google és a Facebook szemében! Van megoldás?" Jó nagy gondban lehet a szerző, ha már tőlünk kér segítséget. Persze, hogy van megoldás! Hagyja abba a fészbukkolást és használjon másik keresőt! https://duckduckgo.com/
luzitanxaver
2022. október 11. 12:09
,,Részvényeik értéke pedig még ennél is dinamikusabban emelkedett, ha megnézzük az elmúlt évek trendjeit.,, És ez az igazi probléma.
triacus
2022. október 10. 21:33
" Jó nagy gondban lehet a szerző, ha már tőlünk kér segítséget." Nem tőled kér segítséget. Csak "költői kérdést" tett fel. "Hagyja abba a fészbukkolást" Havi szinten kb. 3 milliárd aktív felhasználója van a Facebooknak: https://www.statista.com/statistics/264810/number-of-monthly-active-facebook-users-worldwide/ nem fogják csak úgy egyik pillanatról a másikra otthagyni. "és használjon másik keresőt!" Ez szépen hangzik, csak: - a DDG (DuckDuckGo) a Microsoft Bing - egy másik adatvédelmileg aggályos szolgáltató - keresőszolgáltatását használja (mert egy saját versenyképes keresőindex felfuttatása több évbe telne) - a DDG-vel kapcsolatosan is felmerültek adatvédelmi aggályok: https://lemmy.ml/post/31321
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!