A bevándorlók csökkentik a német munkavállalók bérét

2022. október 29. 09:01

A német szövetségi kormány adatai azt mutatják, hogy jelentős bérkülönbségek vannak a bevándorlók és a németek között.

2022. október 29. 09:01
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A baloldali-liberális német kormány bevándorlási politikája nyomja le a szakképzett német munkavállalók bérét – véli René Springer, az Alternatíva Németországért (AfD) szociális ügyekért felelős szakértője. Hozzáteszi, hogy

„Az állam ma már csak a neoliberális politika helyi ügynöke, amely a munkavállalók kárára csökkenti a bérköltségeket" mondta a Bundestag tagja a Junge Freiheit német hírportálnak.

Springer a szövetségi kormányhoz intézett kérdést a németek és a külföldiek közötti bérkülönbségekről.

A kormány válasza szerint a német munkavállalók 2021-ben átlagosan 3643 eurót kerestek, több mint 900 euróval többet, mint a külföldiek, akiknek átlagosan 2728 eurós fizetésük volt. A 2012-ben mért havi 400 eurónyi különbség, azóta több, mint kétszeresére nőtt.  

Az AfD politikusa úgy tűnik átvette a baloldal szerepét, és most a „munkavállalók kárára” folytatott politikáktól óv. Persze nem csoda, hogy még így is sokan vállalják a vendégmunkás sorsot, hiszen különösen nagyok a bérkülönbségek a menedékkérők fő kibocsátási országainak munkavállalóihoz képest. A bérkülönbség ebben az esetben átlagosan eléri a csaknem 1400 eurót. A bolgárok körében a bérkülönbség még magasabb, havi 1479 euró volt.

A német kormány szerint a teljes munkaidős szakmunkások 70 százaléka a német szakmunkásokénál alacsonyabb bért kap. Sőt, kevesebbet keresett a külföldi szakmunkások 43 százaléka is, mint a szakképzetlen német munkavállalók.

Ez a jövedelemkülönbség később a nyugdíjkifizetésekben is megmutatkozik. A külföldi munkavállalók mintegy 28 százaléka kapott 2021-ben olyan bért, amely nem elegendő ahhoz, hogy 45 év munkaviszony után az alapjövedelem-támogatási szint feletti nyugdíjat kapjon. A fő menekültügyi származási országokból érkezők esetében ez az arány 44 százalék. Összehasonlításképpen: a német munkavállalók bére csak 11 százalékkal marad el attól, ami a minimálbér feletti nyugdíjhoz szükséges lenne.

Springer számára a számok egyértelmű üzenetet hordoznak:

Az AfD elutasítja „a külföldi tartalékos hadsereg bércsökkentő importját éppúgy, mint a bizonytalan és képzetlen munkavállalók tömeges bevándorlását" – mondta Springer.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CNIROLsorazsem
2022. november 01. 20:54
Nem kell Borsodba menni, Budapesten is mexikói , filippino és vietnámi vendég munkások vannak. Budapest tele van brazilokkal és indiaiakkal, (nincs velük probléma) olcsóbban dolgoznak. Debrecenbe is több ezer török és pakisztáni készül. A Dél Koreaiak is rengeteg vendég munkást hoznak. Tehát az állam kp és adókedvezményt nyújt a gyárnak A Gyárban zömében külföldiek dolgoznak A gyár szennyezi a környezetet (Göd-Győr) Miben is lesz jó az állampolgároknak ?! ( a politikus el teszi a jatott, szponzorálják a helyi sport csapatot, de átlag János majd veheti a palackozott vizet meg rákos lesz.
szemlelo
2022. november 01. 20:54
Múltkor többször is utaztam Németországban helyközi buszon, ahol a vezető nem értett németül.
Akitlosz
2022. november 01. 20:53
"A kormány válasza szerint a német munkavállalók 2021-ben átlagosan 3643 eurót kerestek, több mint 900 euróval többet, mint a külföldiek, akiknek átlagosan 2728 eurós fizetésük volt." Mert nem a nemzetiséget kell nézni, hanem a munkakört. A német vezérigazgató persze, hogy többet keres a ghánai utcaseprőnél.
Akitlosz
2022. november 01. 20:53
"A bevándorlók csökkentik a német munkavállalók bérét" Eleve ezért vándoroltatják be őket. Magyarországon is már az ukránok béreivel kell versenyezni. Ez az egyik célja a bevándoroltatásnak, a kapitalisták profitjának a növelése. Attól sikeres a bevándoroltatás politikája, mert egészen különböző érdekcsoportoknak, kapitalistáknak, kommunistáknak, muzulmánoknak, zsidóknak, terroristáknak is az érdekükben áll bár egészen különböző okokból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!