A TikTok vezérigazgatója szerint nem probléma az adatszivárgás, ha az nem fenyegeti az USA nemzetbiztonságát

2022. szeptember 27. 10:30

Vanessa Pappas, a kínai Tiktok vezérigazgatója nem volt hajlandó megígérni, hogy leállítja az amerikai adatok Kínába  továbbítását. Nem ez az első eset, hogy alkalmazások adatkezelését kritizálják, és úgy tűnik, továbbra sem oldódott meg a helyzet. 

2022. szeptember 27. 10:30
null

GVH: már tavaly februárban voltak gondok

Már tavaly februárban is problémák voltak bizonyos alkalmazások adatkezeléseivel: Rigó Csaba Balázs a Gazdasági Versenyhivatal elnöke tavaly arról számolt be a Makronómnak, hogy a hivatal rekordösszegű bírságokat szabott ki különböző közösségimédia-platformok ellen a fogyasztók megtévesztése és adataik továbbadása miatt.

„Sem a magyar, sem a külföldi fogyasztók érdekeit nem védi olyan törvény, amelyben garantálnák az ügyfélszolgálatot, a panaszkezelést, annak ellenére, hogy más kereskedelmi gyakorlat esetében ez biztosítva van. Óriási probléma, hogy hiányoznak a digitális közműtörvények, és a fogyasztók kitettsége évről évre növekszik” – állította akkor a hivatal elnöke. 

Idén júliusban nagy port kavart a hosszú évek óta tartó Huawei-ügyek egyik legfrissebb fejezete is, amikor is azzal vádolták a kínai központú Huawei céget, hogy eszközeivel megzavarja az amerikaiak kommunikációját

A kínai kormány és a hadsereg is gyűjt adatokat

Természetesen a fiatalok körében népszerű Tiktok sem maradhat ki a sorból: 2020-ban a Zhenhua Data kínai vállalat adatszivárgásáról számolt be az ausztrál média, amelynek ügyfelei között a kínai kormány és a Népi Felszabadító Hadsereg is szerepel. 

A kiszivárgás állítólag több mint 35 000 ausztrálról tartalmazott adatokat – többek között születési dátumot, címet, családi állapotot, fényképeket, politikai egyesületeket, rokonokat és közösségi média fiókokat. 

Ezeket az információkat számos forrásból, többek között a TikTokról gyűjtötték össze.

A Tiktok nem ígérte meg, hogy nem szivárogtat  

A TikTok egy kínai cég, a ByteDance által üzemeltetett médiaplatform. Bár az alkalmazás Kínában nem elérhető, a cég központja és irodái is Kínában vannak.

A kínai nemzetbiztonsági törvények előírják, hogy az ott található vállalatoknak együtt kell működniük a kormány adatkéréseivel. Ez a TikTokot bajba sodorta az Egyesült Államokban, miután egy amerikai kommunikációs szabályozó hatósági tisztviselő nemrég felszólította az Apple-t és a Google-t, hogy „nemzetbiztonsági” aggályokra hivatkozva tiltsák be az alkalmazást.

A vállalat azután került célkeresztbe, miután néhány TikTok-alkalmazott nyilatkozata arra utalt, hogy a Kínában dolgozó mérnökök 2021 szeptembere és 2022 januárja között hozzáférhettek amerikai adatokhoz – így felszólították a TikTok vezetőit, hogy tegyenek vallomást.

Pappas megerősítette, hogy kínai alkalmazottai hozzáférnek az amerikai felhasználói adatokhoz.

A szenátus belbiztonsági bizottsága előtt tett tanúvallomása során Pappast megkérdezte Rob Portman szenátor: vállalja-e a vállalat, hogy „leállítja az adatáramlást Kínába, a Kínában dolgozó TikTok alkalmazottak részére vagy bármely más kínai fél felé, amely hozzáférhet az amerikaiak adataihoz?”.

Pappas többször is elutasította a kérdés megválaszolását – ehelyett 

azzal az ígérettel hárított, hogy a vállalat és a Biden-kormányzat közötti tárgyalások eredményeképpen az adatszivárgás nem ártalmas a nemzetbiztonságra.

 – állítja a ZeroHedge.

„Ezt hihetetlenül komolyan vesszük, hiszen fontos számunkra az amerikai állampolgárok bizalma és az amerikai felhasználók adatainak biztonsága” – mondta.

A TikTok lényegében ugyanazt ismételte a Twitteren, amit a bizottság előtt is elmondott: egy múlt szerdai tweetben azt állította, hogy a vállalat „lépéseket tesz az amerikai kormánnyal való végleges megállapodás felé az amerikai felhasználók adatainak további védelme és a nemzetbiztonsági érdekek fenntartása érdekében”.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
termx
2022. október 08. 13:49
Röviden: megengedjük hogy az amerikai szervek "megvédjék" az összes adatot, azzal hogy teljes hozzáférést biztosítunk nekik. "Nemzetbiztonsági érdekek" fenntartása az nagyon fontos.
Zsaturnuzs
2022. szeptember 28. 13:55
Amíg a kínaiak is hozzájutnak azokhoz az adatokhoz, addig nem sokat zavarja őket, ha az USA is. Az NSA egyébként egyre újabb adatközpontokat épít, nem mintha ettől javulna a nemzetbiztonság...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!