A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Hat hónappal a háború kezdete után az USA még mindig orosz árut vásárol

2022. szeptember 05. 10:40

Joe Biden elnök azt ígérte, hogy „megsemmisítő csapást” mér Vlagyimir Putyinra, és korlátozza az olyan orosz árucikkek behozatalát, mint például a vodka, a gyémántok és a benzin. Ennek ellenére továbbra is több milliárd dollár értékű áru érkezik az amerikai kikötőkbe.

2022. szeptember 05. 10:40
null

Az Associated Press szerint február óta több mint 3600 fa-, fém-, gumi- és egyéb áruszállítmány érkezett az amerikai kikötőkbe Oroszországból. Ez jelentős csökkenés a 2021-es év azonos időszakához képest, amikor mintegy 6000 szállítmány érkezett, de még mindig több mint 1 milliárd dollár értékű kereskedelmi forgalmat jelent havonta.

„Ha szankciókat vezetünk be, az megzavarhatja a globális kereskedelmet. A mi feladatunk tehát az, hogy átgondoljuk, mely szankciók hatásosak, de ugyanakkor lehetővé teszik a globális kereskedelem működését” – mondta az AP-nek Jim O'Brien nagykövet, aki a külügyminisztérium szankciókat koordináló hivatalát vezeti.

Szakértők szerint a világgazdaság nagyon törékeny, így nagyon át kell gondolni a szankciókat, hogy ne növeljék az árakat az amúgy is instabil piacon.

Bár a Biden-kormányzat és az EU külön listát adott ki azokról az orosz vállalatokról, amelyeknek nem exportálnak, ennek ellenére van olyan vállalat, amely az orosz hadseregnek szállít fémet a jelenleg Ukrajnában bombázó vadászgépek gyártásához, és amely még mindig több millió dollárnyi fémet ad el amerikai és európai cégeknek – állapította meg az AP.

Míg egyes amerikai importőrök máshonnan szereznek be alternatív anyagokat, mások azt mondják, nincs más választásuk. Ami a faimportot illeti, Oroszország sűrű nyírfaerdei kemény és erős faanyagot termelnek, így a legtöbb amerikai osztálytermi bútor és a legtöbb otthoni padlóburkolat ebből készül. Szinte naponta érkeznek orosz árucikkeket tartalmazó hajókonténerek az amerikai kikötőkbe.

Egyes esetekben az orosz kikötőkből kiszállított termékek eredetét nehéz megállapítani. Az amerikai energiavállalatok továbbra is importálnak olajat Kazahsztánból az orosz kikötőkön keresztül, még akkor is, ha ez az olaj néha orosz üzemanyaggal keveredik. Kereskedelmi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az orosz beszállítók megbízhatatlanok, és a legtöbb nagy orosz vállalat átláthatatlan vállalati struktúrája miatt nehéz megállapítani, hogy kapcsolatban állnak-e a kormánnyal.

„Ez egy általános szabály: ha szankciók vannak, akkor illegális kereskedelem alakul ki”

 – mondta Konsztantyin Szonyin orosz közgazdász, aki a Chicagói Egyetemen tanít. „Mégis van értelme a szankcióknak, mert ha a bevételeket nem is lehet 100 százalékban megállítani, csökkenteni viszont lehet.”

Sok amerikai vállalat viszont úgy döntött, hogy elzárkózik az orosz kereskedelemtől. A Coors sör például májusban visszaküldött egy komlószállítmányt egy állami tulajdonban lévő orosz vállalatnak, azzal indokolva, hogy felfüggeszti az országgal folytatott üzleti tevékenységét – mondta Jennifer Martinez, a Molson Coors Beverage Co. szóvivője.

Oroszország és az Egyesült Államok soha nem voltak jelentős kereskedelmi partnerek, így az import szankcionálása csak egy nagyon kis szelete a megtorló stratégiának. Az Egyesült Államokból származó export – különösen a technológia – korlátozása nagyobb kárt okoz az orosz gazdaságnak.

Fémek

Oroszország az alumínium, az acél és a titán kulcsfontosságú exportőre, tehát ennek a kereskedelemnek a megszakítása drámaian megemelheti az árakat az inflációval már így is küzdő amerikaiak számára - mondta Jacob Nell, a Morgan Stanley közgazdásza.

„A szankciók alapgondolata az, hogy megpróbálunk úgy cselekedni, hogy a másik félnek több fájdalmat okozzunk, magunknak pedig kevesebbet” – mondta.

A legtöbb fémekkel foglalkozó amerikai vállalat régóta kapcsolatban áll orosz beszállítókkal. Az ilyen kereskedelem, különösen az alumínium kereskedelme, gyakorlatilag megszakítás nélkül folytatódott a háború kezdete óta.

Fa

Oroszország hatalmas erdői a világ legnagyobbjai közé tartoznak. Kanada után Oroszország a második legnagyobb faexportőr. Ezen felül csupán Oroszország rendelkezik olyan gyárakkal, amelyek erős, szilárd balti nyírfa rétegelt lemezt állítanak elő.

Idén a Biden-kormányzat vámokat vetett ki az orosz fára, ez pedig feldühített egy nevadai fakereskedőt, aki orosz termesztésű balti nyírfa értékesítésével foglalkozik.

„A probléma az, hogy Oroszország az egyetlen ország a világon, amely ezt a terméket gyártja” – mondta. „Nincs alternatív forrás.”

Elmondta, hogy a vámon felül 800 ezer dolláros kötvényt kellett letennie, hogy biztosítsa az adó megfizetését, ami tovább növelte az árakat. Liberatori szerint a döntéshozóknak mérlegelniük kell, hogy a vámok kivetése előtt kinek okoznak nagyobb kárt.

Üzemanyag

Március 8-án Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok betiltja az orosz olaj, gáz és energia teljes importját, „célba véve ezzel az orosz gazdaság fő ütőerét.”

„Ez azt jelenti, hogy az orosz olaj többé nem lesz elfogadható az amerikai kikötőkben, és az amerikai nép újabb erőteljes csapást mér Putyin hadigépezetére” – mondta.

Órákon belül arról érkeztek jelentések, hogy egy hajó, amely 1 millió hordó orosz olajat szállított az Egyesült Államokba, Franciaország felé vette az irányt. Nem ez volt az egyetlen hajó.

Azon a héten mintegy egymillió hordó orosz nyersolaj érkezett Philadelphia kikötőjébe, a Delta Airlines Monroe Energy olajfinomítójába. Eközben egy tartályhajó mintegy 75 ezer hordó orosz kátrányolajat szállított Texas kikötőjébe a kereskedelmi feljegyzések szerint.

Az ExxonMobil médiamenedzsere, Julie King az AP-nek elmondta, hogy egy júliusi olajszállítmány kazah eredetű volt, és nem vonatkoztak rá a szankciók. Azt mondta, hogy az Exxon „támogatja a nemzetközileg összehangolt erőfeszítéseket, hogy véget vessenek Oroszország provokálatlan támadásának, és betartanak minden szankciót.”

A Monroe szóvivője, Adam Gattuso azt mondta, hogy a vállalat nem kap több orosz üzemanyagot, és „nem is számít rá a közeljövőben.”

Minden más

Idén eddig közel 4000 tonna orosz lőszer érkezett az Egyesült Államokba, ezeket fegyverüzletek és lőszerkereskedők között osztották szét. Ezek a szállítmányok április után jelentősen lelassultak.

Az AP több millió dollár értékű radioaktív urán-hexafluorid-szállítmányt is nyomon követett az orosz állami tulajdonú Tenex JSC-tól, a világ legnagyobb nukleáris üzemanyagciklus kezdeti termékeinek exportőrétől a dél-karolinai Westinghouse Electric Co. számára. A nukleáris anyagokra nem vonatkoznak szankciók.

Bár egyes élelmiszerek, például a tenger gyümölcsei és a vodka behozatalát korlátozták, a Pénzügyminisztérium a múlt hónapban közzétett egy tájékoztatót, amelyben megismételte, hogy az USA és Oroszország közötti mezőgazdasági kereskedelem továbbra is engedélyezett.

A Vörös Október csokoládégyár a moszkvai Kremllel szemben található. Ma már turisztikai látványosság, lakásokkal, üzletekkel és éttermekkel. A Krasny Oktyabr nevű vállalat azonban még mindig készít és árul cukorkákat és más hagyományos édességeket egy Oroszország peremén található gyártóüzemben.

Schlaepfer elmondta, hogy az amerikai vám- és határvédelmi ügynökök felülvizsgálják és ellenőrzik, hogy az Egyesült Államokba érkező szállítmányok tartalmaznak-e orosz termékeket. A CBP azonban nem válaszolt többszöri kérdésre sem, hogy miként kezeli az orosz árukra vonatkozó szankciókat és tilalmakat.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. október 25. 00:50
És a vén Európa, az Elhülyült Nő nem veszi észre továbbra sem, hogy át van baszva...
Apa1964
2022. szeptember 06. 16:19
Lényeg: a szankciók működnek! Európának annyi. A cél elérve.
Onurisz
2022. szeptember 06. 16:19
Amit szabad Jupiternek ... ezt már ismerjük és így volt az elmúlt nyolc évben is. Nekünk nem volt szabad az orosz piacra szállítani, az amerikaiak pedig elfoglalták a mi helyünket is. Az EU a hülye, nem az amerikaiak.
Brandon the great Negro
2022. szeptember 06. 16:19
Mi lesz a francia atomerőművekkel ha elfogy a raktáron lévő hasadóanyag?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról