Szijjártó: elkezdődhet a paksi bővítés második szakasza

2022. július 01. 15:20

A Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt Isztambulban a külgazdasági és külügyminiszter pénteken. Mint mondta: szeptembertől a paksi beruházás a konkrét építési szakaszba léphet.

2022. július 01. 15:20
null

Szijjártó Péter – miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt – elmondta: a találkozón áttekintették az építkezési munkák elkezdéséhez szükséges engedélyek körüli teendőket.  Az Országos Atomenergia Hivatalnak még négy erre vonatkozó kérelmet kell benyújtani: a létesítési engedély mellett a reaktortartályra, a nukleáris szigetre és az ötös reaktorépületre vonatkozóan is. 

A miniszter tájékoztatása szerint az orosz fél minden dokumentációt biztosít, így a tervek szerint

szeptemberben elkezdődhet a paksi bővítés második, úgynevezett létesítési szakasza, amely már a konkrét építési fázis kezdetét jelenti. 

Mint mondta: a tervek szerint 2030-ban már működni kezd a két új blokk Pakson, ez pedig óriási lépés lesz Magyarország számára az önellátás területén. „A nemzetközi energiapiac zavarainak, válságainak nem leszünk oly mértékben kitéve, mint jelenleg, és nem leszünk oly mértékben kitéve, mint sok más ország” – fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az Európai Unió egyetlen szankciós csomagja sem vonatkozik az atomenergia békés, polgári célú felhasználására, a Roszatom maga sem került rá semmilyen szankciós listára, így az együttműködés sem ütközik semmilyen szabályba. „A kormány elkötelezett a beruházás folytatása mellett. Magyarországnak érdeke, hogy az atomerőmű 2030-ban megkezdje működését”. 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. július 04. 19:20
Hogyan fognak Magyarországon az oroszok építkezni 2030-ig? Repülni sem tudnak ide, vízumot sem kapnak, szállítani sem tudnak és közben a nemzetközi helyzet tovább fokozódik. Jelenleg több az esélye a nagyobb konfliktusnak, mint a kisebbnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!