A szlovákok elégedetlenek az olajembargó-mentességükkel

2022. június 03. 07:20

Szlovákiában az olajembargó elfogadása utáni napokban rögtön elemezni kezdték a számukra is biztosított mentesség hatásait. Nem igazán elégedettek, hiszen előfordulhat, hogy a helyi finomító, a Slovnaft kénytelen lesz jövő februárban leállni, ugyanis az orosz kőolaj származékainak exportjára csak 8 hónapra kaptak mentességet, és a pozsonyi kőolajfinomító főképp exportra termel.

2022. június 03. 07:20
null
Matus Tibor
Matus Tibor
„A szlovák diplomácia végzetes kudarca. A Slovnaftot februártól bezárják a jóváhagyott szankciók miatt”

– ezzel a címmel jelent meg az egyik vezető gazdasági portál, a Trend gyorskommentárja, ahol bírálja a szlovák diplomácia elégedettségét, mivel nem gondoltak bele, hogy mi is lesz 8 hónap múlva.

A szlovák politikusok és a fogyasztók első pillantásra örülhetnek, hogy Szlovákiának sem tiltják meg az olcsó orosz olaj behozatalát. A Slovnaft tehát annyi olajat tud importálni, amennyit eddig is. A probléma azonban nem az import, hanem az export oldalán van – írja a Trend.

A pozsonyi finomító (amely a MOL része) sajtóközleményben figyelmeztet, hogy

a szankciók jelenlegi megfogalmazása nem teszi lehetővé Szlovákia számára, hogy kulcsfontosságú termékeket exportáljon Csehország, Ausztria vagy Lengyelország hagyományos piacaira.

Vagyis a Slovnaft csak a hazai piacra tud majd termelni. A finomító azonban kivételes helyzetben van, termelésének majdnem kétharmadát exportálja. Ez azt jelenti, hogy ha a Slovnaft csak a szlovák piacot akarja ellátni, akkor a termelési kapacitását le kellene csökkentenie a harmadára. A vállalat vezetőségének nyilatkozatai viszont arról szólnak, hogy a finomítót a kapacitás 50-60 százalékán lehet gazdaságosan működtetni. Így megtörténhet, hogy nem tudják ellátni a szlovák piacot sem üzemanyaggal.

A vállalat vezetői három éves halasztásra számítottak, a problémák így hasonlatosak a magyar finomító átállásához. A gond tehát ott van, hogy az orosz kőolajból termelt kőolajszármazékokat már csak 8 hónapig exportálhatják, a termelésük 70 százalékának mértékéig. Az olyan származékoknak, mint a kén, tolluén, benzoén, xilén vagy a műanyagok 90 százaléka exportra kerül. A Magyarországon gyártott kőolajszármazékoknak csak a 10 százaléka kerül exportra. Racionális okok miatt, ha ezeket a termékeket nem tudják eladni, azaz exportálni, akkor csupán az üzemanyag előállításának gazdasági szempontból nincs értelme.

A HNonline felhívja figyelmet arra a kérdésre is, hogy

a katonai konfliktus esetleges befejezése után visszatérhetünk-e valaha is az orosz olajhoz?

Kérdéses, hogy ki fogja karbantartani a négyezer kilométer hosszúságú Druzsba olajvezetéket. A befektető valószínűleg ki akarja majd húzni a technológiai töltést arra az esetre, ha az áramlások leállnak, mivel ennek is komoly értéke van. Ha nem húznák ki, akkor ott fog belekeményedni a csőbe, használhatatlanná téve a vezetéket. Az üres csővezeték viszont idővel degradálódna, például a korrózió miatt.

A HNonline megszólította Karol Galeket, a gazdasági minisztérium államtitkárát, aki a kialakult helyzetről annyit tudott mondani, hogy számít arra, hogy a szolidaritás, amelynek szükségességét hangsúlyozták, meg is mutatkozik majd.  Gondolva itt a Slovnaft anyacégére, a MOL-ra, illetve más európai szereplőkre, akik hiány esetén ki tudják tölteni a réseket.

A lapok arra is felhívják a figyelmet, hogy igaz 1,8 euró körül van jelenleg az üzemanyag literje, ez még mindig a legolcsóbb szabályozatlan üzemanyagárnak számít Európában, köszönhetően a Slovnaftnak és az orosz alapanyagnak. A külföldről érkező üzemanyag-import tovább növelné az üzemanyag árát az országban.

A DennikN portál viszont arról értekezett, hogy

az olajembargót leginkább a diesel járművek tulajdonosai fogják megszenvedni.

Az elmúlt fél évben a gázolaj tőzsdei ára kétszer gyorsabban emelkedett, mint magának a Brent kőolajnak az ára. A gázolajjal való problémákat nem csak az fokozza, hogy az orosz kőolajból több gázolaj nyerhető ki, hanem az is, hogy Európa az átlagos napi 3 millió hordó kőolaj mellett, körülbelül 2,8 millió hordó mennyiségben szokott exportálni kőolajszármazékokat, elsősorban gázolajat.

Tehát várhatjuk a gázolaj árának gyorsabb növekedését, ami a szállítási költségek és az áruk növekedéséhez is hozzájárulhat. Az esetleges gázolajhiány pedig könnyen okozhat gondokat az ellátásban, hiányt az európai üzletekben.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. június 13. 16:57
Persze a MOL majd kisegít. Csak ugye ők sem exportálhatják az orosz cuccot, vagyis az marad nálunk, hiszen sem sérthetjük meg a Szent Embarót. Kinek mit intézett a kormánya.
minekkellregisztralni
2022. június 13. 14:04
Mindennek a legalja ez a mentalitás. Csicskaként beálltak szolidarítani a korrupt szarfészek maffiaállam Ukrajna mögé, a fel heréjüket adták érte, aztán most csodálkoznak, hogy a másik felével nem mennek semmire. EU = Magyarország + 26 kutyanép pórázon
2xli
2022. június 13. 14:04
Még a végén az Orbán lesz a hibás, hogy nem harcolta ki a szlovákoknak az orosz olajuk export lehetőségét!
anna bolena
2022. június 13. 14:03
"Ne aggódjanak, a Mol megmarad és szívesen kisegíti őket. Pont ahogy a Norvégok is a haladó EU-t: némi felárral." Csak aztán így legyen! Felárral és nem jóbarátságunkat bizonyítandó, magyar engedményekkel. A magyar kormányzat mindig hajlamos ilyen gesztusokra a szlovákok, csehek, szerbek, horvátok irányába, pedig feleslegesek, mert hatástalanok: amint lehet, hátbaszúrnak, mint a horvát miniszterelnök, aki sürgeti kivizsgálni a "diszkrimináló" kettős magyar benzinárat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!