„Meleggé neveljük a gyerekét” – ismeretlenek terjesztenek álhíreket WeChat-en a brit Munkáspártról

2022. június 11. 07:40

A kínai WeChat közösségi médiaplatformon álhírek terjednek, miszerint a Munkáspárt és a Zöldek olyan iskolai programokat fognak pénzelni, melyek célja a diákok homoszexuálissá változtatása.

2022. június 11. 07:40
null

A 2022-es ausztrál szövetségi választások előtt a WeChat közösségi médiaplatformon a Munkáspártról szóló, erősen félrevezető hirdetések terjengtek, amelyekhez egyébként nem kaptak engedélyt – adta hírül a The Guardian.

Sydneyben és Melbourne-ben is keringenek az álhírek

A Guardian megkereste Gladys Liut, Chisholm liberális képviselőjét, aki az ügyben azt mondta: „Soha nem láttam még ezt az anyagot, és nem volt közöm az előállításához vagy terjesztéséhez”.

A rózsaszín hátterű plakáton a Daily Telegraph egyik cikkrészlete szerepel, amely azt állítja: a Munkáspárt nemzeti politikai programjából eltávolították az „anya”, a „szoptatás”, a „terhes nők” és az ehhez hasonló szavakat.

A plakát a cikkre utal, többek között a következő kommentárokkal: „Néhányan megkérdőjelezték, hogy Albo képes lenne-e megállítani a nők »kitörlését«, ha megnyerné a választásokat. A Munkáspárt elárulta a nőket” – áll a plakáton. Nincs arra utaló jel, hogy a cikk szerzője tudott volna a cikk felhasználásáról, vagy engedélyezte volna azt.

A zöld hátterű plakát a Munkáspárt állítólagos gazdasági kockázataira összpontosít, figyelmeztetve, hogy „eltörölné a negatív átváltási arányt, megemelné az adókulcsokat, emelkedne a jelzáloghitel-kamatláb, nőne a munkanélküliség, emelkednének a megélhetési költségek, csökkenne a jövedelem és a családi vagyon.”

A plakátot egy 81 fős csoportban, az Ausztrália-Kína Irodalmi Kert nevű csoportban osztották meg.

„Az elmúlt 50 évben a Munkáspárt 1990-ben, a kormányzása idején hozta létre a történelem legmagasabb RBA-kamatlábát (18%), 1992-ben pedig a történelem legmagasabb munkanélküliségi rátáját (11,2%)” – áll a plakáton.

Egy másik posztban ez áll: „Ha a Munkáspártra szavaz, a következő katasztrófákra szavaz:

  1. adóemelés;
  2. negatív átváltás eltörlése, ezáltal elriasztják az embereket az ingatlanbefektetéstől, a házak ára pedig zuhanni kezd;
  3. emelkedő kamatláb, a pénz értéke csökken;
  4. a megélhetési költségek gyorsan emelkednek, a pénz értéktelenné válik;
  5. az ausztrál gazdaság depresszióba kerül és lelassul;
  6. elveszíthetik a munkájukat, házaikat;
  7. menekültek özönlenek majd be, és elveszik a vagyonukat.
  8. az országnak kölcsönöket kell majd felvennie a túléléshez.”

500
500

A következő képet a WeChat „ATC” nevű csoportjában osztották meg, amely a lóversenyzés iránt érdeklődő kínaiul beszélők csoportja, 274 taggal.

A bejegyzés szerint:

„A Munkáspárt és a Zöldek arra buzdítják az embereket, hogy ne szeressék Istent. Támogatják az azonos neműek házasságát és az abortuszt, indokolatlanul magas segélyeket osztogatnak, sőt, arra ösztönzik a lusta embereket, hogy ne vállaljanak felelősséget, ami a családok széthullásához és hiányos otthonokhoz vezet a gyerekek számára, akik emiatt mentálisan károsodnak és problémás fiatalok lesznek, végül megbontva a társadalmi harmóniát”.

„A két párt továbbá támogatja az úgynevezett 'Biztonságos Iskola Programot”:

a kisgyerekeket az általános iskolákban a homoszexualitásra, a nemváltásra ösztönözik majd.

„Másrészt (...) nagyszámú olyan etnikumú népcsoportot juttatnak Ausztráliába, akik csak azért szülnek, hogy segélyt kapjanak, és nincs keresztény hitük. Ez megrendíti Ausztrália hitbeli alapjait, ez egy politikai előnyökért való csere a nemzeti érdekek feláldozásával” – áll a posztban.

Az efféle álhírek nyomon követése köztudottan nehéz. A cikkek és képek személyes célú megosztása nem illegális, azonban ha az anyag egy politikai párttól vagy más, a szavazást befolyásolni szándékozó csoporttól származik, akkor az eredeti kiadó engedélyével kell rendelkeznie – állítja a The Guardian.

Ausztráliában nincsenek olyan törvények, amelyek előírnák a politikai reklámok hitelességét, ami azt jelenti, hogy semmi sem állítja meg a félrevezető álhíreket.

Az ausztrál választási bizottság közölte, hogy figyelembe veszi a panaszokat, de nem ellenőrzi kifejezetten a WeChaten folytatott politikai tevékenységet.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2022. június 13. 09:27
Arról akar szólni, hogy mindenki cúna, aki báncsa a munkapártot.
nakatomi
2022. június 13. 09:27
A cikk valóban az ausztrál Munkáspártról szól. Úgytűnik, hogy az aki a cikk címét adta el sem olvasta a cikket. Hanem automatikusan a brit Munkáspártra asszociált.
DoomGuy
2022. június 13. 09:27
Álhírek? Ja, persze.
Tidal_wave
2022. június 13. 09:27
Miért nem így van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!