A Fidzsi-szigetek védelmi minisztere szerint Ázsiában nem a háborús konfliktus, hanem a klímaváltozás a legnagyobb biztonsági kockázat

2022. június 22. 09:39

A Fidzsi-szigetek védelmi minisztere szerint az ázsiaiaknak nem a háborús konfliktusoktól, annál inkább a kiszámíthatatlan időjárástól kell tartaniuk.

2022. június 22. 09:39
null

Az alacsonyan fekvő csendes-óceáni szigetek – amelyekhez Fidzsi, Tonga és Szamoa is tartozik – a világ egyik legsebezhetőbb országai közé tartoznak az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás miatt.

A Fidzsi-szigeteken az elmúlt években több trópusi ciklon pusztított – ezek áradásokat okoztak, ami miatt 

emberek ezreinek kellett elhagyniuk az otthonukat, valamint megingatta a sziget gazdaságát is.

„A mi kék csendes-óceáni kontinensünkön nem a gépfegyverek, a vadászgépek, a szürke hajók és a zöld zászlóaljak jelentik az elsődleges biztonsági problémát” – mondta Inia Seruiratu, a Fidzsi-szigetek védelmi minisztere a Shangri-La találkozón, Ázsia legfontosabb biztonsági találkozóján. „A legnagyobb veszélyt ránk jelenleg az éghajlatváltozás jelenti. A jóléthez fűzött reményeinket és álmainkat fenyegeti.”

Az előző hét vasárnapján zárult találkozón elsősorban az orosz-ukrán konfliktusról és az Egyesült Államok és Kína közötti növekvő feszültségről volt szó.

A csendes-óceáni szigetek idén a regionális feszültségek középpontjába kerültek, miután Kína áprilisban biztonsági paktumot írt alá a Salamon-szigetekkel, ami megijesztette az Egyesült Államokat, Ausztráliát és Új-Zélandot: attól tartanak, hogy 

Peking fokozza katonai jelenlétét a Csendes-óceánon.

Kína az USA-t „zsarnokoskodónak” nevezi, és azt mondja, hogy „a végsőkig harcolni fog Tajvanért” – írta korábban a Makronóm. 

Peking kijelentette, hogy nem létesít katonai támaszpontot a Salamon-szigeteken, és hogy célja megerősíteni a csendes-óceáni szigetországokkal való biztonsági együttműködést. Wang Yi kínai külügyminiszter a múlt hónapban körutat tett a csendes-óceáni szigeteken egy átfogó regionális kereskedelmi és biztonsági paktum megkötésének reményében, de a szigetországok nem jutottak konszenzusra.

Seruiratu lekicsinyelte a csendes-óceáni szigeteken a befolyásért folytatott harccal kapcsolatos aggodalmakat, miközben hangsúlyozta, hajlandó együttműködni más országokkal – állítja a CNN.

„A Fidzsi-szigeteken nem fenyeget minket a geopolitikai verseny” – mondta Seruiratu beszédében.

„Alkalmazkodnunk kell ahhoz, hogyan és kivel dolgozunk együtt a stabilitás elérése érdekében.”

Borítókép: MTI szerkesztett
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!