Jankó Károly: „Ne szükségszerűség, hanem attrakció legyen az ablak”

2022. március 24. 06:38

Jankó Károly, a Jankó Faipari Kft. vezetője szerint fontos, hogy az ablak ne csak azért legyen, mert muszáj, hanem azért is, hogy még szebbé tegye a ház összképét. A Trend FM Fejlődik a hazai című műsorában a cégvezető úgy fogalmazott: „én hűhát akarok.”

2022. március 24. 06:38
null

Szűcs Bettina Erika cikke a Makronómon.

cikke a Makronómon.

Kisiparos és ügyvezető

A Jankó Károly által alapított cég egy „maszek” vállalkozásként indult, majd később bővült egy több, mint 50 munkavállalóval rendelkező céggé. A vezetőségnek már Károly fiai, Ákos és Péter is tagjai: ezáltal a Jankó Kft. egy igazi családi vállalkozássá vált. 2005 óta gyártanak olyan ablakokat, amelyek belül fa anyagúak, kívül pedig alumíniumok (fa-alu). A speciális ragasztási technológiának köszönhetően egy ilyen felépítésű ablak a legjobb a piacon, hiszen egy életre szól:

Károly szerint „a nyílászáró egy bizalmi kérdés”. Fontos, hogy a vevő vásárlás előtt is láthassa a terméket, hogy hogyan készül az ablak, mit bír, illetve hogy milyen technológiákat alkalmaznak a gyártás során. E célból két látvány-bemutatótermet is létrehozott a Jankó család. Egészen 2019-ig csak egy volt, viszont felmerült az, hogy bemutassák az újabb darabokat, technológiákat. Így a 2005-ben épített látvány-bemutatótermet meghagyták, és építettek egy újabbat is, aminek köszönhetően többféle terméket is be tudnak mutatni.

Emellett országszerte több bemutatótermük is van, például Veszprémben, Sopronban, Hobolban, és természetesen a fővárosban is. Romániában és Írországban is megnézhetőek a termékeik, hiszen ott is vannak bemutatótermeik.

Az antracit 23 árnyalata

Károly elárulta, hogy most az antracit a legnépszerűbb. A 2005 óta alkalmazott anyagból készült ablakokat kívülről alumíniummal burkolják be, így válik igazán értékállóvá. Ezeknek a belseje tölgyfából, égerből, cseresznyéből, eukaliptuszból készül, ami egy magas minőséget jelent. A hazai alapanyagot előnyben részesítik. Hoboli központjuk folyamatosan bővül, a magyar államtól is sok támogatást kapnak.

A fa-alu felépítésű ablakok előállításához az alumíniumszálakat külföldről szerzik be: ezek 6 méteres szálak, amit a Jankó Kft. munkatársai alakítanak megfelelő méretűre, így a vágási időt 5 hétről 2 hétre tudják csökkenteni. Ez olcsóbb beszerzést is jelent, hiszen a legtöbb faipari cég általában már eleve méretre vágott alumíniumszálakat rendel meg.

A kft. a fővárosba szállít a legtöbbet, de azon kívül Szombathelyre, Sopronba, Kecskemétre, illetve Szegedre is eljuttatják a termékeiket. A szállítás körülbelül 3-4 órás teherautóutat jelent az ablakoknak. Írországba a szállítmányozás egyszerűbben megoldható, hiszen legtöbbször a kapcsolattartó cégek vállalják a célba juttatást is. Sok külföldön élő magyar vevőjük azért is vásárol tőlük ablakot, hogy erősítsék a magyar gyökereiket.

A becsületes áruelőállítást mindig szem előtt tartják: ennek köszönhetően nem csak Európa több országába, de még Kanadába is szállítanak ablakokat, valamint nyílászáró-alkatrészeket. Károly elmondása szerint ezekre úgy vigyáznak, mint a „hímes tojásra”, hiszen,

A „hűha” a cél

Az egyes alkatrészek megmunkálására külön megmunkáló-központjaik vannak, ahol mindig a legjobb technológiát alkalmazzák. Mint a műsorban elmondták, figyelik a pályázatokat: minden beruházásukra adnak be egyet. Gyakran szoktak nyerni is, így tudnak modern gépeket vásárolni.

Jelenleg folyamatban lévő fejlesztésük a készáru-raktár átalakítása, amire tavaly nyertek pályázatot. Jövőbeli terveik között szerepel egy új csarnok építése, valamint egy E-onnal közös áramfejlesztési pályázat, amire a megnövekedett megrendelés-állomány kielégítése miatt van szükség.

A cégvezető elmondása alapján manapság igen népszerű a házak építésénél a minél nagyobb üvegfelület. Sok ablakot már eleve úgy terveznek meg, hogy ne kerüljön rá függöny. Ahogyan Jankó Károly fogalmazott: „Ne szükségszerűség, hanem attrakció legyen az ablak. Én hűhát akarok”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!