Magyarországon száguldanak a reálbérek. A briteknél is, csak ott a falnak

2022. március 06. 19:00

A növekvő infláció miatt a britek az elmúlt 30 év legnagyobb reáljövedelem-csökkenésével néznek szembe, írja a Wall Street Journal.  Az infláció az energia- és élelmiszerárak ugrásszerű növekedésével ma már sokkal magasabb a brit gazdaságban, mint a bérek növekedése.

2022. március 06. 19:00
null

A brit háztartásoknak az elmúlt három évtized legnagyobb reáljövedelem-csökkenésével kell szembenézniük, mivel az infláció lekörözi a bérnövekedést, ami jól mutatja, hogy a központi bankoknak milyen kihívásokkal kell szembenézniük, amikor megpróbálják megfékezni az árakat, de úgy, hogy a világjárványból való kilábalást nem szeretnék megfojtani.

A Bank of England előrejelzése szerint a bérek növekedésének, az inflációnak, az adóemeléseknek és a juttatások változásának figyelembevétele után a brit átlagjövedelmek idén 2 százalékkal csökkennek, ami a legmeredekebb visszaesés az összehasonlítható adatok 1990-es publikálásának kezdete óta. 

Mindez várhatóan visszafogja a szélesebb értelemben vett gazdaságot, éppen akkor, amikor minden motorra szükség lenne ahhoz, hogy kilábaljon a világjárvány okozta visszaesésből.

Eközben Magyarországon az elemzők az idei évre is az inflációt meghaladó reálbér-növekedést várnak, a kérdés csak az, hogy a bérek növekedése mennyire előzi-e majd meg az éves inflációt. Lesz, akinek jobban, és lesz, akinek kevésbé emelkedik a bére, de a remények szerint legalább az infláció mértékét elérik a béremelések, illetve a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője

két számjegyű, tíz százalék feletti reálbér-növekedésre számít Magyarországon 2022-ben,

számolt be az MTI korábban.

(Címlap: MTI/EPA/Vickie Flores)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik