Már az ellenzéki közgazdász is az ellenzéket cáfolja: nem a kormány, hanem a háború okozta az átmeneti forintgyengülést

2022. március 12. 08:25

A kormány „elhibázott, hiteltelen gazdaságpolitikáját” okolják a forint gyengüléséért ellenzéki pártok, teljesen elszakadva a valóságtól. Eközben Bod Péter Ákos interjúban elmondta, a forint elmúlt napokban tapasztalt jelentős gyengülése hamarosan megfordulhat, hiszen nagyrészt a háborús helyzet miatt kialakult pánik a felelős a magyar fizetőeszköz utóbbi másfél héten látott alulteljesítéséért.

2022. március 12. 08:25
null

Minden válságot a gazdaságpolitika hitelességének aláásására használnak fel

Vajda Zoltán, a főváros 13. választókerületében induló ellenzéki jelölt kedden online sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: könnyű azt „hazudnia” a kormánynak, hogy csak az ukrajnai háború miatt gyengült a forint. A „putyini agresszió” önmagában biztosan nem magyarázat, hiszen a többi régiós ország pénze, a horvát kuna, a bolgár leva, a román lej, a cseh korona, illetve a lengyel zloty vagy csak nagyon kis mértékben, vagy egyáltalán nem gyengül – tette hozzá.

A magyar gazdaságot, a magyar embereket csak az euró mihamarabbi bevezetése védheti meg, „Orbánék azonban ezt nem akarják” – mondta Vajda Zoltán, aki ígéretet tett arra, hogy ha bekövetkezik a kormányváltás, akkor bejelentik az eurócsatlakozás céldátumát, és elkötelezik magukat a közös pénz bevezetése mellett.

A képviselőjelölt annak a véleményének is hangot adott, hogy hiába tartják viszonylagosan magasan a forint kamatát a döntéshozók, ez sem tudja kompenzálni a „kormány hazugságaiból táplálkozó” piaci bizalmatlanságot.

Ilyés Márton, a Momentum alelnöke kiemelte, hogy a katonai biztonságnak a NATO, a gazdasági biztonságnak pedig az EU a biztosítéka. Ezt a szövetségi rendszert, ezt a biztonsági hálót „lazította, szakította” Orbán Viktor miniszterelnök politikája az utóbbi évtizedben – értékelt.

A rekordinflációról, rekordállamadósságról, üres kasszáról, üres gáztározókról és egyoldalú orosz energiafüggőségéről beszélő gazdaságpolitikus hangsúlyozta, hogy egy olyan új gazdaságpolitikára van szükség, ami az embert és az értékteremtést állítja a középpontba. Egy új energiapolitikára is szükség van, ami az egyoldalú orosz függés helyett egyre inkább a magyarországi megújuló energiákra helyezi a hangsúlyt - tette hozzá, kijelentve, a jelenlegi ellenzék a garancia az EU-s források újbóli megnyitására és az orosz nyomásgyakorlással szembeni közös fellépésre.

Varju László, a DK alelnöke azt mondta, hogy a „gonosz és embertelen” kormány „katasztrofális” politikája miatt alacsony a minimálbér, rekordgyenge a forint és rekordmagas az államadósság, az MNB felkészületlensége miatt pedig a kamatemelés sem tudja megállítani a forint romlását.

Az elmúlt tíz évben nem volt politikai szándék arra, hogy Magyarország közelebb kerüljön az euró bevezetéséhez, sőt „Orbán Viktor megtagadta ezt a biztonságot a magyaroktól” – hangoztatta képviselő. Varju László a kormányváltás mellett érvelt, és szintén célként nevezte meg az euró bevezetését.

Bod Péter Ákos szerint a háború a forintgyengülés oka

Bod Péter Ákos szerint

a forint jelenleg tapasztalható gyengülése vélhetően néhány napon belül megfordulhat, és visszakapcsolhat erősödésbe,

derült ki az Index interjújából.

Példaként megemlítette a koronavírus következtében 2020 márciusában tapasztalt forintgyengülést is, amikor az euró árfolyama körülbelül 335 forintról 365 forintig emelkedett. Amikor viszont megnyugodtak a kedélyek, néhány hónap alatt 345 forintos euróárfolyamig erősödött vissza a forint.

Bod Péter Ákos szerint 2022-ben a forint új sávban fog mozogni az euróhoz képest, ezt az új sávot körülbelül 365-370 és 400 forint között tudja elképzelni.

Érdekes módon azonban ezt Bod Péter azzal indokolja, hogy szerinte a a magyar fundamentumok nem túl jók. Mondja mindezt abban a gazdaságban, amelyik jelenleg épp uniós gazdasági növekedési rekorder.

Azt azonban elismerte, hogy

a forint egy spekulációnak nagyon kitett valuta, viszonylag kisebb összeg is odébb tudja sodorni a magyar forint árfolyamát.

Makronóm vélemény

Az elmúlt napokban megfigyelhető gyengüléssel kapcsolatban elmondható, hogy a forint árfolyama nem tükrözi a gazdasági fundamentumokat, hiszen a magyar gazdaság bivalyerősnek számít az uniós rekordnövekedéssel, a gyors reálbérnövekedéssel és a legmagasabbak közé tartozó beruházási rátával.

Az árfolyam szintjét tehát jelenleg nem a gazdasági helyzet indokolja és mozgatja, hanem a katonai-gazdasági háború okozta befektetői félelmek és spekulációk. Különösen a Nyugat egyes országai által túlzásba vinni kívánt gazdasági szankciók és az azoktól való félelem okozhatja a forint gyengélkedését. A nyugati szankciós politika tehát visszaüt, amit most a forint elszenved, akárcsak az egész régiónk valutái.

A Makronóm ugyanakkor kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy a magyar gazdaságpolitika minden elképzelhető eszközt kész bevetni a negatív történések kivédésére. Magyarországon ugyanakkor továbbra is az energiabiztonság garantálása az elsődleges, mert a gazdaság működése és a befektetők vélekedése is meghatározóan ettől függ most.

Úgy tűnik, jelen környezetben tehát az energiabiztonságra épülhet a pénzügyi, a gazdasági és a politikai stabilitás.
 

Az elmúlt napokban megfigyelhető gyengüléssel kapcsolatban elmondható, hogy a forint árfolyama nem tükrözi a gazdasági fundamentumokat, hiszen a magyar gazdaság bivalyerősnek számít az uniós rekordnövekedéssel, a gyors reálbérnövekedéssel és a legmagasabbak közé tartozó beruházási rátával. Az árfolyam szintjét tehát jelenleg nem a gazdasági helyzet indokolja és mozgatja, hanem a katonai-gazdasági háború okozta befektetői félelmek és spekulációk. Különösen a Nyugat által gazdasági szankciók és az azoktól való félelem okozhatja a forint gyengélkedését. A nyugati szankciós politika tehát visszaüt, amit most a forint elszenved, akárcsak az egész régiónk valutái. A Makronóm ugyanakkor kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy a magyar gazdaságpolitika minden elképzelhető eszközt kész bevetni a negatív történések kivédésére. , mert a gazdaság működése és a befektetők vélekedése is meghatározóan ettől függ most. Úgy tűnik, jelen környezetben tehát az energiabiztonságra épülhet a pénzügyi, a gazdasági és a politikai stabilitás.  

(Címlap: Ficsor Márton.) 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. április 23. 20:14
Mennyi forint volt forgalomban 2010-ben? Mennyi forint van forgalomban ma? Ez, a fedezetlen pénzkibocsátás okozza a forintgyengülést és az inflációt.
Lezlie407
2022. március 15. 10:30
Nem az a baj, hogy most gyengült a forint, hanem hogy 12 éve megy a forint gyengítése. Ha most 280 lenne az euró és gyengült volt a 10%-ot, akkor senki nem szólna. De mióta Orbánék kormanyoznak, azóta arra játszanak, hogy leértékeljék a forintot.
Horst_Tappert
2022. március 15. 10:28
"a horvát kuna, a bolgár leva, a román lej, a cseh korona, illetve a lengyel zloty vagy csak nagyon kis mértékben, vagy egyáltalán nem gyengül" Hajjaj.... na, akkor... 1, Bolgár leva: az euróhoz van kötve az árfolyama évek óta, nyilván nem fog gyengülni. 2, Horvát kuna: kicsi piac, ráadásul a pandémia lassan elmúlik, a turizmus folyamatosan erősíti. Ennek ellenére 1 éves mélypontjára esett az árfolyam. 3, Román lej: szintén kicsi piac, a Jegybank ráadásul a "piszkos lebegtetés" politikáját gyakorolja, azaz folyamatosan interveniál, ráadásul adminisztratív eszközökkel drágítja a short lej pozíciók tartását. Ez akár vissza is üthet egyszer... 4, Cseh korona: évtizedek óta a linkább "eurósított" régiós deviza, ennek ellenére sosem látott gyengülést produkált és éves mélypontra zuhant. 5, Lengyel zloty: 2004 óta nem látott mélypont és egyben történelmi mélypont, 5,00-ig zuhant az euróval szemben. A lengyel jegybanknak (is) agresszíven kellett kamatot emelnie. Na, ennyit erről a vajda nevű ballib faszkalapról. Meg minden ballibről és a szakértelmükről.
B_kanya
2022. március 15. 10:27
"Nem fogom mindet végignézni, de a zloty gyakorlatilag pontosan annyit gyengült, mint a huf. " De a román lej, a horvát kuna, sőt az UKRÁN grivnya is erősödött a forinthoz képest!! Ja, hogy valami kínai hedge fund "shortolta" a forintot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!