Nem értenek az energiapolitikához, ezért teszik a progresszívek drágává és szennyezővé az energiát

2022. február 06. 09:01

Michael Shellenberger klímapolitikai szakíró vetette fel azt a furcsaságot, hogy miközben a haladó, progresszív baloldaliak úgymond többet törődnek a dolgozó emberekkel, a szegényebb rétegekkel és a klímaváltozással, mégis olyan politikát támogatnak, ami drágává és piszkossá változtatja a mindennapi élethez szükséges energiát.

2022. február 06. 09:01
null

Méregzöld krokodilkönnyek

Shellenberger írása már csak azért is érdekes, mert megmutatja:

nincs különbség a magukat progresszívnek nevező baloldaliak között, legyenek azok európaiak, vagy amerikaiak.

Szinte pontról pontra azonosak a lépéseik, azonos a narratívájuk, a mód, ahogy a méregzöld nézeteiket agresszíven terjesztik, és azonos a lépéseik hatása, amit főképp a szegényebb rétegek szenvednek meg leginkább - itt jöhet a méregzöldek érvelése, hogy „nekik sem kellene annyit fogyasztani, pazarolni”.

Michael Shellenberger beszámolóját azzal kezdi, hogy Bernie Sanders szenátor és Pramila Jayapal képviselő, a képviselőház progresszív választmányának vezetője levélben követelték a Szövetségi Energiaszabályozási Bizottságot (FERC), hogy vizsgálja meg, vajon a „piaci manipuláció” okozta-e a földgázárak emelkedését. Egy októberi előrejelzés szerint a gázzal fűtő amerikai háztartások közel fele a mostani télen 746 dollárt költ majd a fűtésre.

Így ingatták meg a zöldek az energiaellátást

A szakíró azért tartja álságosnak a progresszívek által feltett kérdést, mert ők voltak azok, akik sikerrel korlátozták a földgáztermelést. Sikeresen küzdöttek a repesztéses földgáztermelés korlátozása és a földgázvezetékek blokkolása érdekében, beleértve az Atlanti-óceán partvidékét is.

2020-ban maga Sanders ünnepelte a progresszívek sikereit az Atlanti-óceán partvidéki csővezeték leállítása ügyében. Napjainkban New England folyamatos áramszünetekkel néz szembe. A gázhiány enyhítése érdekében szégyenszemre már orosz tartályhajók szállítására is rá kellett fanyalodni.

Sanders akkor a közösségi oldalán örömködött, hogy nagy győzelmet arattak a klímamozgalom számára, amely évekig küzdött a vezeték leállításáért. Úgy vélte, ezzel majd egyszerre biztosítják a tiszta levegőt és a jó munkahelyeket, és olyan megújuló energia-gazdaságot építenek, amely megvédi az egyetlen bolygónkat.

Shellenberger azért elismeri, hogy nem a progresszív demokraták tehetnek egyedül azért, hogy az USA nem termel elegendő földgázt ahhoz, hogy az árakat az elmúlt évtizedben tapasztalt alacsony szinten tudja tartani. A gazdaság lassan kilábal a vírus-járványból, és megnőtt a kereslet. Nemzetközi szinten is emelkedett a kereslet a földgáz iránt, többek közt az európai szélenergia rossz éve miatt.

Bár Joe Biden elnök a maga részéről ellenállt az olaj- és gáztermelés korlátozására irányuló számos progresszív követelésnek, a fő oka annak, hogy nincs elegendő földgáztermelés, a progresszívek azon sikeres erőfeszítése, amely a klímaváltozás elleni küzdelem nevében korlátozza a kitermelést az Egyesült Államokban, Európában és a világ más részein.

Sanders és Jayapal vádolhatja az energiacégeket „piaci manipulációval” és „nyereségszerzéssel”, de Shellenberger szerint az áremelkedés nagyrészt a nem megfelelő földgázellátás és a zöldek energiapolitikai pusztítása miatt van. .

Megrengették az energiaellátást: elterelték a befektetéseket

Sikeresnek bizonyult az elmúlt évek azon zöld törekvése, amely a pénz- és tőkepiaci szereplőket arról igyekezett meggyőzni, hogy ne csak pénzügyi adatok alapján ítéljék meg egy gazdálkodó szervezet tevékenységét. A cégeket innentől kezdve zöld nyomásra mindinkább az alapján kellett megítélni, hogy mennyire felelnek meg a vélt vagy valós környezeti kritériumoknak.

A vállalati erkölcsi felelősségvállalásának értékeléseként születő pontszámok drámaian befolyásolhatják a vállalkozás pénzügyi életképességét. Nem más ez, mint Kína sokat átkozott társadalmi hitelrendszerének megfelelje, amelyet ott is a vállalkozói és pénzügyi világ kontrollálására alkalmaznak, írta a minap az ESG-őrületről a világhírű pszichológus, Jordan Peterson.

a minap az ESG-őrületről a világhírű pszichológus, Jordan Peterson.

Mindez természetesen kevesebb befektetést hozott az olaj- és gáztermelésbe, hiszen ezek a befektetések már nem bizonyultak kellően progresszívnek az ESG-keretrendszerben. Ez pedig magasabb árakat eredményezett. Már az ESG-mozgalom bajnokai, köztük a Financial Times, a Goldman Sachs és a Bloomberg is elismerik, hogy a klímaaktivisták erőfeszítései is korlátozták az olaj- és gázbefektetéseket.

Paradox, hogy a zöld aktivisták erőfeszítései így közvetlenül a CO2-kibocsátás növekedéséhez vezettek, hiszen épp ennek ellenkezője lett volna a céljuk.

Tavaly már 17 százalékkal nőtt a szénalapú villamos energia termelése, ami az üvegházhatású gázok kibocsátását hat százalékkal emelte meg. Ez volt 2014 óta az első év, hogy újra növekedett a szénfelhasználás a világon. Mivel a szenet közvetlenül helyettesítő földgáz kínálata szűkös volt, az ár emelkedett, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte. 

Ilyen a zöldek energiája: szennyező és drága

Shellenberger az amerikai szénhasználat növekedésének másik okaként a progresszív demokraták ténykedését hozza fel, amely az atomerőművek leállítására irányul. Ha egy atomerőművet bezárnak, akkor az örökre bezár, miközben a szénerőművek megengedhetik maguknak, hogy viszonylag alacsony, például 30-50 százalékos kapacitással működjenek.

A szakíró fel is teszi a kérdést, hogy

ha a progresszívek szerint ők többet törődnek a szegény emberekkel, a dolgozókkal és a klímaváltozással, mint a republikánusok vagy a mérsékelt demokraták, akkor miért támogatnak olyan politikákat, amelyekkel drágává és szennyezővé teszik az energiát?

Földanya klímahíveinek a stratégiai tudatlanság állapotában

A szakértő felveti, úgy tűnik,

a progresszívek energiaárat drágító tevékenyégében nagy szerepet játszhat, hogy nem túl sokat tudnak magáról az energiáról.

Követelésük, miszerint a szövetségi szabályozó intézmények indítsanak vizsgálatokat a magasabb energiaárak miatt, arra utal, hogy alacsonyan szeretnék tartani azokat. De egyben azt is jelentheti: levelük csupán propagandafogás, így majd nem hibáztatják őket az energiaárak emeléséért, hiszen ők látszólag fellépnének a növekvő energiaárak ellen

Shellenberger szerint naivitás lenne azt hinni, hogy Sanders és a többi progresszív nem vette volna észre, hogy a csővezetékek és az infrastruktúra blokkolása, a repesztéses kitermelés elleni küzdelem és a megújuló energiaforrások támogatása drágítja az energiát. 

Főklímatanácsadójuk, Bill McKibben legfőbb célja ráadásul ténylegesen az energia drágítása volt. Ő egyébként egyetért azzal a malthusi nézettel, hogy

úl sok ember van a bolygón, és vissza kell fognunk ezt a robbanásszerű, mindent felélő fejlődést. .

A szerző végül kiemeli: ha a megújuló energiaforrások olcsóbbak lennének, mint a hagyományosak, akkor nem lenne szükség a zöldek aktivizmusára. 

Michael Shellenberger (1971) amerikai szakíró. Önmagát öko-modernistának nevezi, a modernizáció és a technológiai fejlődés felkarolása mellett érvel, általában az atomenergia és az urbanizáció kombinációján keresztül. Élesen nem ért egyet más környezetvédőkkel a környezeti fenyegetések hatásaival és a kezelésükre irányuló politikákkal kapcsolatban. 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
triumphator
2022. február 11. 01:34
Ilyen az, amikor az ún. "genderszakokon" kiképzett senkik kerülnek reálgazdasági döntési helyzetbe. Nekünk ez ismerős lehet onnan, amikor 1945 után cipészek, péklegények lettek állami vezetők. Alig 10 év múlva lázadás lett a hozzáértésük gyümölcse. Hát, csak hajrá.
balbako_
2022. február 08. 07:32
Pontosan! És a helyettesítésre ajánlott anyagokkal is baj van. https://www.origo.hu/idojaras/20110707-palagaz-betiltas-usa-franciaorszag-tudorak-es-berobbano-csapviz-ezert-kockazatos.html
Augustus1
2022. február 08. 03:17
Azért ostoba parasztvakítás ez az egész erőltetett liberálökofasizmus, mert az egyetlen dolgot, ami fontos, és hatékony lenne a környezet védelmében, soha, senki nem propagálja. Jó, majdnem. Hogy fogyassz kevesebbet, hogy ne dobd el, csak azért mert van modernebb, okosabb, hanem addig használd, amíg csak működik. A legenergiatakarékosabb készülék az, amit meg sem veszel. Kb. 1995-ben vettünk egy 400 l-es Lehel fagyasztóládát. Gond nélkül üzemel. Lehet, hogy lenne kisebb energiafölhasználású, bár ebben sem vagyok biztos. De ha a jelzett majd 30 év alatt vettünk volna mondjuk még kettőt... Én közel 70 vagyok, nagyapám olyasmikre nevelt, amikről Thunberg Gréta még csak nem is hallott, nem is említ, pedig akkor még nem volt ez a nagy valószínűséggel indokolatlan klímahiszti. Pl. hogy kézmosáskor zárjam el a vizet, amíg szappanozok. Egyszerűen, jóllehet a háború előtt jómódú vállalkozó volt, szegények voltak gyerekkorában, és a szükség belenevelte ezt a - meglehetősen korszerű, ökológiai szempontból igen előremutató és hatékony - szemléletet. Lehet, hogy a kulcs a nagyobb szegénység lenne?
vero1_
2022. február 08. 03:16
a képen vízgőz száll a kéményekből. mindenki ilyen hatásvadász illusztrációval operál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!