Sokkoló: az egyik legnépszerűbb ropogtatni való is szerepel a legártalmasabb ételeink listáján
Rákkeltő anyagok – kiderült, melyik három összetevő a legveszélyesebb az élelmiszerekben.
A látszattal ellentétben egy nagyon jelentős döntést hozott nemrég az Európai Bizottság, amikor a tücsköket is biztonságos élelmiszernek nyilvánította. Nem kell fanyalogni, a tücsök egy aranyos állat, és fontos fehérjeforrás ezekben a válságos időkben.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint nagyon hasznos lépés a rovarok megjelenése az élelmiszer-piacon. A bogarak nagy mennyiségű rostot, zsírt és fehérjét tartalmaznak, az állati fehérje előállítás költségei viszont folyamatosan emelkednek, ezért ennek az alternatívának a megjelenése nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági szempontból is pozitív.
A szakértők tehát azzal érvelnek, hogy
A hústermeléshez képest ugyanis a rovarok felnevelése nagyon alacsony vízigényű. Sőt, tenyésztésük során jóval kevesebb üvegházhatású gáz keletkezik.
Nem elhanyagolható szempont persze, hogy az Európai Bizottságnak figyelembe kellett vennie az újonnan Európába érkezett lakosok igényeit is, hiszen mégsem lehet őket arra kényszeríteni, hogy tiltott forrásokból kelljen beszerezniük a számukra megszokott csemegét.
– döntött az Európai Bizottság február 10-én.
Fontos döntés, hiszen az uniós jogszabályok előírása szerint, minden „új élelmiszert” először engedélyezni kell, mielőtt élelmiszer-termékként forgalomba hoznák az EU-ban. Fontos döntés azoknak a cégeknek is, amelyek rovarfehérjével dúsított élelmiszereket gyártanak.
Elsőként, még 2021 júniusában engedélyezte a Bizottság a lisztkukac (Közönséges lisztbogár -Tenebrio molitor) lárvájának élelmiszerként történő elfogadását, majd 2021 novemberében a vándorsáskát is ebbe körbe sorolta. Hasonlóan a házi tücsökhöz, ezeket is lehet fagyasztott, szárított vagy porított formában is árusítani a nagy európai piacon. Ahogy azt kiemelten megállapították:
Az Európai Bizottság általában magáncégek kérésére adja ki az ilyen tanúsítványokat, miután meghallgatta az egyes rovarfajokat (és egyéb termékeket) élelmiszerbiztonsági szempontból értékelő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság véleményét.
A lisztféreg lárvák esetében a francia SAS EAP Group cég, a sáskák esetében pedig a holland Fair Insects BV nyújtott be engedélyezésre kérelmet a Bizottsághoz. Az engedélyezést követően a rovarok felkerülnek az EU „új élelmiszerek” listájára, amelyre olyan élelmiszereket gyűjtenek, amelyeket 1997. május 15-e előtt jelentős mértékben nem fogyasztottak az EU-polgárai.
„A Bizottság döntése nem jelenti azt, hogy a rovaroknak hirtelen az európaiak egyik alapvető ételévé kellene válnia. A fogyasztók döntik majd el, hogy akarnak-e rovarokat enni vagy sem. Alternatív fehérje-forrásként való felhasználásuk nem új keletű, a világ számos részén rendszeresen esznek rovarokat" - olvasható a magyarázat a Bizottság honlapján.
Nem ezek voltak az utolsó döntések a rovarok biztonságos élelmiszerként való besorolásával kapcsolatban.
A házitücsök, különösen szárított formában, magas tápértékű élelmiszer. Nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, köztük linol- és α-linolénsavat, B2-, B12-, C- és E-vitaminokat, valamint esszenciális aminosavakat, anélkül, hogy hiányt okozna más vitaminokban, tápanyagokban.
Innentől tehát kereshetjük az élelmiszerboltok polcain a hőkezelt tücsköket vagy a frissen szárítottat. A szárított tücsköket 40 százalékban lehet keverni tésztafélékhez, 70 százalékban fehérje-termékekhez, édességekhez, salátákhoz és sós alapú szendvicskrémekhez, vagy diókrémekhez. Bizonyosan kapós lesz a házi tücsök a sós ételekben és a snackekben. A Bizottság közleményében azért azt javasolta, hogy