Íme a brüsszeli mesterterv az élelmiszerválságra: együnk tücsköt és bogarat!

2022. február 21. 09:30

A látszattal ellentétben egy nagyon jelentős döntést hozott nemrég az Európai Bizottság, amikor a tücsköket is biztonságos élelmiszernek nyilvánította. Nem kell fanyalogni, a tücsök egy aranyos állat, és fontos fehérjeforrás ezekben a válságos időkben.

2022. február 21. 09:30
null

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint nagyon hasznos lépés a rovarok megjelenése az élelmiszer-piacon. A bogarak nagy mennyiségű rostot, zsírt és fehérjét tartalmaznak, az állati fehérje előállítás költségei viszont folyamatosan emelkednek, ezért ennek az alternatívának a megjelenése nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági szempontból is pozitív.

A szakértők tehát azzal érvelnek, hogy

a rovarevés jót tesz az egészségnek, de a bolygónknak is:

A hústermeléshez képest ugyanis a rovarok felnevelése nagyon alacsony vízigényű. Sőt, tenyésztésük során jóval kevesebb üvegházhatású gáz keletkezik.

Nem elhanyagolható szempont persze, hogy az Európai Bizottságnak figyelembe kellett vennie az újonnan Európába érkezett lakosok igényeit is, hiszen mégsem lehet őket arra kényszeríteni, hogy tiltott forrásokból kelljen beszerezniük a számukra megszokott csemegét.

Az Acheta domesticusra, vagyis a házi tücsökre tehát ezentúl tekinthetünk úgy, mint élelmiszerre, és mint ilyen fagyasztva, szárítva vagy porított formában is értékesíthető

– döntött az Európai Bizottság február 10-én.

Fontos döntés, hiszen az uniós jogszabályok előírása szerint, minden „új élelmiszert” először engedélyezni kell, mielőtt élelmiszer-termékként forgalomba hoznák az EU-ban. Fontos döntés azoknak a cégeknek is, amelyek rovarfehérjével dúsított élelmiszereket gyártanak.

Ez immár a harmadik rovar, amelyet az Európai Bizottság elismer élelmiszerként.

Elsőként, még 2021 júniusában engedélyezte a Bizottság a lisztkukac (Közönséges lisztbogár -Tenebrio molitor) lárvájának élelmiszerként történő elfogadását, majd 2021 novemberében a vándorsáskát is ebbe körbe sorolta. Hasonlóan a házi tücsökhöz, ezeket is lehet fagyasztott, szárított vagy porított formában is árusítani a nagy európai piacon. Ahogy azt kiemelten megállapították: 

A rovarok élelmiszerként biztonságosak

Az Európai Bizottság általában magáncégek kérésére adja ki az ilyen tanúsítványokat, miután meghallgatta az egyes rovarfajokat (és egyéb termékeket) élelmiszerbiztonsági szempontból értékelő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság véleményét.

A lisztféreg lárvák esetében a francia SAS EAP Group cég, a sáskák esetében pedig a holland Fair Insects BV nyújtott be engedélyezésre kérelmet a Bizottsághoz. Az engedélyezést követően a rovarok felkerülnek az EU „új élelmiszerek” listájára, amelyre olyan élelmiszereket gyűjtenek, amelyeket 1997. május 15-e előtt jelentős mértékben nem fogyasztottak az EU-polgárai.

„A Bizottság döntése nem jelenti azt, hogy a rovaroknak hirtelen az európaiak egyik alapvető ételévé kellene válnia. A fogyasztók döntik majd el, hogy akarnak-e rovarokat enni vagy sem. Alternatív fehérje-forrásként való felhasználásuk nem új keletű, a világ számos részén rendszeresen esznek rovarokat" - olvasható a magyarázat a Bizottság honlapján.

Nem ezek voltak az utolsó döntések a rovarok biztonságos élelmiszerként való besorolásával kapcsolatban.

További kilenc pályázat vár még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság elbírálására és az EB döntésére.

A házitücsök, különösen szárított formában, magas tápértékű élelmiszer. Nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, köztük linol- és α-linolénsavat, B2-, B12-, C- és E-vitaminokat, valamint esszenciális aminosavakat, anélkül, hogy hiányt okozna más vitaminokban, tápanyagokban.

Innentől tehát kereshetjük az élelmiszerboltok polcain a hőkezelt tücsköket vagy a frissen szárítottat. A szárított tücsköket 40 százalékban lehet keverni tésztafélékhez, 70 százalékban fehérje-termékekhez, édességekhez, salátákhoz és sós alapú szendvicskrémekhez, vagy diókrémekhez. Bizonyosan kapós lesz a házi tücsök a sós ételekben és a snackekben. A Bizottság közleményében azért azt javasolta, hogy

naponta a szárított tücsökből nem ajánlatos 54 grammnál többet fogyasztani.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2022. február 22. 21:45
Szellemileg máris tücsköt-bogarat hordanak össze nekünk. Régóta.
Járványfigyelő
2022. február 22. 21:45
Egyen a kurva anyátok az..
fatman
2022. február 22. 21:44
azt javaslom, h a T. Bizottság innentől kezdve ne is egyen mást! mutassanak példát! :))))
sagirdilsiz
2022. február 22. 21:44
Gondoltam keresek egy sáskaleves receptet, de a google mást javasolt: Keresési javaslat: sóskaleves receptje. Uniós támogatást lehet-e felvenni sáskafarmra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!