Gorbacsov: Túl arrogáns és magabiztos lett a szovjet bukás után a birodalomépítő Amerika

2022. január 12. 06:52

„Az Egyesült Államok arrogáns és magabiztos lett a Szovjetunió összeomlása után, ami a NATO katonai szövetség bővítéséhez vezetett” – jelentette ki nemrégiben Mihail Gorbacsov, volt államfő.

2022. január 12. 06:52
null
Fekete Kíra

Gorbacsov nem számít egyenrangú kapcsolatokra, mivel az USA „túl arrogáns”

Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt években már többször hangoztatta, hogy a NATO lassan Oroszország határait súrolja – Moszkva decemberben „jogi garanciákat” követelt az Egyesült Államok vezette szövetségtől, hogy állítsa le a keleti terjeszkedését.

„Hogyan lehet ilyen helyzetben egyenrangú kapcsolatokra számítani az Egyesült Államokkal és a Nyugattal?” – vetette fel Gorbacsov a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek.

– jelentette ki a volt államfő, majd hozzátette: „A »győztesek« úgy döntöttek, hogy új birodalmat építenek. Innen a NATO bővítésének ötlete.” 

Gorbacsov támogatja a Moszkva-Washington biztonsági tárgyalásokat

Moszkva biztonsági követelésekkel állt elő a Nyugat felé, mondván, hogy a NATO nem vehet fel új tagokat, és meg akarja akadályozni, hogy az USA új támaszpontokat létesítsen a volt szovjet országokban.

„Remélem, lesz eredmény” – jelentette ki Gorbacsov.

Putyin elmondta, hogy Washington hajlandó volt megvitatni a javaslatokat – a tárgyalásokra a jövő év elején Genfben kerülhet sor.

Borítókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2022. február 06. 13:11
Gporbi Ftárs most se túl éles: azt, hogy itt egy egyszerű bekerítésről van nagyba szó, azt még nem tól komplikált aggyal is be lehetne látni. Ölég ha a térképet előveszi oszt besatírozza a nátós tagállamokat most és 30 évvel ezelőtt. Ősrégi stratégia képek bontakoznak ki se perc alatt.
matykox
2022. február 06. 13:11
Persze. Ez is semmi más, mint az ókor óta jól ismert vazallus-államok sorsa. A "Boirodalom" ugyi erre használja őket - mégse a saját hátországát akarja kivérezteteni és kizsigerelni. Az olyan ciki, amikor a reggeli tejeskávét, homárt, pezsgőt és kaviárt nincs aki fölszolgálja, mert a "ffiúkat" berántották a seregbe.
thenesh
2022. január 14. 15:56
értem amit mondasz, de nem hiszem, hogy azért mert egyszer régen kaptunk valami szerepet azt továbbra is viselnünk kellene
MZXX
2022. január 13. 13:16
A Nato annak az amerikai birodalomépítő célnak az eszköze, amiről Gorbacsov beszél az interjúban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!