Nem is egy olyan adó van, ami Magyarországon a legalacsonyabb az egész fejlett világban

2021. november 11. 09:24

Magyarország adórendszere még Németországét, Finnországét és az Egyesült Államokét is előzi egy új kutatás szerint.

2021. november 11. 09:24
null

A jó adórendszer semleges és segíti az ország versenyképességét

Az adózási versenyképességi index (ITCI) célja annak mérése, hogy egy ország adórendszere milyen mértékben szolgálja a versenyképességet és az egyenlő bánásmód elvét – írja a Tax Foundation friss elemzése.

A jó adópolitikának alacsonyan kell tartania a marginális adókulcsokat, mert ma a vállalatok bármelyik országba könnyen áthelyezhetik tevékenységüket aszerint, hogy hol kell a legkevesebb adót megfizetni.

A magas adók elriaszthatják a befektetőket, emiatt pedig jelentősen lelassulhat egy adott gazdaság fejlődése, ráadásul 

a magas adóterhek adóelkerüléshez is vezethetnek

fogalmaz a Tax Foundation.

A Tax Foundation az OECD-re hivatkozva azt  állítja, hogy leginkább a magas vállalati adó tartja vissza a gazdasági növekedést, miközben a személyi jövedelemadók és a fogyasztást terhelő adók már kevésbé károsak a gazdasági fejlődésre nézve. A szakértők szerint az ingatlanokra kivethető adó árt a legkevésbé a növekedésnek és ez az adó okozza a legkevesebb torzítást a gazdasági szereplők gazdasági cselekedeteiben, mert

az ingatlant nem lehet elmenekíteni egy olcsóbb külföldi országba.

Hozzá kell tenni, hogy a rangsor semmiképp sem az életszínvonalat vagy a társadalom egészének jólétét méri.

Az intézet szerint a fenti elveket figyelembe vevő semleges és versenyképes adópolitika fenntartható és stabil gazdasági növekedéshez vezet, ami a kormányoknak jelentős adóbevételt biztosít. Ennek nyomán az elmúlt néhány évtizedben az OECD országok folyamatosan csökkentették a vállalati és személyi jövedelmek marginális adókulcsait. Ezt a folyamatot kiegyenlítve a legtöbb OECD-tagállam jelentős összegű bevételt szerez például a munkát, illetve a fogyasztást terhelő adókból, mutat rá a Tax Foundation. 

Az elemzés több mint 40 adózást érintő mutatót vesz figyelembe, amelyek nem csak az adó mértékét, hanem azok struktúráját is értékelik. A jelentésben vizsgálják a vállalati adókat, a személyi jövedelemadókat, a fogyasztást terhelő adókat, az ingatlanadókat és a külföldön szerzett profitok megadóztatását is.

A 2010 óta tartó nagy magyar adócsökkentési hullámról itt közölt részletes elemzést a Makronóm.

a Makronóm.

Magyarország őrzi a kiemelkedő adóversenyképességi helyezést

Magyarország összesítésben 69 pontott szerzett a felmérésben és érte el a 13. helyet. Magyarország a részkategóriák tekintetében a hatodik helyen áll a vállalati adók szempontjából, a nemzetközi vállalatok adószabályainak tekintetében pedig a negyedik helyet szerezte meg.

 A leggyengébb helyezést a hazai fogyasztást terhelő adókban érte el Magyarország, mivel a 27 százalékos áfakulcs a legmagasabb egész Európában.

A legalacsonyabb fogyasztást terhelő adó az USA-ban található, 7,4 százalékos értékkel, amelynél az európai átlag jóval magasabb.

A személyi jövedelemadó és az ingatlanadó esetében a 9. illetve 17. helyen állunk. Az intézet szerint 

dicséretes, hogy Magyarországon az egykulcsos adó a gazdaságpolitika része.

A magyar 15 százalékos személyi jövedelemadó a legalacsonyabb az OECD országok között, míg a legmagasabb jövedelmet terhelő adó Japánban van, 55,9 százalékkal.

Magyarország pontjaihoz nagy mértékben hozzájárul, hogy a személyi jövedelemadót a családi kedvezményekkel jelentősen csökkenteni lehet, sőt a négy gyermekes anyák és 2022 januárjától a 25 év alatti fiatalok is SZJA-mentességet élvezhetnek.

Az OECD országok között Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó is, amely 9 százalék. Az OECD-tagállamok esetében a társasági adókulcs átlaga 22,9 százalék. 

Az alábbi táblázatban az országok neve mellett a helyezésüket, a pontszámukat, majd az egyes adótípusok tekintetében elért helyezéseiket láthatjuk.

Érdemes hozzátenni, hogy a korábbi évekhez képest

Magyarország nagyot ugrott előre, hiszen a jelenlegi 13. helyezést a 2016-os 19. helyezésről indulva érte el.

2018-ban már 13. helyen állt hazánk, ahogyan korábban már beszámoltunk a Makronómon, azóta – 2019 kivételével – stabilan tartja a helyezését az adózási rangsorban.

Az OECD országok legversenyképesebb adórendszere a felmérés szerint már nyolc éve Észtországé.

Egy másik balti-állam – Lettország – végzett a második helyen, Új-Zéland pedig a harmadik helyen zárt. A visegrádi országok közül Csehország a hatodik, Szlovákia pedig a 11. helyen végzett, míg a régióból Lengyelország rendelkezik a legkevésbé versenyképes adórendszerrel.

(Borítókép: MTI/Krizsán Csaba)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
general Ziaul Hakk
2021. november 12. 07:04
orbánnak Börtönben a helye , mert Választás előtt HITELBŐL (!) osztogat és szavazatVásárol . Tehát a jövő befizetéseit MA költi el , gazember módon . orbán= tolvajBűnöző , aki azért akar hatalmat , hogy tovább lopjon , és a hatalommal NAGYON visszaélve : ne kerüljön börtönbe . Az orbánuralom a Magyar Történelem legalja : csőd / katasztrófa / fasiszta diktatúra
general Ziaul Hakk
2021. november 12. 07:04
orbánnak Börtönben a helye , mert Választás előtt HITELBŐL (!) osztogat és szavazatVásárol . Tehát a jövő befizetéseit MA költi el , gazember módon . orbán= tolvajBűnöző , aki azért akar hatalmat , hogy tovább lopjon , és a hatalommal NAGYON visszaélve : ne kerüljön börtönbe . Az orbánuralom a Magyar Történelem legalja : csőd / katasztrófa / fasiszta diktatúra
llnnhegyi
2021. november 11. 21:53
Adócsökkentés! Jó az irány!
gonterl
2021. november 11. 12:52
A közüzemek adója 27%. Ez minden egyebet überel, mert minden családot érint. Ebből lehet rezsit csökkenteni, családbarátságot teremteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!