Zenei boszorkánykonyha: megoldották a Stradivari-hegedű rejtélyét

2021. szeptember 01. 12:41

Joseph Nagyvary, a Texas A&M University biokémia professzora elsőként vetett fel egy szokatlan elméletet. A tudós szerint ugyanis a híres hegedűkészítő, Antonio Stradivari és más művészek is olyan vegyi anyagokkal kezelték hangszereiket, amelyek egyedi hangzást kölcsönöztek az eszközöknek. A Nemzeti Tajvani Egyetem kutatócsoportjának legfrissebb eredményei pedig alá is támasztják Nagyvary elméletét.

2021. szeptember 01. 12:41
null

Vegyi anyagok adták a különleges hangzást

Antonio Stradivarit a mai napig a leghíresebb hegedűkészítőként tartják számon, és az általa készített hangszerek titkát több mint 200 éve próbálják megfejteni.  Joseph Nagyvary 40 évvel ezelőtt elsőként bizonyította be azt az elméletet, amelynek kutatásával éveken át foglalkozott. A kutatás eredménye szerint az egyedi és különleges hangzás oka, a finom kézműves munkán túl az volt, hogy Stradivari  az akkori féregjárvány miatt vegyi anyagokkal kezelte hangszereit. A megállapítást pedig az Amerikai Kémia Társaság is megerősítette. 

A tajvani kutatócsoport mostani eredményei pedig azt mutatják, hogy bóraxot, cinket, rezet és timföldet – meszes vízzel együtt – használtak a hangszerek fa részeinek kezelésére.

Feltárták a titkos módszereket

Az új tanulmány feltárja, hogy a két világhírű hegedűkészítő, Stradivari és Guarneri egyedi, titkos fakezelési módszerekkel készítették a hangszereket. Rájöttek, hogy a fa impregnálásához használt speciális sók akusztikai előnyöket is biztosítottak. Maga a lakkrecept, amit a fa kezeléséhez használtak, nem volt titkos, viszont a folyamat, hogy a friss lucfenyő deszkákat hogyan kezelték és dolgozták fel különböző vízbázisú kémiai kezelésekkel, kulcsfontosságú volt a kész hegedű hangzása szempontjából. Ezekkel a sajátos módszerekkel pedig jelentős versenyelőnyre tettek szert más hangszerkészítőkkel szemben. Azonban Nagyvary hozzátette, hogy további kutatásokra van szükség annak tisztázására, hogy a vegyi anyagok és a fa hogyan eredményezték a hamisítatlan hangminőséget. 

Nem forradalmi újításokra van szükség

Stradivari esete bizonyítja, hogy egészen apró módosításokból és változtatásokból is lehet nagyot, újat, egyedit és innovatívat alkotni. Az innováció sok esetben korántsem forradalmi tett, hanem mindennapi rutinjaink apró módosítása. Az innovációs mentalitás, mindennapi feladataink jobb elvégzése pedig akár új hazai termékek létrejöttéhez is elvezethet, ami magyar bért és profitot jelent.

Antonio Stradivari (1644-1737) több, mint 1100 hangszert alkotott, amelyet csak a felső társadalmi réteg számára, köztük a királyi családoknak adott el. Mára körülbelül 600 Stradivari-hegedű maradt fent.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.

(képek forrása: www.italianways.com)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vktzmnksr
2021. szeptember 27. 12:08
Ne hazudj , bazdki .... Stradivari , mi ? :-))))) Én meg Monica Belucci vagyok , inkognitóban .
Biivisz
2021. szeptember 25. 13:52
"Joseph Nagyvary, a Texas A&M University biokémia professzora ... szerint ..." Naná, hogy ez is magyar (felmenőkkel bír)!
Gentry69
2021. szeptember 24. 17:55
Gitárokat is készített, még ma is van játszható Stradivari. Az egyik utolsó S. gitár valamelyik magyar arisztokrata család gyűjteményének egyik darabja volt, és hős felszabadító szovjet katonák eltüzelték az egész hangszergyűjteményt a könyvtárukkal együtt. Biztos hideg volt.
olajfa1
2021. szeptember 22. 10:43
Ezt már túl sokszor elmondták ahhoz, hogy el is higgyem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!