hogy a kutatók olyan rendszert dolgoztak ki, amely segíthet a különböző méretű desztillálóüzemeknek kiválasztani, a számukra leghatékonyabb megoldásokat.
A cél, hogy az üzemek a legnagyobb hatásfokkal tudják hasznosítani a rendelkezésre álló megújuló energiát.
Fruh szerint az üzemek szél- és napenergiát, sőt néhol földhőszivattyút is használnak, ami egyértelmű előrelépés. Természetesen mindenhol az egyedi adottságokat kell figyelembe venni a megújuló energia kiválasztásakor, így például a szigeteken vagy tengerparton fekvő lepárlók könnyedén hozzáférhetnek a hullám- vagy árapály-energiához is. Felhívja azonban a figyelmet, hogy a szeszfőzdéknek közel állandó és megbízható hőenergia-forrásra van szükségük, a megújuló energia viszont általában időszakosan áll rendelkezésre.
Bővíteni kell a tárolási kapacitást
Amikor a feltételek adottak, akkor a desztillálóüzem akár meg is tudja termelni a maga számára szükséges megújuló energiát, a felesleget pedig exportálhatja a villamos hálózatba, majd szükség esetén újra importálhatja onnan. De a tárolási kapacitás már nehezebb kérdés. A tárolási lehetőségek bővítéséhez Dr. Fruh modellezte egy közepes méretű, körülbelül évente egymillió palack whisky előállítására alkalmas lepárlóüzem tipikus energiafogyasztását.