Az alkoholgyártás jelentősen csökkenti karbonlábnyomot
Skóciában a viszki előállítása az egyik legnagyobb energiaigényű eljárás az élelmiszer- és italgyártó ágazatban – hétszer több energiát igényel, mint mondjuk a gin gyártása. Az iparág már tett sikeres lépéseket a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. A hatékonyságot az is mutatja, hogy 2018-ra az iparág energiafelhasználásának 20 százaléka nem fosszilis tüzelőanyagokból származott, pedig tíz évvel korábban, azaz 2008-ban ez az arány még 3 százalék alatt volt.
Nem elég az energiát megtermelni, tárolni is tudni kellene
Egy tanulmány szerint, melyet a Heriot-Watt Egyetemen készítettek, a szeszfőzdék úgy tudják eredményesen tovább csökkenteni a karbonlábnyomukat, és csak úgy érhetik el a nettó nulla kibocsátást, ha a megújuló energiaforrások felhasználása mellett megoldják az energia tárolásának problémáját is. A kutatást egyébként, a brit kormány Greener Distilleries programja finanszírozta, ami jól jelzi, hogy a kormányzat ösztönző, sőt, irányító szerepet tölthet be a nagy társadalmi kihívások megoldásában.
Dr. Wolf-Gerrit Fruh, az egyetem Smart Systems csoportjának tagja a TechXplore oldalnak elmondta,