Eljött az idő: Amerika űrhatalom lesz, ezért felhőre cseréli az Excelt

2021. szeptember 24. 00:12

Az Egyesült Államok Űrparancsnoksága és Űrereje komoly technológiai innovációval néz szembe; az Excel táblázatot lecserélve a hatalmas mennyiségű adatot digitális vállalati architektúrává alakítják át.

2021. szeptember 24. 00:12
null

Az adatkezelési stratégia bevezetése

Talán nehezen tudjuk elképzelni, de az amerikai űrparancsnokság (Space Force) pályán lévő objektumok megfigyelésével és nyomon követésével foglalkozó operátorainak különálló adathalmazokból kell információt szerezniük, amiket manuálisan rendszereznek Excel táblázatokban. 

Az adatokat jelenleg egymástól különálló tárolókban raktározzák, ami megnehezíti az elemzést és az adatvezérelt döntéshozatalt

- nyilatkozta Jennifer Krolikowski ezredes, az Űr- és Rakétarendszer Központ űrirányítási és -ellenőrzési részlegének szenior vezetője a SpaceNews-nak.  

A Space Force az úgynevezett adat-szolgáltatás (data as a service) adatkezelési stratégiára szeretne áttérni a közeljövőben. A stratégia lényege, hogy az információkat felhőplatformokon egységesítik és a mesterséges intelligencia segítségével tudják elemezni az adatokat, ami így gyorsabban jut el a felhasználókhoz. 

Az adat- szolgáltatás stratégia megvalósítására a Space and Missile Systems Center, a Space Force beszerzési részlege a múlt hónapban 32,5 millió dolláros szerződést kötött a Palantir amerikai szoftvercéggel. A Palantir a Space Force, a légierő és az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság által használt adatokat fogja egyesíteni. A szoftvercég a mesterséges intelligencia segítségével rendszerezi a jelenleg egymástól különálló, úgynevezett kályhacsövekben tárolt fájlokat, táblázatokat, e-maileket, dokumentumokat, képeket, videókat és egyéb adatokat.

Az adatok rendszerezését követően a Space Force szakemberei hozzáférhetnek majd egy olyan műszerfalhoz, amely megmutatja a műholdak és más, pályán lévő objektumok helyzetét, valamint információt kapnak a műhold állapotáról, arról, hogy ki indította, ki irányítja és hogy manőverezik-e a műhold.

Jennifer Krolikowski azt is elmondta, hogy

a rendszer valós idejű adatokkal fog dolgozni, mert folyamatosan az összekapcsolt adatfolyamokból fog meríteni.

Az adatok szolgáltatásként való használatának növelésére irányuló tervek összhangban vannak a Space Force stratégiájával, amely szerint a Space Force egy olyan technológia-központú szervezet, ahol az adatokat stratégiai eszköznek tekintik. 

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(kép forrása: Alex Brandon, The Associated Press)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik