Ausztráliában kevés a méh, ezért robotok végzik a beporzást

2021. augusztus 02. 18:35

Az innováció és a technológia már életünk minden területén jelen van, legyen szó munkáról, oktatásról vagy szórakozásról. Most a mesterséges intelligencia egy újabb területet hódít meg. Néhány startup olyan robotokat tesztel, amelyek képesek a növények beporzására. Ezzel az innovatív technológiával szeretnék segíteni a gazdák munkáját, akik eddig csak a rovarokra, a szélre és az emberi erőforrásra támaszkodhattak.

2021. augusztus 02. 18:35
null

Világszerte tesztelik a startupok a robotokat, amelyek az áfonyától a manduláig mindent beporoznak. Ausztráliában egy vállalat már azt tervezi, hogy hamarosan egy egész flottányi robotot vet be, amelyek feladata az üvegházakban termesztett paradicsomok beporzása lesz. Ezek a robotok hatalmas segítséget jelenthetnek a gazdák számára. Általuk képesek növelni a terméshozamot, hiszen kevesebb idő alatt sokkal több növény beporzására képesek, mint az emberi munkások vagy a méhek. Emellett a tudósok aggódnak a rovarpopulációk csökkenése, az élőhelyek elvesztése, a növényvédő szerek használata, az éghajlatváltozás és más tényezők miatt. Ezek a problémák pedig még indokoltabbá teszik a beporzó robotok használatát. 

A robotforradalmat az úgynevezett mélytanulás gyorsítja fel. Az izraeli startup, az Arugga AI Farming robotjai autonóm módon haladnak végig a Costa Group Holdings ausztrál termelő tulajdonában lévő üvegházban.

A robotok a mesterséges intelligencia és kamerák segítségével gyorsan azonosítják a beporzásra kész virágokat, majd levegőt fújva porozzák a növényeket, zöldségeket. A Costa havidíjat fizet az Aruggának, hogy beporozza az üvegházaiban található mintegy 25 hektárnyi területet, amihez 30 robotra lesz szükségük. 

Ausztráliában azért is van különösen nagy szükség ezekre a robotokra, mert az ország nagy részén nincsenek poszméhek és a szigorú biológiai biztonsági törvények megakadályozzák a behozatalukat. Így az ausztrál termelők emberi munkásokra hagyatkoznak, ami lényegesen lassítja a beporzás folyamatát.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2021. szeptember 13. 21:39
Ki kéne próbálni ott kariferigerit.... Seperc alatt megadóztatná őket!! :)
silenceCZ
2021. szeptember 13. 21:39
nyilván, Canberrában egyetlen méhlegelő sincs, mégis mit vártak?
Gáspár
2021. szeptember 10. 12:11
Európában kevés a "férfi", ezért a migránsok végzik a "beporzást".
Tiszafa
2021. szeptember 06. 19:30
"Másfelől, a poszméheken kívül akad még nyilván rovar..." Hát nem. Albert Einstein mondta egyszer, hogy ha kihalnának a méhek, az emberiség is mindössze négy évvel élné túl őket. Tudom, hogy a tudósok szakterületükön kívül esetleg szenilisek is lehetnek. De mi van, ha Einstein ebben sem téved. Egyszer azt hitte, hogy hibázott (kozmikus állandó), de halála után kiderült, hogy abban is igaza volt. Egyébként ha lenne más alkalmas rovar erre, akkor a kínaiak - akiknél már évek óta nincs méh - nem poroznák a gyümölcsfák virágait kézzel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!