OECD: Csak az írek tudták megelőzni Magyarországot a beruházásokban a koronavírus előtt

2021. július 27. 08:50

Magyarország a folyamatos fejlesztésektől volt hangos 2015 és 2019 között: nemcsak az összes kelet-közép-európai országot utasította maga mögé a beruházások növekedésében, hanem szinte az egész világot, csak Írország tudta megelőzni az OECD országok közül – mutatja a világszervezet ábrája. Ez a jövőbeli magyar gazdasági növekedésre is rendkívül pozitív előrejelzésnek tekinthető.

2021. július 27. 08:50
null

Bruttó állóeszköz-felhalmozás (beruházások) szerte a világon 2015-2019 között. Forrás: OECD
Bruttó állóeszköz-felhalmozás (beruházások) szerte a világon 2015-2019 között. Forrás: OECD

 

A bruttó állóeszköz-felhalmozás, más néven beruházás egy adott időszakban a rezidens termelők állóeszköz-beszerzéseit tartalmazza, csökkentve az eladások értékével, megnövelve a termelő vagy intézményi egység termelési tevékenysége során keletkezett nem termelt eszközök értéknövekedésével.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás tartalmazza például az épületek, gépek és berendezések, ásványkincs-feltárások, számítógépes szoftverek, irodalmi és művészeti alkotások eredeti példányait, valamint a földterületeken végrehajtott főbb fejlesztések beszerzéseinek értékét, csökkentve az eladások értékével.

Az adatokat láncindexszel kifejezett volumenindexekből számítják, vagyis az előző évi áron számításba vett adatokat a megfelelő növekedési ütemek segítségével visszaláncolják az előző évekre.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás tartalmazza például az épületek, gépek és berendezések, ásványkincs-feltárások, számítógépes szoftverek, irodalmi és művészeti alkotások eredeti példányait, valamint a földterületeken végrehajtott főbb fejlesztések beszerzéseinek értékét, csökkentve az eladások értékével. Az adatokat láncindexszel kifejezett volumenindexekből számítják, vagyis az előző évi áron számításba vett adatokat a megfelelő növekedési ütemek segítségével visszaláncolják az előző évekre.

Borítókép: MTI/Ujvári Sándor

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik