Műholdfelvételeken keresztül vizsgálták a görög partvidék átalakulását

2021. június 03. 20:14

Görögország tengerparti területeit már évtizedek óta intenzív urbanizáció és népességnövekedés jellemzi, emellett pedig a különböző természeti jelenségek és a tengerszint emelkedése is számos kockázatot jelent a partmenti területek számára.

2021. június 03. 20:14
null

Ezért is jelentős az Európai Űrügynökség (European Space Agency) által finanszírozott Space for Shore projekt, melynek keretein belül összegyűjtötték az összes, az elmúlt 25 évben készült műholdfelvételt, hogy megvizsgálhassák Görögország folyamatosan változó partvidékeinek alakulását.

A projekt számos eszközt kínál a parti erózió, a víz és szél általi talajpusztító hatások, monitorozásához. A konzorcium, vagyis ideiglenes együttműködés öt európai ország szakembereit hozta össze. Két kulcsszereplője, a Terraspatium és az i-Sea több száz műholdképet dolgozott fel az 1995 és 2020 közötti időszakból, hogy Görögország több, mint 900 kilométeres tengerpartjának változását tanulmányozhassa. 

Folyamatos megfigyelés szükséges a problémák mielőbbi felismerésére

Az eredmények világosan rámutatnak a görög partvidék törékenységére és egyértelműen jelzik a következő években zajló parti erózió intenzitásának növekedését. Az 1995 és 2020 közötti időszakban elemzett partvonalak mintegy 40 százalékánál progradáció, vagyis a part előrenyomulása volt megfigyelhető, melyet az üledék fokozatos felhalmozódása okoz. Különösen nagy aggodalomra ad okot a folyótorkolatok eróziója, mivel ez hordalékhiányt jelent és kritikus, hosszú távú következményeket ró a partok állapotára.

Aurélie Dehouck, az i-Sea vezetője és a Space for Shore projekt koordinátora megjegyezte: 

Az elmúlt 25 év elemzéséből látható, hogy Görögország partvidékein rendkívül dinamikus változások mentek végbe. Az ezen időszakon belüli változásokból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a parti dinamika figyelemmel kísérése az üledékmozgás és a különböző természeti események partra gyakorolt hatásainak enyhítése érdekében elengedhetetlen a folyamatos monitorozás, hogy felismerjük azokat a lehetséges problémákat, melyek a jövőben felmerülhetnek, de ha időben értelmezzük azokat, csökkenthetjük a következmények mértékét.

A Space for Shore projektnek köszönhetően átfogó, tudományos mérések készültek, és egy naprakész keretrendszert hoztak létre a parti erózió felmérésére. Mindez rendkívül hasznos eszköznek bizonyul a partok állapotának vizsgálatában résztvevő szakemberek számára napjainkban és a jövőben is.

A cikket fordította Pál Fanni.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!