Az amerikai vakcinák siker főként a szövetségi kormány érdeme

2021. június 09. 10:45

Az, hogy az Egyesült Államokban ilyen sikeresen zajlik a Covid-19 elleni oltakozás menete, nem véletlen, ugyanis a szövetségi kormány már évtizedek óta jelentős beruházásokkal támogatja a vakcinák fejlesztését.

2021. június 09. 10:45
null

A kormány komoly összegeket fektetett be az oltásokkal kapcsolatos alaptudományokba és a klinikai vizsgálatok előkészítésébe, melyek kritikus pontjai voltak az oltások sikeres fejlesztésében.

Az ezredforduló óta az adófizetők pénzéből finanszírozták a HIV, influenza és más betegségek és fertőzések oltásait és azok fejlesztését, így ez csak egy passzív bevétel volt a gyógyszergyártó vállalatok számára, különösebb állami támogatást nem kaptak. 

Azonban a koronavírus-járvány esetében már a kormány is aktív szerepet vállalt, és különböző módokon is beruházásokat hajtott végre ezen a területen. Támogatta az oltással kapcsolatos orvosi tanulmányok megszületését, fedezte a költségterhek nagy részét, illetve beruházott a gyártóhelyek kapacitásbővítésébe, hogy ezzel is csökkenthessék a gyártási kockázatokat. Továbbá piaci szempontból is kockázatot vállalt, hiszen számtalan szerződést írtak alá a kormány és az ipar résztvevők közötti stratégiai döntésekre vonatkozóan.

Így elmondható, hogy a Covid-19 vakcinafejlesztési projekt egy sikersztori Amerikában. A kormány hatalmas erőbedobással mozgósította az állami forrásokat, hogy az iparral együttműködve olyan termékeket állíthassanak elő, melyek egészségügyi, társadalmi és gazdasági előnyökkel is járnak.

Mennyit költött az USA kormánya a vakcinák fejlesztésére?

A Covid-19 vakcinák fejlesztésére és előállítására fordított közvetlen állami kiadások becslései jelentősen eltérnek a megvizsgált források köre és az adatgyűjtés időzítése alapján. Egyes becslések 18-23 milliárd dollár közötti kiadást határoztak meg, azonban ez még kiegészülhet az előzetes, évek óta finanszírozott vakcinakutatással, mely megalapozta a jelenlegi sikereket.

A legfrissebb becslések szerint az USA kormánya több mint 900 millió dollárt költött orvosi tanulmányok és kutatások támogatására, hogy felgyorsítsa a kijelölt vakcinák mozgósítását tanulmányokból klinikai vizsgálatokba. Olyan vállalatokat támogatott, mint a Johnson és Johnson, a Sanofi, a Merck, a Moderna és az AstraZeneca, melyek együttesen több mint 2,7 milliárd dollárt kaptak az emberkísérletekkel kapcsolatos kiadások fedezésére.

Gyártási beruházások és kockázatok

Az oltóanyag-gyártók a gyártás növelésével kapcsolatban egyre nagyobb kockázattal szembesülnek, tekintettel a termékek iránti kereslet bizonytalanságára. Az amerikai kormány kétféle módon kezelte ezeket a kockázatokat:

Először is közvetlenül és aktívan vett részt abban, hogy elegendő gyártókapacitás álljon rendelkezésre a szükséges mennyiségű oltás előállításához. Például 2020 májusában egy 53 millió dolláros szerződést adott ki a Modernának a gyártókapacitás megépítésére. A Moderna mellett még számos más vakcinagyártó vállalattal kötött szerződést az USA kormánya, közel 3 milliárd dollár összértékben. Emellett több mint egymilliárd dollárt költött olyan kellékekre és berendezésekre, melyek csökkentették a gyártási kockázatot és elősegítették a folyamat sikerességét. 

Az amerikai kormány széles körben használta az elővásárlási szerződéseket annak érdekében, hogy a gyógyszergyártók elegendő vakcinát biztosítsanak számukra. A Johnson és Johnson vállalattól 100 millió adag vakcinát rendeltek egymilliárd dollár fejében, a Modernától 300 millió adagot 4,95 milliárd dollárért, illetve a Pfizertől is 300 millió adagot 5,97 milliárd dollár értékben.
A vakcinák mögött tehát egy sikeres, tudományos fejlesztési folyamat áll, amely nagyrészt az államilag támogatott kutatások és nagyszabású befektetéseknek tudható be. Mivel így az amerikai népet fenyegető kockázatokat csökkentették, és a vakcina eladás is sikeres, kimondható, hogy USA kormánya minőségi beruházásokat hajtott végre.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. augusztus 21. 05:34
Ha jól rémlik a választás után pár nappal kapta meg az oltás a szövetségi engedélyt. Kb mint amikor a játékos kicselezve mindenkit végigviszi a pályán a labdát, majd a kapust is kicselezve kapura gurít, a társ meg bebikázza amúgy is kapuba tartó labdát. A baráti médiának hála pedig annyi került be az összefoglalóba, hogy valaki elképesztő gólt rúg 7 centiről az üres kapuba.
csombor
2021. június 11. 15:23
Meg a hadseregé.
Vasalo
2021. június 11. 08:57
A szerzö összekevert sok mindent, az adatok eredete kétséges, sok adat az EU-bol valo. De ami a legnagyobb hibája a cikknek, hogy szemérmesen elhallgatta, hogy az intézkedések 70-80%-a TRUMP elnöknek köszönhetö, aki sokkal jobban kezelte a járványt, mint kritikusai együttvéve. Trump már tavaly tavasszal felállitott egy járványkezelö stábot, aminek az élén egy tábornok állt. Ennek a stábnak jogi eszközöket is adott ( pl akár államosithatta is a gyogyszeripari céget, ha ellenáll a stáb döntésének). A stábot Trump kitömte pénzzel is, az indulo töke 5 mlrd dollár volt. Ez a testület már tavaly tavasszal, amikor mi itt EUban még azon osztozkodtunk van-e járvány vagy nincs felvásárolta a világon, az akkor még nem is létezö vakcinákhoz, a gyártási technologiat. S mindezt a brüsszeli barmok nem ( akarták?) látták, igy eltünt Europabol a gyártási kapacitás. Az egyik német gyogszergyár tavaly szeptemberben rendelt ilyen berendezést, az idén március végén kapta mag... Trump azt is elérte - az USA-ban majdnem tiltott lépést - hogy megvett a központi KORMANY egy gyogyszergyárat, meg egy ujat épitett, csak arra, hogy legyen elegendö gyártási/töltö kapacitás. Az ellenzéke sok millio dollárral lopta meg ezeket a terveket, s a választásban teljesen elhallgatták, hasonloan az europai szennymédiához, és most Biden nevéhez kötnék a sikert, holott Biden semmit nem tett csak akadályozta/bojkottálta Trump terveit, és háttere, ahol csak lehet meglopta. Most meg nagyvonaluan ünneplik a 8 uj milliárdost - mind a gyogyszeriparbol van, és mindegyik ezen a 15 honap alatt szerezte a milliárdjait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!