Történelmi mélyrepülésbe kezdett a kriptopiac: Musk és a kínaiak állnak a háttérben

2021. május 20. 15:41

Rég nem látott zuhanás indult el a népszerű kripto-fizetőeszközök körében. Az esés mögött Kína és Elon Musk bejelentései állhatnak. Ez már vajon a sokat emlegetett Bitcoin-lufi kidurranása? A Makronóm cikke.

2021. május 20. 15:41
null
Admin

Az elmúlt napokban két sokkhatás is érte a kriptopénzek piacait. A történet azzal kezdődött, hogy Elon Musk, a Tesla vezére május 13-án Twitteren (hol máshol?) bejelentte, hogy korábbi elköteleződésükkel ellentétben mégsem lehet majd Bitcoinnal fizetni a Tesla-autókért. Az üzletember a döntést azzal indokolta, hogy a Bitcoin-bányászathoz rengeteg energiát használnak fel az erre a célra kialakított számítógépek – s ezen energia jelentős része fosszilis, nem megújuló forrásokból származik. Azaz egyszerűen mondva Musk ráébredhetett, hogy

talán nem veszi ki magát túl jól, ha a többek közt környezetvédelmi szempontokkal marketingelt elektromos autókért egy elképesztően környezetszennyező módon is lehet fizetni.

Mindez azután történt, hogy februárban még azzal voltak tele a híradások, hogy a Tesla 1,5 milliárd dollár értékű Bitcoint vásárolt. A mostani bejelentés ennek kapcsán arra is kitért, hogy ebből egészen addig nem terveznek eladni, amíg fenntarthatóbb nem lesz a kriptopénz bányászata.

A bejelentésre a kriptopiac drámaian reagált: a tweetet követő néhány napban 21 százalékot zuhant a Bitcoin árfolyama, de a többi kriptopénz is hasonló utat járt be. Ezen az sem segített, hogy Musk még aznap este egy rövid bejegyzésben úgy fogalmazott, „erősen hisz a kriptóban”, s csupán az nem tetszik neki, hogy ez a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának növekedését eredményezheti.

A kutyás mémcoin lett Musk új kedvence

A Tesla-mogul az utóbbi időben nem csupán a Bitcoin, hanem az internetes kutyás mémről elnevezett Dogecoin kapcsán is gyakran megnyilvánul. A világsajtót az utóbbi időben az a Saturday Night Live-ban tett kijelentése járta be, melyben a hustle-ként (kb. tülekedés, sietség) utalt a mémpénzre. Ez aztán komoly eladási hullámot gerjesztett a Dogecoinnál, holott a jelek szerint Musk még mindig emellett teszi le leginkább a kriptogarast. Május 10-én például egy tweetjében bejelentette, hogy 2022-ben Doge-1 néven indít el egy műholdat a SpaceX, amiért kizárólag Dogecoinnal fizetnek majd. Mindemellé az alábbi zenei csodát ajánlotta a követői figyelmébe:

Egy nappal ezután arról indított egy szavazást Twitteren, hogy el kéne-e fogadnia a Teslának a Dogecoint fizetőeszközként. (A majdnem négymillió szavazó 78 százaléka szerint el.) A Bitcoin-piac bedöntése utáni napon Musk pedig már arról is posztolt, hogy egy „potenciálisan ígéretes” közös munkába kezdett a Dogecoin fejlesztőivel.

A Tesla-mogul az utóbbi időben nem csupán a Bitcoin, hanem az internetes kutyás mémről elnevezett Dogecoin kapcsán is gyakran megnyilvánul. A világsajtót az utóbbi időben az a Saturday Night Live-ban tett kijelentése járta be, melyben a -ként (kb. tülekedés, sietség) utalt a mémpénzre. Ez aztán komoly eladási hullámot gerjesztett a Dogecoinnál, holott a jelek szerint Musk még mindig emellett teszi le leginkább a kriptogarast. Május 10-én például egy tweetjében bejelentette, hogy 2022-ben Doge-1 néven indít el egy műholdat a SpaceX, amiért kizárólag Dogecoinnal fizetnek majd. Mindemellé az alábbi zenei csodát ajánlotta a követői figyelmébe: Egy nappal ezután arról indított egy szavazást Twitteren, hogy el kéne-e fogadnia a Teslának a Dogecoint fizetőeszközként. (A majdnem négymillió szavazó 78 százaléka szerint el.) A Bitcoin-piac bedöntése utáni napon Musk pedig már arról is posztolt, hogy egy közös munkába kezdett a Dogecoin fejlesztőivel.

Azt persze az utóbbi években már megszokhattuk, hogy a milliárdos különc posztjait a fél világ figyeli a nap minden percében, így azok alkalomadtán ide-oda tudják rángatni lényegében bárminek az árfolyamát.

A mostani kriptozuhanásért viszont kivételesen nem egyszemélyben Musk okolható.

Jönnek a kínaiak!

A másik, kriptoszempontból negatív hír tegnap a Csendes-óceán másik oldaláról érkezett. A Reuters tudósítása szerint ugyanis

Kína megtiltotta a pénzügyi intézeteknek a kriptopénzekhez kapcsolódo szolgáltatások nyújtását,

a befektetőket pedig a spekulatív kriptokereskedelemre figyelmeztették. Mindez persze nem volt előzmény nélküli: Kína már 2017-ben bezáratta az akkor működő kriptotőzsdéit, a kínai központi bank 2019-ben pedig azt lengette be, hogy a külföldi kriptotőzsdékhez való hozzáférést is blokkolhatják majd.

Ez a hír csak olaj volt a Musk által belobbantott tűzre: rég nem látott eladási hullám indult be gyakorlatilag az összes kriptovaluta kereskedésében, minek hatására hatalmasat estek az egyes eszközök. A Bitcoin árfolyama például 32 500 dollár alá is benézett tegnap kora délután, holott bő egy hónapja még 63 ezer dolláros árfolyamon jegyezték. A Bitcoin a napi árfolyamesése nagyságrendileg 20 százalékos volt. Ez még a visszafogottabb visszaesések közé tartozik, hiszen az Ethereum egy nap alatt 30, míg például a Dogecoin több mint 40 százalékot vesztett az értékéből.

Az Ethereum, a Bitcoin és a Dogecoin árfolyamváltozásai az elmúlt napokban
Az Ethereum, a Bitcoin és a Dogecoin árfolyamváltozásai az elmúlt napokban

A tegnapi piaci sokk olyan hatalmas volt, hogy azzal sokszor a legnépszerűbb kriptokereskedésre használt platformok sem tudtak megbírkózni. A hírek szerint többek közt időről időre leáltt a Coinbase és a Revolut erre szolgáló felülete, de a Binance szerverei is küszködtek a megugró terheléssel.

A mélyrepülés délutánra már nem csak a kriptokereskedelemben éreztette a hatását.

A negatívumok idővel elérték azokat a cégeket is, melyek valamilyen módon kötődnek a kriptopiacokhoz. Így például a Tesla-papírok több mint 4 százalékot estek, de a Coinbase részvényei is megérezték a hullámokat.

A helyzet aztán a nap végére valamennyire normalizálódott, bár a kriptoárfolyamok csütörtök kora hajnalban ismét egy nagyobbat zuhantak. Jelenleg már valamennyire konszolidálódni látszik a helyzet, ugyanakkor nagy visszapattanásnak egyelőre semmi jele. Ez alátámasztja Mike Novogratz amerikai pénzügyi szakértő tegnapi előrejelzését, mely szerint a tegnapi esés „valóban kapitulációnak tűnik”. Az elemző a CNBC csatornának azt mondta, szerinte „nem fog azonnal visszapattanni a jegyzés... konszolidálódni fog”.

(Címlap: saját szerkesztés, Elon Musk: MTI/AP/DPA/Christophe Gateau,  Ji Kang kínai jegybankelnök: MTI/EPA/Hou Hvi Jung)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
goldchester
2021. május 24. 17:31
És elérkezett a hétfő és a "betiltott" kínai kriptohívők meg Musk tesvér elkezdtek Bitcoint venni. Ha a fenti linkemre kattintatok az a kis huncut zöld csík jelzi. (a gyengébbek kedvéért) Hát ez most hogy lehet! Pedig mindenhol azt olvashattuk, hogy megvolt a puki! Találtam nektek egy érdekes hírt a Musk-coin vagy Tesla-coin -ról. https://www.bitcoinbazis.hu/egy-amerikai-professzor-szerint-hamarosan-johet-a-musk-coin/
goldchester
2021. május 21. 10:01
"Történelmi mélyrepülésbe kezdett a kriptopiac" Miről beszélnek ezek a szakértők? Csak rá kell nézni egy tőzsde (binance) https://www.binance.com/en/trade/BTC_USDT?layout=basic&type=spot az árfolyamgörbe tisztán mutatja, hogy az elmúlt egy év alatt milyen ingadozásokat mutatott a Bitcoin. Volt több ilyen zuhanás is amit aztán emelkedés követett. Állandóan lufi kidurranásról hallunk, de a puki csak nem jön akármennyire is várják egyes szagértők. Csak nem az lehet az oka a mostani zuhanásnak, hogy Musk barátunk occsóban akart Bitcoint venni? Nem értem, hogy egy jobb oldalinak mondott oldal miért közöl le ilyen fake news kategóriájú cikket? Ez a balosok asztala. Ráadásul a kriptó lehet az egyik eszköz arra, hogy a háttérhatalom orrát kicsit megfricskázzák. Valószínüleg ez az oka amiért ennyire félnek egyesek a kriptótól és küldik rá ezt a rengeteg álhír cunamit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!