Mikrotűs tapasz lehet a megoldás a súlyos bőrfertőzések kezelésére

2021. május 29. 01:45

A mikrotűs tapaszok már korábban is ideális, fájdalommentes alternatívának bizonyultak az injekciós tűk helyett. Azonban most egy még hatékonyabb eszközt fejlesztettek ki a súlyos bőrfertőzések kezelésére.

2021. május 29. 01:45
null

A mikrotűs tapaszok a legtöbb esetben úgy néznek ki, mint egy sebtapasz, csak az alján apró, éles, gyógyszerekkel töltött „mikrotűk” találhatóak. Különlegessége, hogy az egész eszköz főként természetes anyagokból készül, így a tűk ártalmatlanul fel tudnak szívódni a testben, miután kiengedték a szükséges gyógyanyagokat.

Amikor a tapaszt a beteg testéhez nyomják, akkor a mikrotűk behatolnak a bőr külső rétegébe és nem érik el az alatta lévő idegeket. A tűk ezután feloldódnak és a gyógyszert a bőrsejtek közötti folyadékba engedik, ahonnan az a véráramba tud jutni.

Ezt a megoldást legfőképpen a potenciálisan halálos bőrfertőzések lokalizált kezelésére tudják használni. Ilyen esetekben nem szoktak helyi injekciót adni, mivel az nem hatol be megfelelően a bőrbe, illetve szájon át sem adnak be gyógyszert, mert az sem szívódik fel a bélben az elvárt mértékben, illetve nem kívánt mellékhatásokhoz is vezethet.

Ezeket szem előtt tartva a kutatók kifejlesztettek egy kísérleti mikrotűs tapaszt, amelyet a bőrfertőzés helyén helyeznek a bőrre és a tűkön keresztül az antibiotikumot közvetlenül a bőrbe juttatják. Mivel a gyógyszer egyenesen a fertőzéshez jut, alacsonyabb dózisra van szükség, mintha injekció formájában a teljes test véráramába kerülne az antibiotikum, és így a mellékhatások mértékét is minimalizálni tudják.

Laboratóriumi vizsgálatok során kísérleti malacokon és embereken tesztelték a tapasz hatékonyságát, és az eredmények bíztatóak, a tapasz felhelyezése után jelentősen csökkentek a fertőzés baktériumai.

Ha ez az innovatív eszköz sikeresen átmegy a teszteken, és klinikai körülmények között is elkezdik használni, akkor képes lenne teljesen átalakítani a halálos bőrfertőzések kezelési módját, ami számos esetben életmentő megoldásnak bizonyulhat.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!