Sokkoló: az egyik legnépszerűbb ropogtatni való is szerepel a legártalmasabb ételeink listáján
Rákkeltő anyagok – kiderült, melyik három összetevő a legveszélyesebb az élelmiszerekben.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) átsorolta az E171 (titán-dioxid) színezéket, miután egy szakértői testület arra a következtetésre jutott, hogy az már nem tekinthető biztonságosnak élelmiszer-adalékanyagként. A bejelentést több éves kutatás előzte meg, amely arra utal, hogy az adalékanyag nem biztonságos.
Az EFSA 2016-ban újraértékelte az E171 biztonságosságát, akkor ellentmondásos következtetésre jutott. Miszerint nincs egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az élelmiszer-adalékanyag rákkeltő vagy genotoxikus volna. Ugyanebben az időszakban egy kicsi, de egyre növekvő kutatás kezdte jelezni a titán-dioxid lehetséges egészségügyi veszélyeit, ha azok nanorészecskék formájában kerülnek be az emberi testbe (100 nm-nél kisebb átmérőjű részecskék).
2015-ben a Dunkin 'Donuts bejelentette, hogy a nyilvános érdekképviseleti csoportok nyomására a titán-dioxidot eltávolítja az Egyesült Államok összes élelmiszertermékéből. Néhány évvel később, 2020 elején, Franciaország a világon az elsők között tiltotta be ezt az élelmiszer-adalékanyagot.
Az EFSA 2016. évi értékelése megemlítette az E171 egészségügyi hatásainak további kutatásának szükségességét, ennek következtében számos tanulmány jelent meg. Az új kutatás különös figyelmet fordított a nanorészecskék újszerű egészségügyi hatásaira.
Maged Younes, az EFSA élelmiszer-adalékanyagot átértékelő bizottságának elnöke szerint továbbra is vannak bizonytalanságok a kutatásban, de a genotoxicitással kapcsolatos aggodalmak nem zárhatók ki 100 százalékban, ami a végső átsorolásához vezetett.
– mondta Younes.
Hozzátette: „Ennek a következtetésnek a kritikus eleme az, hogy a titán-dioxid részecskék fogyasztása után nem zárhatjuk ki a genotoxicitással kapcsolatos aggályokat. Szájon át történő bevitel után a titán-dioxid részecskék felszívódása alacsony, azonban felhalmozódhatnak a szervezetben.”
Az E171-et elsősorban fehérítőszerként használják az élelmiszerekben, és több száz feldolgozott élelmiszerben megtalálható, beleértve a rágógumit, a majonézt és a fagylaltot.
Az új EFSA osztályozás nem vezet az élelmiszer-adalékanyagok azonnali betiltásához az Európai Unióban, ugyanakkor a tanács hagyományosan az Európai Bizottság és tagállamai szabályozási intézkedéseihez vezet.