– mondta Younes.
Hozzátette: „Ennek a következtetésnek a kritikus eleme az, hogy a titán-dioxid részecskék fogyasztása után nem zárhatjuk ki a genotoxicitással kapcsolatos aggályokat. Szájon át történő bevitel után a titán-dioxid részecskék felszívódása alacsony, azonban felhalmozódhatnak a szervezetben.”
Az E171-et elsősorban fehérítőszerként használják az élelmiszerekben, és több száz feldolgozott élelmiszerben megtalálható, beleértve a rágógumit, a majonézt és a fagylaltot.
Az új EFSA osztályozás nem vezet az élelmiszer-adalékanyagok azonnali betiltásához az Európai Unióban, ugyanakkor a tanács hagyományosan az Európai Bizottság és tagállamai szabályozási intézkedéseihez vezet.
Stella Kyriakides, az egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős európai biztos már a Twitteren kijelentette, hogy a lehető leghamarabb javaslatot tesznek az E171 használatának teljes betiltására az EU-ban.