Magyar kutatások segítik a gluténérzékenyeket!
A gluténérzékenység az utóbbi évtizedekben világszerte népbetegség lett, a területet magyar tudósok is kutatják.
Olyan bevonatot fejlesztettek ki a portugál Coimbrai Egyetem (UC) tudósai, amely még a legellenállóbb baktériumokat is elpusztítja 15 perc alatt.
Olyan anyagot kerestek, amellyel „biztonságosan és hatékonyan megelőzhetők és legyőzhetők a kórházi fertőzések.”
„Az új, intelligens bevonat nagy antimikrobiális hatékonysággal bír, melyet fehér fénnyel lehet aktiválni, emberre ártalmatlan” – írta hétfői közleményében az UC.
Eredményeiket az ACS Applied Materials & Interfaces című szaklapban tették közzé.
A tudósok kationos polimerek új generációját fejlesztették ki és tesztelték, amelyek különböző baktériumok elleni antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, és a kurkuma egy vegyületén, a kurkuminon alapuló fényérzékenyítő anyaggal kombinálták őket.
„Amikor fehér fény alatt egyesítettük őket, a két vegyület hatásosan és biztonságosan távolította el a baktériumok sok faját, köztük az Escherichia colit, vagyis az E.colit” – írták a tudósok.
Ezt a két vegyületet egy poliuretán alapú, ipari körülmények között készülő bevonóanyagba keverték.
A portugál tudósok szerint az új bevonat
„hatékony megoldás a kórházi fertőzések ellen,
mivel megakadályozza, hogy a baktériumok a felületeken szaporodjanak.”
(MTI)