A vakcinahiány tovább növeli a globális egyenlőtlenségeket

2021. március 02. 19:02

Február közepéig 130 ország egyáltalán nem tudta megkezdeni az oltás beadását.

2021. március 02. 19:02
null
Takács Zsolt

A pozitív hírek mellett sajnos sok országban komoly késések és ellátási hiány is tapasztalható, ami akadályozza a lakosság beoltását.

– közölte az UNICEF. Ez azt jelenti, hogy 2,5 milliárd ember teljesen kiesett a globális oltási ellátási láncból.

A legalább egy oltást kapók aránya
A legalább egy oltást kapók aránya

A vakcinák szűkössége miatt az alacsony és közepes jövedelmű országok kerültek hátrányba. Dél-Afrika például szándékosan késleltette az oltás megkezdését miután kiderült, hogy az AstraZeneca vakcinája nem volt kellően hatékony az új vírustörzzsel szemben. Ez a lépés azonban teljesen átrendezheti a globális oltási terveket, mivel az Egyesült Királyságban található gyógyszeripari vállalat vakcinája viszonylag olcsó és praktikus, mivel nem igényel szélsőségesen hideg tárolást, ezért

tökéletes választás lehetett volna a szegényebb országoknak.

Globális átoltottság

A cikk megjelenéséig nagyjából 107 országban kezdték meg az oltások terjesztését hét különböző engedélyezett oltóanyaggal. Az egyes oltásoknak különböző a hatékonysági szintje és sok esetben kérdéses, hogy mennyire hatékonyak az új vírustörzzsel szemben.

A legalább egy oltást kapók aránya
A legalább egy oltást kapók aránya

A feladat óriási, mivel a szakértők szerint

a világ népességének 70-80 százakét be kell oltani, hogy globálisan elérjük a nyájimmunitást.

A legtöbb vakcinából két adag szükséges, ami tovább nehezíti a védettség megszerzését. Egy kutatás szerint egyébként az emberek 66 százaléka támogatja az oltásokat és 11 százalékuk teljesen szkeptikus ezzel kapcsolatban. Németországban nagyon sokan elutasították az AstraZeneca oltását, mivel nem hittek annak – 60 és 90 százalék közötti – hatékonyságában és inkább a Pfizer/BionTech oltást részesítik előnyben, amelynek hatékonysága 95 százalékos.

Február végéig 1,45 millió vakcina érkezett az Egyesült Királyságból az országba, de ebből csak 270 ezret adtak be a lakosságnak. Németországban a lakosság egyharmada gyártótól függetlenül nem adatná be magának a koronavírus elleni oltást, Magyarországon a KSH adatai szerint a magyarok 25 százaléka elutasító az oltással.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2021. március 29. 14:46
Semmi felelősségem más országok életével kapcsolatban. leszarom, hogy Ghánában mit basznak el, mit nem. A háttérhatalom, vagy nevezzük inkább nyugati médiaközpontnak minden hullámhosszon azt nyomatja, hogy mi vagyunk a hibásak a világ minden bajáért, ezért érezzük szarul magunkat. Faszt, hogy tömör legyek. Kínában meg a világ szellemileg egészségesebb felén nem tudnak ilyen baromságot beadagolni, csak nekünk. Állatvédelem, környezetvédelem, menekültek megsegítése, afrikaiak megsegítése, rovarevés stb. A középkori önostorozókra hasonlítanak. A pszichológiája nagyjából ugyanaz. A 70-es években nyugaton a polgárpukkasztás az volt, hogy leszartak egy keresztet. Akkor én is polgárt pukkasztok: kidobok a szemétbe egy fél rúd téliszalámit, közben belerúgok a macskába és az utcán eldobok egy nejlonszatyrot. Hadd pukkadjon meg a sok idióta. És égve hagyom a villanyt. Hadd ömöljön a széndioxid. :-))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!