A filozófia fontossága a csúcstechnológiai jövő szempontjából

2021. március 21. 08:13

Már az általános iskolai történelem órák során hallunk a görög és római filozófusokról és a követelmény része azok tanainak elsajátítása. A gimnáziumban pedig külön tantárgyként foglalkozunk a filozófia mélyebb megismerésével. Sőt, ha valakit nagyon megihlet a gondolat felsőoktatási tanulmányokat folytathat ebbe az irányba. Mégis, ha valaki azt mondja, hogy filozófiát tanul, netán filozófusként dolgozik, legtöbben lányos zavarukban inkább gyorsan elterelik a témát, nehogy valami epés büfészakos vicc csússzon ki az ember száján.

2021. március 21. 08:13
null

Mindeközben társadalmunkat érintő innovációs dilemmák megválaszolásában nagy szükség van filozófusokra.

A filozófusokról ősz szakállú, idős bácsik jutnak eszünkbe, pedig a terület legérdekesebb és leginnovatívabb munkáit jócskán fiatal nők végzik.  

Bár a filozófia gyakran magában foglalja az absztrakt gondolkodást, a filozófusok általában azt gondolják, hogy az egyik elsődleges feladatuk az elvakultság száműzése, valamint a nyelv és érvelés egyértelműségének és szigorúságának fenntartása. Sőt, sok filozófus mélyre hatóan foglalkozik az egyének és társadalmak gyakorlati kérdéseivel, ahelyett, hogy hátrálna tőlük.

Az új technológiák, kifejezetten a mesterséges intelligencia (AI) új formáinak fejlesztése, amely a közelmúltban nagy figyelmet kapott a médiának is köszönhetően, jelenleg megoldandó probléma területe a filozófiának. 

Kérdések melyeket egy filozófus vizsgálhat a témában

Milyen érzelmi megközelítéssel kell kezelni a tudományos eredményeket? Hogyan kell, illetve kell-e egyáltalán szabályozni és ellenőrizni a lenyűgöző újdonságokat például az önvezető autókat? Milyen módon kezelendő, a gépi tanulás fejlettebb formáinak bevezetésével járó kockázatokat?

Ezek a kérdések bizonyos mértékben technikai és empirikus jellegűek. Mégis előrejelzésekre támaszkodva lehetséges megjósolni, a társadalmak hogyan fognak fejlődni és minként reagálnak ezekre az újításokra. 

Kérdéseket kell feltenni, válaszokat keresni és végül döntéseket hozni! A filozófusoknak a kérdésekre kell fókuszálnia.

Hogyan változtatja meg az AI az emberi életet?

Az embereknek, nem pedig a gépeknek fontolóra kell venniük, hogyan oldanak meg gyakorlati konfliktusokat és kihívásokat, és ezekhez filozófiai reflexióra lesz szükség.

Az új technológiákról való gondolkodás másik kihívása, hogy meglehetősen nehéz magabiztosan megjósolni, hová vezetnek minket, és ennélfogva mit tehetünk és kellene tennünk azok szabályozása és irányítása érdekében.

Egyesek szerint az AI új formái komoly egzisztenciális veszélyt jelenthetnek az emberekre nézve. Ugyanakkor mások egy biztonságosabb, kevésbé megterhelő és gazdagabb emberi jövő elősegítését látják megvalósulni.

Az egyes forgatókönyvek beteljesülését senki sem tudja száz százalékban megmondani, de ennek ellenére döntéseket kell hozni a jövő történése érdekében. A jövő társadalmát befolyásoló választások várható költségeinek, előnyeinek és hátrányainak mérlegelése nem egyszerű kérdés.

Itt tud a különböző szakpolitikák segítségére lenni a filozófia, mely ilyen esetekben az etikai és döntéselméletekkel tudja támogatni a vizsgált területet. Annak érdekében, hogy egy másfajta, holisztikusabb szemlélettel járják körbe az adott fejlesztés vagy kutatási terület életre gyakorolt hatásait.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!