A vállalkozás neve honnan ered?
Ez egy szomorú történet, testvéremet 33 éves korában elvesztettük, álmában elaludt infarktus miatt. Őt hívták Jánosnak – kiskorában Jancsilinek – és
az ő emléke előtt tisztelgünk a névvel.
Illetve a kisfiának, Jánosnak szeretnék kapaszkodót nyújtani ezzel is.
Hányan dolgoznak jelenleg a vállalkozásban, mekkora területen?
0,8 hektárunk van, anyukámmal és apukámmal dolgozunk családi gazdaságban. Ők amiben tudnak segítenek, de a munka nehezét egymagam intézem. Idén meg szeretném venni a mellettünk lévő földbirtokot, ami még egy hektárt jelent.
A közel egy hektáron kizárólag chilit termeszt?
0,46 hektáron van chili jelenleg, a föld többi részén pedig azokat a növényeket termesztem, ami a szószokba szükséges.
Ami a termékeinkbe bekerül, az csak a mi kertünkben terem.
Hogyan épül fel a vállalkozás? A webshopon kívül hol találkozhatnak a vevők a termékkel?
A webshopon kívül jártuk eddig a fesztiválokat, de az idén ez sajnos elmaradt. Ezenfelül kapcsolatban vagyunk különböző multikkal és rengeteg környékbeli étterembe szállítunk, de folyamatosan bővülünk. A kialakult helyzet miatt viszont sokáig csak a webshop maradt, amit én eddig nem tartottam annyira fontosnak, mert jobban hiszek a személyes kapcsolatokban.
A fesztiválokon is én árultam, kóstoltattam a terméket és az én habitusomat nagyon szívesen fogadták az emberek.
Ragaszkodom ahhoz, hogy a földtől a vevőig én legyek a termék mögött.
Nem panaszkodhatok, a webshop kezd felfutni, hirdetünk több felületen. A helyzet minimális normalizálódása miatt szerintem az embereknek kezd visszajönni a vásárlási kedve. Először 40 napig szinte semmilyen rendelés nem volt, de már újra a boltokat járom és szállítom ki a termékeket, szerintem látják az emberek az alagút végét.
Milyennek látja a magyar chili piacot, mekkora a kereslet?
Kereslet az van, a chili jelenleg a reneszánszát éli, mert minden negyedik ember chilizni szeretne. Amikor mi ezt hat éve elkezdtük, már akkor is voltak néhányan, de ők is csak hét-nyolc éve csinálják. Tudomásom szerint már több százan termesztenek chilit Magyarországon.
Azért vágnak bele ennyien, mert azt hiszik, hogy könnyű munka és viszonylag hirtelen pénzt lehet belőle csinálni,
pedig ez nagyon nem így van. Rendkívül kemény munka van a vállalkozás mögött, én 365 napot dolgozok egy évben, más munka mellett szinte lehetetlen ezt csinálni, mégis nagyon sokan belevágnak. Az idei év nagyon erős szűrő lesz.