Nem az akaraterő hiánya okozza az elhízást egy pszichológiai kutatás szerint

2019. szeptember 25. 17:48

Nem az akaraterő hiánya okozza az elhízást és a megszégyenítés nem segít – állapította meg brit pszichológusok egy új tanulmánya.

2019. szeptember 25. 17:48
null
Takács Zsolt

A Brit Pszichológiai Társaság kutatása alapján Nagy-Britanniában 2005 és 2017 között 18 százalékkal nőtt az elhízottak aránya, négy brit felnőttből egy elhízott, majdnem kétharmaduk pedig túlsúlyos vagy elhízott.

Ezt a növekedést azonban nem magyarázza a motiváció hirtelen elvesztése, a válasz ennél sokkal bonyolultabb, „nem lehet egyszerűen az egyén akaraterejének a hiányára fogni” – idézte be a BBC hírportálja a kutatást.

„Azoknál a legvalószínűbb az egészségtelen testsúly, akiknél nagy az elhízás genetikai kockázata, valamint akik olyan társadalmi, iskolai és munkakörnyezetben élnek, amely elősegíti a túlevést és a mozgásszegény életmódot” – írták a kutatók.

Nehéz gyermekkor

Az elhízás kialakulásában nagy szerepet játszanak a gyerekkori traumák: a túlsúlyuk miatt specialistát felkeresők majdnem fele számolt be nehéz gyerekévekről.

A kutatók felhívták arra is a figyelmet, hogy ha a kampányok és

az egészségügyi szakemberek megszégyenítik az embert a testsúlya miatt,

az gyakran még több evéshez és hízáshoz vezet.

A BBC James Corden angol komikus színészt is idézte, aki a Twitteren azt írta: „Ha a csúfolás bárkit rávenne, hogy lefogyjon, nem lennének kövér gyerekek az iskolákban.”

„A pszichológusok segíthetnek az egészségügyi szakembereknek az elhízásról való hatékonyabb kommunikáció megtanulásában. Ha az elhízást könnyű lenne gyógyítani, mi nem volnánk itt és nem írtuk volna meg ezt a tanulmányt.

– mondta Angel Chater, a tanulmány szerzője, a Bedfordshire-i Egyetem egészségpszichológusa.

A tudósok szerint úgy kell megközelíteni a kérdést, ahogy a dohányzásét.

„A kormány évtizedeken át minden szinten folytatta a kampányt az egyes dohányosoknak nyújtott segítségtől a politikai döntésekig. Mára látható, hogy jelentősen csökkent a dohányosok és a dohányzás miatti megbetegedések aránya is” – magyarázta Sarb Bajwa, a Brit Pszichológiai Társaság igazgatója.

A pszichológusok rendelkeznek a tudással és a tapasztalattal, hogy segítsenek az ellátórendszernek az elhízás hasonlóan hatékony gyógyításában – tette hozzá.

A kutatók nem támogatják, hogy az elhízást betegségnek minősítsék, mert ezzel „elterelnék a figyelmet arról, hogy a viselkedésen sikerrel lehet változtatni.”

(MTI)
 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Libraman
2020. április 11. 19:37
Pedig de! :-))
egynick
2019. október 20. 11:17
Ennél bonyolultabb. Pl. miért csak 5 körüli TSH-nál húzzák meg a határt a pajzsmirigy betegség megállapításánál? Holott 1,5-2 körüli tartomány az ideális. De nincs endokrinológus. 4 körüli TSH-val is lehet élni, csak elhízottan. Ha a hormonrendszer felborul, az éhezés sem segít lefogyni.
szóda
2019. október 20. 11:17
A lakosság jó része túlsúlyos, ugyanakkor áhítozik, hogy karcsúbb legyen, beleférjen a ruhába és fogadalmakat tesz ezzel kapcsolatban. Rengeteg kudarcos fogyókúra... Ugyanolyan függőség alakulhat ki, akár az alkoholnál, ami szintén nem akaraterő kérdése. Az akaraterő addig működik, amíg át nem lendül azon a határon amit függőségnek hívnak és ez gyakran észrevétlenül történik.
packó_
2019. október 20. 11:17
Őszintén, nekem elég nagy a hasam. Pocak... Nagyon kínos, de jól érzem magam és az étel is jólesik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!