Deloitte: Növekvő jövedelmezőség, stabil tőkemegfelelés mellett konszolidálódik a régió bankszektora

2019. március 07. 09:23

Az elmúlt 3-4 évben növekvő jövedelmezőség, stabil tőkemegfelelés és az eszközállomány minőségének folyamatos javulása jellemezte a közép- és kelet-európai régió és a balti térség országainak bankszektorait, ezt a kedvező makrogazdasági folyamatok is támogatták – Bíró Balázs, a Deloitte partnere, a nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég portfóliókezelési-tanácsadási szolgáltatások részlegének közép-európai vezetője.

2019. március 07. 09:23

A bankszektor jövőképéről készült legfrissebb elemzést ismertető szerdai sajtótájékoztatón Bíró Balázs kiemelte: az elmúlt időszakban a banki felvásárlások piacán jelentős aktivitást lehetett tapasztalni, ez a konszolidációs hullám a jövőben tovább erősödhet. 

Az elmúlt 3-4 évben lezajlott akvizíciókat nézve a legjelentősebb felvásárló a magyar OTP csoport volt a régióban 6 tranzakcióval, de a lengyel és a magyar állam is aktív szerepet játszott.

A kelet-közép-európai régió banki felvásárlási és fúziós (M&A) piacán 2015-ben 18 tranzakciót zártak le, 2016-ban 14, 2017-ben 12, 2018-ban 14 felvásárlás zajlott. Ez időszakban a lengyel piacon zajlott le a legtöbb, 9 tranzakció, Magyarországon, Romániában és Szerbiában egyaránt 8 tranzakciót bonyolítottak le.

A Deloitte szakértői úgy vélik: a következő 2-3 évben tovább emelkedhet a tranzakciók száma, és nagyon jelentős konszolidáció várható a térség bankszektorában.

Bíró Balázs jelezte: ebben a folyamatban elsősorban a mérethatékonyság játszik majd döntő szerepet, ami azt jelenti, hogy ha az anyabankok piaci hányadához, méretéhez képest alacsony az adott országban a pénzintézet piaci részesedése, a leánybankot  eladják, vagy feladják az ottani tevékenységet, illetve a nem stratégiai cégek, így a magántőkealapok kivonulhatnak az illető ország pénzintézeti szektorából.

Bíró Balázs is egyetértett azzal a jegybanki vezetők által gyakran hangoztatott véleménnyel, hogy a magyar bankrendszer nem működik hatékonyan, a szolgáltatásai igen drágák. Hozzátette: ez jelentősen segítheti  a hazai bankszektor további konszolidációját. 

A Deloitte partnere úgy ítélte meg: túl sok univerzális hitelintézet van a magyar bankpiacon,  más országok példája is azt mutatja,  4-5 hasonló méretű nagybank is ki tudná szolgálni a magyar gazdaság szereplőit.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!